Budapest ezer arca – Kardos Ildikó fotóművész kiállítása

A Fiktív Gasztrogalériában több mint tíz éve tartó művészeti bemutatkozások keretében, szinte minden évben szerepelt olyan tárlat, mely Budapestet népszerűsítette. Mind a hazai közönség, mind a külföldi látogatók szívesen fogadják ezeket a kiállításokat. Idén nyárra Kardos Ildikó fotóművész alkotásaiból válogattak egy csokornyit, hogy szemléltethessük milyen szép is Budapest.

Megnyitó: 2018. június 25. hétfő, 19 óra
Megnyitja: Buza Péter szerkesztő, művelődéstörténész
Közreműködik: Zátrok Gábor tangoharmonika művész
Cím: Fiktív Gasztrogaléria 1088 Budapest Horánszky u. 27.
 


 
"Ha visszagondolok kb. öt vagy hat éve fotózom intenzíven, de gyerekkoromban is volt egy rövid szakasz, amikor apukám Chinon gépével kísérleteztem. Később nyakamba akasztottam kedvenc gépemet és elindultam a városba csak úgy, a saját élvezetemre. Azután, ahogy jöttek a pozitív visszajelzések ezek napról-napra jobban ösztönöztek. Azt hiszem elmondhatom hogy az alkotásnak ez a fajtája nagy mértékben hozzá segített hogy nemcsak másképp, de érzékenyebben is lássam a körülöttem lévő világot.
Beleszagoltam a hajnalok illatába, megmártóztam fényeinek lágyságában. Korán reggel minden annyira más. Éppen így csodálkoztam rá az évszakok okozta változások színpompás lenyomataira, arra miként a fények és árnyékok mulandóan átfestik a környezetet és gyakran csak másodpercekig időznek egy házfalon vagy szegletben. Ezeket a mulandó pillanatokat próbálom képeimmel maradandóvá tenni.
Legújabban kedvenc tevékenységem hogy egy-egy kiadósabb eső után elindulok tócsákat vadászni, hiszen ezekben lehet a legkülönlegesebb tükröződéseket megcsodálni.
Szeretem, sőt imádom fővárosunkat és a magyar tájakat egyaránt, és szeretek utazni, világot látni is. Próbálom a megszokott helyeket más szemszögből, vagy épp nem a megszokott napszakban megmutatni. Szeretem láttatni az én szememmel a sokak által talán észre sem vett részleteket, melyek mellett hajlamosak vagyunk nap mint nap észrevétlenül elsétálni. Mivel keresem a nem szokványos időszakokat, pillanatokat, ezért gyakran kelek nagyon korán előre elemezve, átgondolva az időjárás esélyeit, a nap kelésének időpontját, vagy a látószöget, ahonnan készíteni szeretném a képeket. Vannak viszont spontán alkalmak is, amikor csak akár egy barátnős sétára magammal viszem a gépet és ha megérint a hangulat vagy a látvány, akkor megörökítem. Ez a szabadság, ami vegyül az alkotás örömével, mindennél nagyszerűbb érzés. Ezek az élmények már a sajátjaim, senki nem veheti el tőlem és mindezeket a fotózásnak köszönhetem.
Igaz hogy nagy részt a magam élvezetére fotózom, de nem tagadom hogy fontosak számomra a visszajelzések, melyek egyfolytában inspirálnak, izzásban tartanak. Nekem is nagy örömet jelent, ha a kép - ami belőlem fakad - másokat is megérint, sokaknak tetszik és hatással van nézőjére. Ilyenkor érzem igazán, hogy a „kép jó lett ". A legboldogabb érzés számomra, ha minél többen veszik körül magukat a képeimmel, akasztják a falra és élvezik ezek közelségét. Ha sikerül valamit hozzátennem az ott élők, dolgozók mindennapjaihoz."
/Kardos Ildikó/
 


Megtekinthető: 2018. szeptember 9 -ig naponta 12-24 óra között.
További képek az alkotótól a facebook oldalán: Kardos Ildikó Photography - mi most kimondottan Budapestet válogattunk.
A kiállítást rendezte: Fióka Art Online Képző és Iparművészeti Galéria
www.fiokaart.hu
 

Kommentek