Egy ígéret földje – Barack Obama emlékirata világszerte 25 nyelven jelenik meg csaknem egyidőben!

Barack Obama, az Egyesült Államok 44. elnökének elnöki memoárja két kötetben jelenik meg. Az első kötet, az Egy ígéret földje – Elnöki memoár világpremierje 2020. november 17-én, kedden lesz, és az amerikai megjelenéssel csaknem egyidőben 25 nyelven adják ki.

Az Egy ígéret földje magyarul nyomtatásban és digitálisan a HVG Könyvek gondozásában jelenik meg. Angolul az Egyesült Államokban és Kanadában keményfedeles és digitális változatban a Crown – a Penguin Random House tagja, a Random House Publishing Group divíziója – adja ki.
 
Az elnöki memoár második, befejező kötetének kiadási időpontját még nem tűzték ki, ezt majd egy későbbi időpontban jelentik be. Obama elnök könyvbemutató körútjával kapcsolatos részletekről pedig az ősz folyamán, egy későbbi időpontban várható tájékoztatás.
 
Barack Obama az Egy ígéret földjében elmeséli valószínűtlen útjának történetét, amely során az identitását kereső ifjúból a szabad világ vezetőjévé lett. Megdöbbentően személyes részletekbe enged betekintést politikai tanulmányai és történelmi jelentőségű elnöksége első ciklusának – a drámai átalakulás és zűrzavar időszakának – ikonikus pillanatait bemutató írásában.
 
Obama érdekfeszítő, mélyen személyes vallomást nyújt a történelmi pillanatokról közvetlen közelről, és végigkalauzolja az olvasóit legkorábbi politikai törekvéseitől kezdve a döntő jelentőségű iowai jelölőgyűlésen aratott győzelemig, amely megmutatta a választói aktivitás erejét, a 2008. november 4-i vízválasztó éjszakáig, amikor az Egyesült Államok 44. elnökévé választották, és ezzel ő lett az első afroamerikai, aki az ország legmagasabb hivatalát betölthette. 
 
Az elnökségére visszagondolva páratlanul, mélységekbe menően írja le az elnöki hatalomban rejlő bámulatos lehetőségeket és annak korlátait, valamint egyedülálló betekintést enged az Egyesült Államok partizán politikájának és nemzetközi diplomáciájának dinamikájába is. Obama az Ovális Irodába és a Fehér Ház Válságkezelő Termébe, valamint Moszkvába, Kairóba, Pekingbe és számos más helyszínre invitálja az olvasót. Bizalmasan megosztja velünk, hogy mi járt a fejében, amikor kialakította a kabinetjét, a globális gazdasági válsággal birkózott, Vlagyimir Putyinnal szemben lépett fel, leküzdhetetlennek tűnő akadályokon lett úrrá, hogy keresztülvigye az egészségügyi ellátás kiterjesztésére vonatkozó törvényét, összeütközésbe került a tábornokaival az Egyesült Államok Afganisztánnal kapcsolatos stratégiája miatt, a Wall Street reformjával kapcsolatban tett lépéseket, a Deepwater Horizon katasztrófája utáni eseményekre reagált, és az Oszáma bin Láden halálához vezető Neptun Lándzsája Akciót jóváhagyta.
 
Az Egy ígéret földje hihetetlenül mély és őszinte önelemzés – történet egy emberről, aki szerepet vállalt a történelem alakításában, egy közösségszervezőről, akinek a világpolitika porondjára kilépve kellett próbára tennie a hitét. Obama őszintén vall arról, milyen hajmeresztő mutatványt jelentett számára feketeként elindulni az amerikai elnökválasztáson, viselni a „remény és változás” üzenetein fellelkesült nemzedék elvárásainak súlyát, és megfelelni a nagy horderejű döntéshozatal jelentette erkölcsi kihívásoknak. Nyíltan beszél a vele szemben feszülő bel- és külföldi erőkről egyaránt, és beszámol, hogyan hatott a feleségére és a lányaira, hogy a Fehér Házban éltek, de kételyeit és csalódásait sem szégyelli megfogalmazni. Ugyanakkor egy pillanatra sem inog meg a hitében, hogy az Amerikának nevezett nagyszerű, folyamatosan zajló kísérletben mindig lehetséges az előrelépés.
 
Ez a csodálatosan megírt, magával ragadó könyv hűen példázza Barack Obama meggyőződését, hogy a demokrácia nem fentről jövő adomány, hanem az empátián és kölcsönös megértésen alapuló érték, amelyet nap mint nap együtt kell tovább építenünk. 
 
Obama elnök így nyilatkozott: „Semmihez sem fogható érzés az, amikor az ember befejez egy könyvet, és erre a könyvre nagyon büszke vagyok. Az elmúlt néhány évet azzal töltöttem, hogy az elnökségemre reflektáltam, és az Egy ígéret földjében megpróbáltam őszintén felidézni az választási kampányomat és a hivatalban töltött időt: a legfontosabb eseményeket és az azokat alakító embereket; azt, hogy szerintem mit csináltam jól és milyen hibákat vétettem; és a politikai, gazdasági és kulturális erőket, amelyekkel a csapatom és én akkoriban szembekerültünk – és amelyekkel nemzetként még ma is küzdünk. E könyvben megkíséreltem azt is, hogy az olvasónak bemutassam azt a személyes utat, amelyet Michelle-lel megtettünk azokban az években, minden csodálatos és nehéz pillanatával együtt. Végül pedig, különösen most, amikor Amerikában ilyen óriási felfordulás uralkodik, a könyvben található gondolataim segíthetnek abban, hogyan gyógyíthatjuk ki az országunkat a megosztottságból, és érhetjük el, hogy a demokráciánk mindenki számára működőképes legyen. Egy feladat, amely nem köthető egyetlen elnökhöz sem, hanem  mindannyiunktól, minden elkötelezett állampolgártól függ. Mindennél jobban remélem, hogy amellett, hogy a könyv szórakoztató és sok információval szolgáló olvasmány lesz, inspirálja is az országunk – és az egész világ – fiataljait, hogy vegyék át a stafétát, emeljék fel a szavukat, és vegyék ki a részüket abból a munkából, amellyel a világot jobbá tehetjük.”
 

https://hvgkonyvek.hu/konyv/egy-igeret-foldje


 


Barack Obama az Egyesült Államok 44. elnöke, akit 2008 novemberében választottak meg, és két cikluson keresztül töltötte be a hivatalt. Korábbi Dreams of My Father és Vakmerő remények című könyvei a The New York Times bestsellerlistájára is felkerültek. 2009-ben Nobel-békedíjat kapott. Feleségével, Michelle-lel Washington D. C. -ben él. Két lányuk van, Malia és Sasha.

Kommentek