Az irodalom világnézet! Highlights of Hungary díjátadó gála testközelből

Február 2-án tartották a Toldi Moziban a Highlights of Hungary díjátadó gálát. Mi is izgultunk a Hadik Irodalmi Szalonért és Juhász Annáért. Az Ő beszámolója következik.

Lassan éjfél lesz, itthon ülök, még rajtam a kabát, és a kezemben szorongatom az üvegtáblát, rajta a felirat: Hadik Irodalmi Szalon / Highlights of Hungary. Ma este nagy dolog történt az életemben, az életünkben – egy számunkra nagyon értékes visszajelzést kaptunk arról, hogy nagyon sokan vagyunk, akik hiszünk abban: Az irodalom világnézet!
A történet mondhatnám, hogy gyerekkoromban kezdődött, és így is van. Édesapám költői világa, Édesanyám tudományos munkája és a rengeteg művész barát otthonosságot teremtett az alkotók közt. Így nőttünk fel testvéremmel, ebben az irodalommal, sűrű beszélgetésekkel teli világban, és így alakult ki, mit is szeretnék kezdeni a saját életemmel.
Ez a történet mégis 2010-ben kezdődött, és sokan segítettek, akiknek talán nem köszöntem meg elégszer. Mert sokszor amellett, hogy bennünk megérik egy döntés, merre menjünk, mit csináljunk, kellenek a támogatók, akik hisznek – velünk együtt a célunkban. Lassan hét éve Havas Dorka kolléganőm felfigyelt az irodalmi szalon ötletemre, amit valószínű már egy ideje mondogattam neki, és figyelmembe ajánlott egy pályázatot, mellyel megfelelő anyagi támogatást nyerhetek a tervem megvalósításához. Kéri Csaba és nagynénje, Kéri Piroska mellettem álltak és segítettek a szalon rendszerének kialakításában. A Hadik Kávéház művészeti vezetője, Bosznai Tibor pedig megadta az utolsó lökést – a Hadik újranyitásával egyidőben induljon útjára a Hadik Irodalmi Szalon – ilyen formában elsőként a városban.

A kollégáim, Bonta Gáspár, a családom mind velem gondolkodott és ez a több mint hat év bebizonyította, olyan jó, hogy az irodalom mellett döntöttünk. Ma úgy érzem, nem is tudnék mást csinálni és szerencsés vagyok nem csak azért, mert ennyi jó ember vesz körül, és ilyen támogató családom van, de azért is, mert olyan világban élek, ahol a művészetnek, a kultúrának ereje van, ahol nagyon sokan szeretnek olvasni, színházba és koncertre járni, és több százan döntenek estéről estére amellett, hogy egy-egy irodalmi estünkön részt vegyenek. Évek alatt számomra egyre világosabbá vált, hogy az irodalom és az olvasás nem magányos művészeti ág hanem közösségi élmény is lehet, egy-egy könyvről, versről, alkotóról jó beszélgetni, illetve megtisztelő meghallgatni a köztünk élő művészeket az őket érintő és izgató folyamatokról. Erről szól a Hadik Irodalmi Szalon.

Amikor megtudtam, hogy jelöltek minket a nagyon fontos és elismerésre méltó Highlights of Hungary díjra, boldog voltam, mert a közönség szeretete mellett kaptunk egy másfajta visszajelzést is. Ma este, amikor Remete Tibor, a díjat alapító Super Channel vezetője és a zsűri nevében Liptay Gabriella átadta a díjat és a színpadra állhattunk Bonta Gáspár kollégámmal és a Hadik vezetőjével, Bosznai Tiborral, büszke voltam. Büszke, hogy a közönség szavazott és nekünk az első tíz díjazott között ott a helyünk. Jótékonyság, egymásra figyelés, kreativitás, gondolkodás, érték teremtés – ezek a jellemzői a Highlights-os jelölteknek, és fontos: egy olyan gazdag listán nem csak az első tíz kiemelt „ügy”, de minden project megérné a részletes bemutatást. Az, hogy mi itt lehetünk, további lökést ad ahhoz, hogy folytassuk munkánkat, az irodalom hazai népszerűsítését. A díj átvételekor megígértem, tavasszal a Hadik Irodalmi Szalonban rendezünk egy Highlights estet, ahol minél több „ügyet” és a szervezőket is bemutatjuk, álljon mindenki előtt példaként: miképp lehet értéket teremteni és a figyelmet a fontos tevékenységre koncentrálni. Külön boldogság, hogy kedvencünk, az irodalomhoz erősen kapcsolódó, csodás előadás, a Pilvaker nyerte a fődíjat. Ezúton is gratulálunk nekik is, és egy már biztos: az irodalom tényleg világnézet!

Juhász Anna

Kommentek