„Belőlem valaki útra vált” – Hozzánk pedig megérkezett… ! – Cseh Tamás-est a Hadikban

A Hadik Irodalmi Szalon 103. estje különleges alkalom volt nemcsak a közönség, de az est résztvevői, sőt, a Hadik számára is. Cseh Tamás halálának tizedik évfordulója alkalmából beszélgetett a művészről az est háziasszonya, Juhász Anna Bereményi Gézával és Járai Márkkal. Tiszta zene, élő művészet és egy igazi gondolatokat közlő művész méltó megidézése - erről szólt az est, és ennél sokkal többről…

Az est kezdetén a legtöbb Cseh Tamás-dal szövegírója, Bereményi Géza idézte meg az egykori „sztorik” kapcsán a művész személyiségét, közös dalaik születését és a hozzájuk kapcsolódó megéléseket. Juhász Anna ezúttal sem száraz interjúkérdésekkel készült – az általa felvetett gondolatok személyessé és tartalmassá tették a rövid beszélgetést. 
 
- Ma is írsz neki dalokat…? Úgy értem, mintha neki írnál? – kérdezte Anna Bereményi Gézától.
- Nem, mert ahhoz nekünk alkalom kellett. – felelte az író, majd felidézte Cseh Tamással való első találkozását, mesélt a zenész zárkózottságáról és az alkotói folyamat műhelytitkairól is.
 
A Hadikban már hozzászoktunk, mi rendszeres látogatók, hogy „még a csilláron is ülnek páran”, ám nem bánjuk a zsúfoltságot, inkább kissé még összehúzzuk magunkat, hogy mindenki beférhessen és meghallgathassa az adott est résztvevőit. Itt minden alkalom különleges – egyszeri és megismételhetetlen. Mégis, abban reménykedem, hogy Járai Márk számára ez csak az első Cseh Tamás-est volt, és még számos alkalommal hallhatjuk őt, ezeket a dalokat játszani. 
 Az est elején tartott beszélgetésben Márk példaképeként beszélt Cseh Tamásról, akinek dalait már gyermekkora óta hallgatja. Fontos gondolatnak éreztem, hogy ezzel a szóval jellemzi a számára annyira tisztelt művészt, hiszen kevesektől halljuk ezt a mai „mindenkinél jobb vagyok”-jellegű világban. Ahhoz, hogy bárkit példaképként említsünk, olyan mértékű alázat és tisztelet szükséges, amilyet Márktól láthattunk Cseh Tamás és Bereményi Géza iránt. Érezhető volt, hogy milyen sokat jelent számára, hogy itt állhat és zenélhet – énekhangja mellett csupán egy szál gitár volt a társa, és a hallgatóság, aki vele együtt mormolta a dalok sorait. 
 
Sok generáció hallgatta Márk énekét, és megható volt arra gondolni, hogy a beszélgetés során említett első Cseh Tamás-élményként arról mesélt, hogy kisgyerekként hallotta először élőben a zenészt. Még nem is értette őt, mégis megérintette a dalok hangulata. Ezen az estén pedig ugyanúgy ott ült egy kicsi gyerek a kislányom személyében, aki ugyanolyan figyelemmel, nagy szemekkel hallgatta a zenét és a számára nehezen érthető szövegeket. 
Felemelő érzés volt látni-hallani ezt a fiatal zenészt, és tudni, hogy lesz (sőt, van!), aki az én generációm, és a gyerekeink számára is megőrzi és továbbadja Cseh Tamás egyedülálló zenei és gondolatvilágát. Ebben segít a Hadik Irodalmi Szalon változatos programsorozata, amely már tizedik éve minden hónapban új esttel várja közönségét. Egy dolog azonban közös bennük: a Hadik minden alkalommal ad és mindig több lesz általa, aki hallhatja a beszélgetéseket és az itt fellépő művészeket. 
 


Nagy élmény volt, hogy a program lezárásaként ezúttal Juhász Anna személyes gondolatait is hallhattuk arról, hogy mit jelent számára a Hadik Irodalmi Szalon. Elhivatottság és az irodalom iránti szeretet indította el a szalont, amely rövid idő alatt azzá a hellyé vált, ahol jó lenni, egy hellyé, amely tizedik éve összehozza és együttgondolkodásra készteti az előadókat és a nézőket is – a kultúra iránt elkötelezett közösséget. Köszönjük, H.I.SZ., és kívánjuk, hogy még sok-sok évig ilyen lelkesedéssel folytassátok!
 
Fülöp Erika

Kommentek