Filmajánló: Legendás állatok és megfigyelésük

1926, New York. A varázslók világát veszély fenyegeti. Titokzatos lények végeznek pusztítást az utcákon. Félő, hogy a rombolással kiszolgáltatják a varázslótársadalmat a mugliknak, vagy ahogy Amerikában nevezik őket, magnixoknak, közöttük is az Öj Salemiek nevű fanatikus csoportnak, akik felesküdtek a mágikus világ megsemmisítésére.

 

Mindennek tetejébe nyoma vész Gellert Grindelwaldnak, a hatalmas sötét varázslónak, aki lerombolta fél Európát, majd felszívódott… senki sem tudja, hová.

Göthe Salmander magizoológus (vagyis a mágikus állatok tudósa) a varázslatos teremtmények felkutatására és megmentésére irányuló expedíciójának utolsó állomásaként érkezik az amerikai nagyvárosba, mit sem sejtve a növekvő veszedelemről. Göthe az útja során fellelt állatok közül néhányat biztonságosan elzárt megtévesztően jellegtelen bőröndjének mágikus rekeszeiben, vagy ha úgy tetszik, titkos dimenzióiban. Igen ám, de egy gyanútlan magnix, Jacob Kowalski véletlenül kienged a bőröndből néhány bestiát, és azok rászabadulnak a városra, amelyet nélkülük is elég csapás ért. Több sem kell Tina Goldsteinnek, az egykori aurornak, aki a Titokvédelmi Alaptörvény megszegése láttán akcióba lendül, hogy megfékezze a szörnyeket, és így visszaszerezze nyomozói pozícióját.

Csakhogy a dolgok nem várt fordulatot vesznek, amikor Percival Graves, a MACUSA (vagyis az Egyesült Államok Varázskongresszusa) biztonsági igazgatójának figyelme és gyanúja Göthére és Tinára terelődik.

Göthe és Tina, immáron szövetségesként, oldalukon Tina húgával, Queenie-vel, valamint varázstalan barátjukkal, Jacobbal nekivágnak, hogy befogják a szörnyeket, mielőtt azok nagy bajt okoznának.

Csakhogy a tét sokkal nagyobb, mint azt a négy kívülálló – immáron hírhedt szökevény – valaha gondolta volna, és küldetésük teljesítése közben egyszerre sötét, rettenetes erőkkel szemben találják magukat, melyek háborúba akarják taszítani egymással a magnixokat és a varázslókat.

A film magyar szövegét az eredeti könyveket is zseniálisan fordító, a Harry Potter-univerzum speciális nyelvi világát, különleges szavait és kifejezéseit is megteremtő Tóth Tamás írta.

A MÁGIA ÚJ KORSZAKA

1997 nyarán megjelent egy könyv Harry Potter és a Bölcsek Köve címmel, egy akkor még ismeretlen szerző, J. K. Rowling tollából. „Varázsló vagy, Harry…” – ezekkel a szavakkal tessékelte be az olvasót a varázslók világába, és azóta ez a mágikus univerzum végleg egybenyílt a miénkkel. A történet mind a hét kötete világszerte bestseller, és mind a nyolc filmes változata globális kasszasiker lett.

Közel két évtizeddel azután, hogy történelmet írt első regényével, az írónő most egy Harry Potter előtti, régi-új világba kalauzolja a nézőket. A Legendás állatok és megfigyelésük a filmet forgatókönyvíróként és producerként jegyző J. K. Rowling univerzumának egy eddig ismeretlen korszakát tárja elénk, néhány évtizeddel Harry Potter előtt, a bolygó másik felén.

Ám annak ellenére, hogy teljesen eltérő térben és időben játszódik, a történet számos szállal kapcsolódik Harry Potterhez, már csak azért is, mert a Legendás állatok és megfigyelésük eredetileg Harry egyik tankönyve a Roxfort Varázsló- és Boszorkányképző Szakiskolában. A szakkönyvet Göthe Salmander magizoológus írta. őt látjuk viszont 1926-ban, a film központi figurájaként – az Oscar-díjas Eddie Redmayne megformálásában (A mindenség elmélete, A dán lány) –, azelőtt, hogy megírta volna életművét, mely egy nap majd kötelező olvasmány lesz az iskolában, ahol maga is diákoskodott.

A rendezői székbe az előző négy Harry Potter-film direktora, David Yates került. „Jo figurái egytől egyig nagyon emberiek – mondja Yates az írónő hőseiről –, még akkor is, ha emberfeletti képességekkel rendelkeznek. Könyörtelenül szembesít önmagunkkal, és kíméletlenül megmutatja, milyenné válhatunk. Nem pátyolgatja a lelkünket, nem szépeleg. Rávilágít, hogy hajlunk a kishitűségre és a középszerűségre, hogy a szerzésvágytól hajtva könnyen sötét utakra tévedünk, de hősein keresztül bátorságunkat, titkos erőtartalékainkat is megmutatja. Méltányolja az egyéniséget, az önzetlenséget és azt, ha valaki egyenes.”

„A hőseim mindig olyan emberek – teszi hozzá az írónő –, akik bátran ki merik mondani: »Látom, hogy a világ ilyen meg ilyen, de nem kellene így lennie«. ők azok, akik meg merik kérdőjelezni a dolgok létjogosultságát. Van hozzá bátorságuk, hogy feltegyék a kérdést: »Miért ne lehetne másképp?«”

A Göthe Salmandert alakító Eddie Redmayne hozzáteszi: „A film központi témája a félelem, amit a számunkra ismeretlen, érthetetlen dolgok keltenek bennünk, valamint a félelemre adott szélsőséges reakcióink. Ez az oka annak, hogy New Yorkban a varázslók rejtőzködnek, és nincs még olyasféle kapcsolat sem köztük és a muglik közt, mint az Egyesült Királyságban, ahonnan Göthe érkezett. Ezért akarják megsemmisíteni a mágikus állatokat, amelyek felfednék a varázsvilág létezését.”

A félelemből fakadó emberi magatartáson kívül azonban vannak más sötét erők is, amelyek felbolydulást okoznak a varázsvilágban. „Egy Grindelwald nevezetű anarchista, nagyhatalmú mágus azt hirdeti, hogy a varázslók egy felsőbbrendű faj tagjai – mondja David Heyman producer. – Igaz ugyan, hogy nem látjuk az arcát, de híveinek és támogatóinak száma mugli- avagy magnixellenes beszédei hatására egyre gyarapszik. Jo [Rowling] műveiben a főgonosz mindig gyűlöletkeltéssel, megbélyegzéssel munkálkodik. Ami Voldemort a Harry Potter-történetekben, az most Grindelwald, a láthatatlan sötét erő, mely árnyékként vetül a világra.”

Kategóriák: Kult

Kommentek