Egy beteljesült álom a FREYWILLE-vel

Íme a karácsonyi játékunk nyertes verse, Kovács-Cohner Róbert Előeste című alkotása.

 

Kovács-Cohner Róbert: Előeste

Szegfűillat. Zár a bécsi vásár, résnyire tárja titkait az éjjel.

Hűs csillámot szór szerte a széllel:

egy hópihe ajkainkra rászáll.

Nézd, hogy világít a fényfiáker -

ajtót nyit, hívogat csendes éj.

Egy roppant, vajas-mézes holdkaréjt az égpettyes, gyűrt terítőre rászel.

S ha ezer csillag már mind jóllakott,

léptük nyomán lobbanó zsarátnok:

a homlokukra csókolt türkiz álmot

életre keltve járják a világot.

Láthatnád te is, ha lábujjhegyre állnál:

virágmintásra festik ablakod -

szenteste jön, és a szeretet átjár.

Aludj. Vigyázlak. Zár a bécsi vásár.  

Az ünnepek meleg, szeretettel teli légkörében, december 28-án délután adtuk át a karácsonyi játékunk nyertesének, Kovács-Cohner Róbertnek és édesanyjának, Cohner Juditnak a karácsonyi, irodalmi játékunk nyereményét: a FREYWILLE Klimt kollekciójának legújabb szettjéből, a The ultimate Kissből/A csókból egy gyönyörű Díva gyűrűt.

A fiatal író nyertes Előeste című versét több mint ezer pályamunka közül választotta ki a hat tagú zsűri.

A feladat igen egyszerű volt: a Blans.hu és a FREYWILLE közös játékán 5 szót jelöltünk ki (csók, Bécs, hó, szeretet, fiáker), és arra biztattuk olvasóinkat, hogy írjanak verset, rövid szöveget ezeknek a szavaknak, a közelgő ünnepnek a jegyében.

Szeretnénk kiemelni, mekkora öröm számunkra, hogy szinte az egész ország, nagyon sok olvasónk megmozdult: a gyönyörű versekben, prózai szövegekben mind-mind az írás szeretetét, a lelki és fogalmazási gazdagságot, írói kreativitást láttunk, és hogy mindebből egy szeletet megosszunk Önökkel – az első 5 helyezettet, akit a zsűri kiválasztott, az elkövetkező hetekben rövid ismertetővel olvashatják a Blans.hu oldalon!

ők a következők: a nyertes: Kovács-Cohner Róbert Előeste, majd Aczél Dóra Leheletnyi ékszer, Lázár Zsolt Derengő, Vigh Erna Félhomály és Sárhelyi Erika Advent című alkotása.

Kovács-Cohner Róbert elmesélte, régóta élete része az írás. 2006-ban jelent meg az első verseskötete a Glória Kiadónál, akkor nyerte meg a Kaleidoszkóp Nemzetközi Versfesztivált vers-és műfordítás kategóriában. Utána még egy kötete megjelent, és ma szervezi a POSZT-ot, a színház világában dramaturgként, drámaíróként dolgozik, a Nemzeti Színházban épp megy egy darabja Boldogságlabirintus címmel. És vajon az ihlet miképp születik meg egy feladaton, például egy karácsonyi pályázaton keresztül? Róbertnek nem volt saját karácsonyi, adventi verse, és épp egy zenész barátja is kérdezte tőle, nem írna-e egyet – akár dalszöveg gyanánt? A pályázatot ezután látta meg, ekkor egyértelművé vált – írni fog. Létezik az irányított ihlet – mondja, és ezzel ez esetben nagy boldogságot szereztem Édesanyámnak.

Innen átveszi a szót a mama, Cohner Judit, aki egy titokba avat be mindannyiunkat: egy régi vágya teljesült most, fiának köszönhetően: a ’90-es évek közepén, egy adventhez kapcsolódik a FREYWILLE márkával való találkozása, és első látásra az ékszermárka rajongója lett. Két barátnőjével rendszeresen kijártak akkoriban Bécsbe, hogy az adventi vásárt megnézzék, süteményezzenek, sétáljanak. Az Opera közelében látta meg a kirakatot és rabul ejtette a művészettel teli ékszerek látványa. Azóta vágyott egy saját darabra.

Az advent, Bécs, a bécsi vásár is mind szerepel fia versében, pedig a történetet sosem mesélte el neki Édesanyja. Így lesz kerek az életben minden történet, és nemcsak az emlékek, hanem a tárgyak is megtalálják megfelelő helyüket. Ma ebben közreműködhettünk, amiért nagyon boldogok vagyunk.

Még egyszer köszönjük a rengeteg pályamunkát, mindenkinek békés, boldog év végét kívánunk.

Jövőre találkozunk!

Szöveg: Juhász Anna

Kategóriák: Kult

Kommentek