Filmajánló: Bébi úr

A DreamWorks animációs vígjátékában a hétéves Tim mellé új kistesó érkezik, és ettől kezdve minden megváltozik a családban. Az élénk fantáziájú kisfiú azt látja, amint a taxin érkező jövevény öltönyt visel, aktatáskát hord – és egy felnőtt férfi hangján beszél. Tim rájön, hogy a kisöcsi valójában Bébi úr, egy menedzsernek kinéző, fedett küldetésen lévő titkos ügynök. Rögtön megkezdődik a testvérek között rivalizálás, ám azután az ellenségeskedést felváltja a kényszerű összefogás, amikor fény derül egy aljas összeesküvésre, melyet csak közösen tudnak meghiúsítani…


A produkcióról


A film alapjául szolgáló képeskönyvet, Marla Frazee bestsellerét nagyon személyes történetnek érezte a rendező Tom McGrath. „Marla könyve már az első olvasásakor megragadta a figyelmemet – mondja. – Mintegy 30 oldalas, jópofa képeskönyv, nekem pedig fogalmam sem volt róla, hogy mennyire népszerű. A gyerekkoromra és a családi viszonyainkra emlékeztetett, és rögtön megmozgatta a fantáziámat. Az jutott eszembe, milyen nagyszerű lenne egy egész estés mozifilmmé bővíteni a sztoriját.”
 
McGrath maga is fiatalabb testvér, tehát annak idején a családban ő volt Bébi úr, és tudja, micsoda felfordulást okozott az érkezésével. „Rögtön megfogott a könyv központi témája: mi történik, amikor új kisbaba érkezik a családba, és átveszi a hatalmat a házban? A bátyám és én nagyon közel álltunk egymáshoz, de sokat veszekedtünk is, ahogy a testvérek szoktak. Ám ahogy felnőttünk, a legjobb barátokká váltunk. Számomra ez a film egy szeretetteli tiszteletadás is felé, és sok dolgot felidézett bennem, amiket együtt éltünk át. A történet kertvárosi környezetben játszódik, az idő pedig valahogyan több évtized – a 60-es, 70-es és 80-as évek – egyfajta keveréke, kombinációja. Úgy hiszem, a szülők nosztalgiával nézik majd ezt a filmet, mert észrevesznek olyan részleteket, melyek a saját gyerekkorukra emlékeztetik őket.”
 


A vígjátéki elemek, az érzelemdús történet és a főszereplők bája Ramsey Naito producert is megragadta. „A sztori mintha csak az én életemet tükrözné – mondja. – Az idősebb fiam hétéves volt, amikor a kisebb megszületett, és nagyon féltékeny volt, akárcsak a filmbeli Tim. Így aztán rögtön megérintett a testvérek története. Az is nagyon tetszett, hogy a film a képzelet, a gyermeki fantázia erejét állítja középpontba.
 
Először Bébi úr érkezését látjuk, aki nagyon szokatlan kisbaba az öltönyével és a felnőttes hangjával. Együtt érzünk Timmel, aki azt képzeli, hogy a szülei már nem szeretik annyira, mint korábban. Aztán rájön, hogy van valami nagyon különös az új tesóban. Végül kiderül, hogy ez az egész egy titkos akció kémtörténettel, Tim pedig belátja, hogy össze kell fognia a testvérével.”
 
Frazee könyvének csak Bébi úr és a szülei a szereplői. McGrath állt elő azzal az ötlettel, hogy a filmnek szüksége van egy idősebb testvérre is, és az ő szemszögéből kell elmesélni a történetet. A forgatókönyvet a DreamWorks elismert írójára, Michael McCullersre bízták. „Nekem négy gyerekem van, így hát nagyon pontosan tudtam, milyen szituációról van szó. Tom és én azon dolgoztunk, hogy feltárjuk Bébi úr hátterét: milyen cégnek dolgozik, és pontosan mi is a küldetése? Így lehetőségünk nyílt arra is, hogy szórakoztatóan beszéljünk a születésről is.
 
Fontos volt, hogy egy hétéves gyerek szemszögéből meséljük el a történetet. Rájöttünk, hogy nem sok olyan gyerekfilm van, mely azzal foglalkozik, mit éreznek a gyerekek egy új kistestvér érkezésekor. Pedig ez valóban az egyik legalapvetőbb családi viszony. Meg kell osztani a szeretetet, le kell győzni az elkerülhetetlenül kialakuló féltékenységet. A szülők és a gyerekek egyaránt értik majd a filmbeli szituációt, mert így vagy úgy mindannyian átéltünk már ilyesmit a saját családunkban.”
 

Kommentek