Budapest más szemmel – hova költözne egy külföldi?

Budapest tele van érdekes építészeti megoldású és történetű épületekkel, de a legtöbb már elvesztette régi báját, kopottas bérházzá öregedett, aljában üzlethelyiségekkel. Naponta megyünk el előttük úgy, hogy rájuk se pillantunk. A külföldiek számára azonban mindez új és izgalmas, legalábbis a Travel Channel egy nálunk forgatott epizódja ezt mutatja.

 

A csatornán látható „Nemzetközi házvadászok” epizódjaiban egy-egy amerikai pár vagy több gyermekes család elhagyja otthonát, hogy egy másik távoli országban kezdjen új életet. Keresik azt a lakást vagy házat, ahova legszívesebben beköltöznének, és eközben megismerkednek a kiszemelt város történelmével, látnivalóival. A magyar és még további 73 ország nézői eddig leginkább egzotikus helyekre (Karib-térség, kis spanyol város, stb) költözőket követhették nyomon – most a 82. évadban, az 1000 epizódon túl, második alkalommal Budapestre került a sor.

Todd és Nancy, a fiatal atlantai házaspár néhány éve úgy döntött, hogy egy kis világjáró kalandra indulnak. Először Spanyolországba költöztek angolt tanítani, majd ismét új országba vágytak. Választásuk Magyarországra, Budapestre esett, Nancy egy itteni nemzetközi iskolában kapott állást, Todd pedig úgy tervezte, hogy vállalkozását innen működteti. Éveken át nézték a Nemzetköz Házvadászokat, és szurkoltak a szereplőknek, hogy azok megtalálják álmaik otthonát egy új környezetben. Így amikor már biztossá vált, hogy Budapestre fognak költözni, jelentkeztek a műsorba, kiválasztották őket – és 2014 márciusában meg is érkeztek Budapestre a forgatócsoporttal.

És ők egész más szemmel nézték Budapestet, mint mi, helyiek. Miután megnézték a kötelező látnivalókat (Parlament, Bazilika, Széchenyi fürdő) elkezdtek lakást keresni – olyat, amely (szerintük) igazán európai, sőt magyar. Patinás lakás a Várnegyedben; stukkókkal díszített magas mennyezetű lakás egy színes csempéjű pesti bérházban; eredeti faparkettás ingatlan, kovácsoltvas-korlátú erkéllyel, ami egy kávézókkal teli utcára néz.

A Budapesten forgatott epizód nálunk januárt 16-án lesz először látható a Travel Channelen, ebből az alkalomból a tévécsatorna felkérte a Hosszúlépés csapatát, hogy állítsanak össze egy olyan exkluzív (csak négy alkalommal megrendezett) városi sétát, amely a belváros néhány olyan épületét mutatja be, amely előtt sokan szinte naponta megyünk el, anélkül hogy észrevennénk különleges díszeit, megismernénk a hajdan ott élők történeteit.

A túra Király utcában veszi kezdetét, a „legpestibbnek” nevezett utcában, amely vélhetőleg a legmacskásabban is. Ugyanis az 1900-as évek első felében itt működött a Vörös Macska mulató, a Kék Macska szórakozóhely és a Fekete Macska nevű “zengeráj” is, ezekben a pikáns sanzonok és lengén öltözött lányok szórakoztatták a nagyérdem

Kategóriák: Kult

Kommentek