Filmajánló: A setét torony

Revolverhős vándorol a végtelen pusztában: Roland Deschain (Idris Elba), az utolsó harcos. Walter O’Dimet, a feketébe öltözött embert (Matthew McConaughey) üldözi, aki le akarja dönteni a világegyetemet összetartó Setét Tornyot. A gonoszság erői végső támadásra készülnek, és csak Roland védheti meg a Tornyot a feketeruhástól.

A Setét Torony (The Dark Tower) Stephen King legendás regénysorozatán alapul, amely több szempontból is kitüntetett helyet foglal el a szerző életművében.
 
„22 évesen, egyetemistaként kezdtem el írni, voltaképpen egész pályafutásom ezzel indult – meséli King. – Ahogy aztán szaporodtak a könyveim, rájöttem, hogy szinte minden karakterem A Setét Torony világában gyökerezik. A Setét Torony lett írói univerzumom alfája és omegája, hősei bekerültek más munkáimba, más könyvem szereplői pedig itt keltek új életre.”
 
King az alkotás során több forrásból merített. „Nagy hatással volt rám A gyűrűk ura – magyarázza az író. – Nem mintha oda lennék a tündékért, orkokért, beszélő fákért, de lenyűgözött az az alaposság, ahogy Tolkien kidolgozta a maga világát. A másik ihletőm Sergio Leone spagettiwesternje, A Jó, a Rossz és a Csúf (The Good, the Bad, and the Ugly) volt, amit akkoriban láttam, és Clint Eastwood névtelen figurája nagyon megfogott. Végül ott volt Robert Browning verse, a Roland vitéz a Setét Toronyhoz ért: ezt használtam epikus kiindulópontként. Amikor papírra vetettem az első mondatot – „A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte" –, még szinte semmit se tudtam a hőseimről és a világukról, minden részlet írás közben alakult ki.”
 
A Setét Torony regényfolyama világszerte sokmillió rajongót gyűjtött: közéjük tartozott egy dán kamasz, Nikolaj Arcel is, aki felcseperedvén forgatókönyvíró-rendezőnek állt, és megfogadta, hogy filmre viszi King művét. Arcelnek annyira imádta a regényt, hogy 15 évesen miatta tanult meg angolul.
„Akkoriban még nem nagyon fordították Kinget dán nyelvre – emlékezik a rendező. – Beszereztem egy nyelvkönyvet, és elkezdtem angolul tanulni, hogy eredetiben olvashassam.”
Arcel szerint a sztori hatásának az a titka, hogy King rendkívül ügyesen választja meg a nézőpontokat. „Az egyik főszereplő egy rémálmokkal küzdő kisfiú, a másik egy hős, aki a világok megmentéséért harcol – fejtegeti Arcel. – A történet egyszerre intim és nagyszabású.” 
Az események középpontjában egy titokzatos építmény, a Setét Torony áll. „Ez tartja össze az egész univerzumot – magyarázza a rendező. – Gyönyörű és felfoghatatlan. Valószínűleg minden olvasó máshogy értelmezi.”
De mit mond róla kitalálója? „Úgy kell elképzelni, mint egy világokat összetartó tengelyt – magyarázza King. – Ha egy autónak eltörik a tengelye, nem működik tovább. Ez történik a világgal is, ha a Torony összedől. A Setét Torony kiegyensúlyozza az erőket, és a harcosok feladata, hogy az életük árán is megvédelmezzék. De már csak egyetlen, utolsó harcos maradt: Roland. És vele szemben ott áll a káosz képviselője, Walter, a feketeruhás, aki el akarja pusztítani a Tornyot.”
 
„Roland nem holmi cowboy – mondja a figuráról alakítója, Idris Elba. – Képzett harcos, aki időtlen idők óta védelmezi a Setét Tornyot.”
„Ha a Torony megsemmisül, az univerzum visszazuhan az őskáoszba, eluralkodik a sötétség, és a világ a démonok martalékává válik – veszi át a szót a Waltert, a pusztítás emberét megformáló Matthew McConaughey. – Amíg a Torony áll, a világ egyensúlyban van. Walter ennek akar véget vetni.”
 
Arcel korábbi munkái és a könyvsorozat iránti elkötelezettsége meggyőzte a producereket arról, hogy nála alkalmasabb személyt keresve sem találhatnának a filmváltozat megrendezésére.
„Nikolaj irtózatosan akarta ezt a projektet, és úgy ismerte King világát, mint a tenyerét – magyarázza Erica Huggins producer. – Frissességet és újszerű látásmódot hozott a produkcióba.”
 


 
„King könyveiben mesterien keveri a hétköznapi valóságot a természetfelettivel – magyarázza a rendező. – Ez az egyik legnagyobb írói erénye. A regény filmváltozatában meg akartam őrizni a Középső-Világ valószerűségét: szerettem volna, ha a néző úgy érzi, itt nem mesefigurák, hanem hús-vér emberek élnek. Ugyanakkor fontos volt számomra a történet érzelmi minősége. A Setét Toronyban nem cinikus, hideg: ez a sztori a barátságról, az elkötelezettségről szól, arról, hogy az emberek összefognak, és közösen harcolnak egy magasabb igazságért.”
A forgatókönyvet Akiva Goldsman, Jeff Pinkner, Anders Thomas Jensen, Nikolaj Arcel és Stephen King közösen írta. Az író szerepe csöppet sem volt formális: az alkotómunka minden fázisában nagy energiával vett részt.
Miután elkészült a forgatókönyv, következett a szereplőválogatás nehéz munkája. A történet két főalakja Roland Deschain, a harcos, és Walter, a feketeruhás, minden gonoszság megtestesítője: mindkét szerep fajsúlyos, nagyformátumú színészt igényelt.
 
Roland Deschain, a harcos utolsó tagja annak a csapatnak, amelyik a mindenség energiaközpontjára, a Toronyra vigyáz. Társai mind meghaltak, Roland egyedüliként próbálja védelmezni mindazt, ami világából maradt.
„Stephen King igazi keményfiút alkotott a személyében – mondja Ron Howard producer. – Elgondolkodtunk rajta, hogy Hollywoodban ma ki legkeményebb srác, és így lyukadtunk ki Idris Elbánál. Elképesztő jelenség, ugyanakkor briliáns színész, aki a szerep minden rétegét képes kibontani.”
 
„A Drót (The Wire) óta a rajongója vagyok – mondja a sztárról a rendező. – Már csak az volt a kérdés, ugyanúgy látjuk-e a figurát, és a lelki utat, amit a történet folyamán bejár. Mint kiderült, igen, úgyhogy csodálatos volt a közös munka.”
 
„Roland, Eld véréből az utolsó, az egyetlen megmaradt védelmező – magyarázza Elba. – Valamikor nagy harcos volt, de amikor megismerjük, már csak egy megkeseredett ember. Reménytelenül hajszolja a férfit, aki lerombolta világát, és megölt mindenkit, akit szeretett. Egy cél élteti: bosszút állni a feketeruháson.”
Ronald misztikus ellenfele Walter, aki elpusztította a harcos otthonát, a Középső-Világot, és most a Torony lerombolásával az egész világot káoszba akarja dönteni.
„Walter játékos kedvű, laza fickó – jellemzi a figurát Matthew McConaughey –, vonzó, elegáns, ugyanakkor végtelenül kegyetlen, és kaján örömét leli a pusztításban.”
„Beutazott számtalan világot és korszakot – veszi át a szót Arcel –, és a mai New Yorkot is jól ismeri. Tudja, hol kaphat egy jó hamburgert, és a varázserejével bárhová bejut. A sötétség korába akarja taszítani a világot.”
„Nem egy sematikus, egydimenziós gonosztevő, saját filozófiája és világképe van – folytatja a rendező. – Matthew sokat dolgozott a figurán, és egy csomó apró részlettel gazdagította a Stephen King által megálmodott karaktert.”
„Walter nem hisz Roland becsületkódexében – fejtegeti McConaughey. – De élvezi a küzdelmet, és noha győzelemre tör, nem sietteti a játszma végét. Roland az utolsó, a legtehetségesebb ellenfele; ha földre kerül, Walter felemeli, és erőt önt belé, hogy folytatódhasson a játék.”
 
Bár Roland és Walter időtlen idők óta viaskodnak, McConaughey szerint ez a küzdelem elég egyoldalú. „Walter elérhetetlen – mondja a színész. – Ha valaki túlságosan megközelíti, elillan. Még csak meg bele se izzad a harcba.”
Ebbe a gigászi csatába csöppen egy 14 éves srác, Jake, aki anyjával, Laurie-val (Katheryn Winnick) és nevelőapjával, Lonnal (Nicholas Pauling) él New Yorkban. Rémálmok gyötrik, amelyek jelentését nem érti, de a látomásokat mintegy kényszeresen rajzokban örökíti meg. Képein újra és újra feltűnik a harcos, a feketeruhás, a különös világ, ahol élnek és mindenek fölött egy titokzatos torony.
 
„A film Jake szemszögéből ábrázolja az eseményeket – mondja Erica Huggins producer –, és egy darabig azt hihetjük, hogy a srác talán tényleg megbolondult. De aztán kiderül, hogy csöppet nem, sőt, tisztábban lát, mint körülötte bárki. Egy másik világ jelzéseit fogja, és egy hatalmas játszma részese.”
Jake az álmai iránymutatását követve eljut a Középső-Világba, ahol megtalálja Roland Deschaint. Miután a harcossal találkozott, a fiú egyre jobban belekeveredik az univerzum megmentéséért folytatott harcba, amely Roland világa után New Yorkban folytatódik.
Roland először nem bízik Jake-ben, de amikor a fiú beszámol látomásairól, és a bennük szereplő titokzatos feketeruhás alakról, rájön, hogy Jake segítségével megtalálhatja Waltert.
 
Jake-et a 14 éves Tom Taylor alakítja, aki méltó partnere volt Elbának és McConaugheynek.
„Született profi a srác – dicséri Arcel. – A felvételek között focizott, olvasgatott, de amikor elindult a kamera, minden idegszálával a jelenetre koncentrált. Hallatlan energia és művészi ösztön jellemzi.”
 
A többit a mozikban! ;)

Kommentek