Filmajánló: Dunkirk

Christopher Nolan, a Csillagok között, az Eredet és a Sötét lovag-trilógia alkotója legújabb nagyszabású akció-thrillere a Dunkirk.

A II. világháború egyik legtragikusabb emléke lehetne, ám egy különleges mentőakció története lett belőle. 1940 májusának végén a diadalmasan előretörő német hadsereg bevonult Belgiumba, és a franciaországi Dunkerque közelében a tengerhez szorította a brit és francia katonákat. A legfeljebb 5 kilométeres szakaszon a szövetségesek több mint 300 000 embere szorult össze, és nem volt merre menekülniük.
 
Az angol flottának különleges és váratlan akcióval, hatalmas veszteségek árán mégis sikerült véghezvinni a mentőakciót – és sikerrel juttatta ki a frontvonalból a szabad világ utolsó hadseregét.
Film a menekülésről, a káoszról, a háborúról és a túlélésről…
 
A világ egyik legsikeresebb filmkészítője, A sötét lovag-trilógia, az Eredet és a Csillagok között rendezője,
Christopher Nolan saját forgatókönyvéből, IMAX-kamerákkal, óriási költségvetéssel, az eredeti helyszíneken, számos egykori eredeti hajó és repülőgép teljes rekonstrukciójával és bevetésével készítette el különleges háborús eposzát.
 
 


 
Christopher Nolan már elrepítette a nézőket Gotham város utcáira, az álmok végtelen világába és az űrbe is. Most, pályafutása során először, az újító rendező, író, producer egy valós eseményt vitt filmre, méghozzá olyat, ami egész életében foglalkoztatta: a dunkirki csodát.
A Dunkirk arról a mentőakcióról szóló, amely – bár a II. világháború elején történt – meghatározó jelentőségű volt a háború kimenetele szempontjából. Nolan nem csatatéri drámát forgatott, hanem az volt a célja, hogy a történelmi eseményt testközelből átélhetővé tegye, intenzív mozit teremtsen, egy nagyszabású, izgalmas akcióthrillert, amelynek a tétje nem is lehetne nagyobb.
„Ami Dunkirknél történt, az az emberiség történelmének egyik legnagyobb története – mondja Nolan. – Verseny az idővel, amelynek a tétje élet vagy halál. A végletekig feszült helyzet volt. Úgy akartuk megmutatni a nézőknek az eseményeket, hogy miközben teljes mértékben tiszteljük a történelmet, intenzív és izgalmas mozis élményben legyen részük.”
„A Dunkirk elképesztően látványos film – veszi át a szót Emma Thomas producer. – Ugyanakkor nagyon is emberi, egyetemes érvényű történet. Chris célja az volt, hogy megtapasztaljuk, mi történt a katonákkal, mit éltek át a pilóták a levegőben vagy a civilek a hajókon.”
„Évek óta foglalkoztatott ez a felemelő, igaz történet – folytatja a rendező. – Ahogy a legtöbb brit, én is a dunkirki evakuáció bűvöletében nőttem fel, megragadott, ahogy sikerült egyfajta győzelemmé változtatni a vesztettnek tűnő helyzetet. Ez a kultúránk része, szinte beépült a csontjainkba.”
 
 

Kommentek