A Duna egy napja – Egy fotópályázat, amire akár te is nevezhetsz!

A Duna és vízgyűjtő területein folyó vizek sokoldalúságát megjelenítő, június 27. és július 1. között készült képekkel indulhatnak amatőr és profi fotósok a „A Duna egy napja” című nemzetközi fotópályázaton.

Amatőr és profi fotósok is nevezhetnek a Dunával kapcsolatos képeikkel, amennyiben azokat 2017. június 27. és július 1-je között készítik, „A Duna egy napja” fotópályázatra. A felhívás témája ugyanis a Duna és vízgyűjtő területeinek pár napja, középpontban a Duna nemzetközi napjával, június 29-ével. A pályázatot Magyarország mellett a Duna teljes vízgyűjtő területén is meghirdette a Capa Központ és a Vízdiplomáciáért, Vízipari Exportért és a Duna Régió Stratégiáért Felelős Miniszteri Biztosi Titkárság.
 
 
A pályázatra olyan képeket várnak, amelyek megmutatják a Duna fontosságát a régió életében, illetve a folyó különböző tulajdonságait, a természetin túl történelmi, művészeti és kulturális, akár mitikus oldalát is megjelenítik. A felhívás célja az is, hogy ráirányítsa a figyelmet a fotográfia értékeire, illetve a jelennek és az utókornak is szóló dokumentáló jellegére. A beérkezett fotókat szakmai zsűri bírálja el: Keleti Éva, Pályi Zsófia, Kovalovszky Dániel és Szalontai Ábel fotográfusok, illetve a kiíró Külgazdasági és Külügyminisztériumot képviselő Lukács György döntenek arról, kinek jár a dicsőségen túl a LEICA D-LUX fényképezőgép, illetve vásárlási-, és könyvutalványok. A pályázattal kapcsolatos információk a Robert Capa Kortárs Fotográfiai
Központ honlapján érhetők el: http://drs.capacenter.hu
 


 
A Duna vízgyűjtő országai 2004. június 29. óta ünneplik a Duna Napot, abból az alkalomból, hogy ekkor írták alá a folyó és a vízgyűjtő területén lévő folyók védelmében a Duna Védelmi Egyezményt. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet erre a csodálatos folyóra, és ezzel egyfajta dunai szolidaritást alakítson ki a folyó értékeinek megőrzése érdekében. A pályázatban részt vesz Magyarország mellett nyolc EU-tagállam, Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Németország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, illetve öt nem EU-tagország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Moldova, Szerbia és Ukrajna is. Az eredményhirdetés idén október 14-én lesz Budapesten.
 

Kommentek