Az irodalom odavág: Elindult a POKET

A költészet napján, a Budapest Tavaszi Fesztivál idei nagy meglepetéseként indult útjára a Sztalker Csoport olvasásnépszerűsítő projektje. A Vecsei H. Miklós színművész ötlete alapján megvalósult POKET komoly feladatot vállal: egy egymásra jobban odafigyelő közösség létrehozására törekszik.


Színesek, megfizethetők, jókötésűek – mától beköltöznek a zsebekbe és a kezekbe a POKET zsebkönyvsorozat első példányai. A kezdeményezést Vecsei H. Miklós színművész ötlete alapján életre hívó Sztalker Csoport elsődlegesen a közösségi közlekedést választókat és a fiatalokat célozza meg a fővárosi forgalmas pontjain elhelyezett könyvautomaták tartalmával.


A mai instant világban jó, hogy megjelenik egy valódi érték is, és egy automatából már nemcsak testi, hanem szellemi és lelki szükségleteket is ki lehet elégíteni irodalmi olvasmányokon keresztül.  A kezdeményezés a fiatalokhoz hozza közelebb szerethető és egy hozzájuk szóló formában az olvasást és a könyv szeretetét - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.Az induláskori öt kiskötetet egy-egy nagykövet karolja fel. Így Szerb Antal: Utas és holdvilág című regénye Rudolf Péter, Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk című ifjúsági könyve Geszti Péter ajánlásával jelenik meg. Esterházy Péter alkotásaiból jóbarátja, Dés László állított össze egy kötetre valót „És mesélni kezdtem” címmel. Dr. Zacher Gábor Csáth Géza: Egy elmebeteg nő naplója, a Margaret Island frontembere, Lábas Viki Krúdy Gyula: Ady Endre éjszakái című művének lett a nagykövete.


„Boldog vagyok, hogy egy teljesen szubjektív, igazi örömválogatást adhatunk közre, olyat, amely egyszerre foglal magában klasszikusokat és kevésbé ismert, alkalmi műveket” – üzente az első POKET-automata átadására egybegyűlteknek videóüzenetében Grecsó Krisztián.


„A POKET egyik ötletadója, Vecsei H. Miklós személyesen keresett fel a tervével, ami első, második és harmadik hallásra is nagyon tetszett. A Budapesti Tavaszi Fesztivál programjából az egyik kedvencem lett” - mondta Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője. Hozzátette: „Mindig 4-5 könyv van az éjjeliszekrényemen, ha felébredek, belenézzek valamelyikbe. A zseb fogalmához sok minden kötődik, a zsebpénz, zseblámpa, zsebkendő, kis kényelmi dolgok, amik az életünk minőségét javítják. Közéjük tartozik a zsebkönyv, amely régen is népszerű volt.”"Nincs annál fontosabb, mint hogy legyenek közös történeteink, és hogy képesek legyünk átadni, elmesélni őket. Bár mindannyian élünk a technológia elképesztő vívmányaival, van, ami nem változik: jó kézbe venni egy könyvet, jó belelapozni, öröm, hogy egy-egy számunkra fontos történet velünk lehet fizikai formátumban is" -  mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a Budapesti Tavaszi Fesztivál operatív testületének elnöke.


A főváros közlekedési vállalatai is elkötelezett partnerei a kezdeményezésnek: a POKET három automatája metróállomásokon lelhető fel: a Keleti pályaudvar, a Puskás Ferenc Stadion, valamint a Széll Kálmán téren túl a Déli pályaudvarnál, a Móricz Zsigmond körtéren, az Örkény Színház mellett és a Vígszínházban vásárolhatók meg az okostelefon méretű zsebkönyvek.


„Noha az olvasás alapvetően magányos tevékenység, hiszek abban, hogy a POKET mégis képes lesz valódi közösségeket teremteni” – hangsúlyozta Vecsei H. Miklós. Hozzátette: A POKET a fővárosi önkormányzat, valamint több kerületi önkormányzat, a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a MÜPA, a BKK és a BKV mellett a POKET olyan együttműködőkre számíthat, mint a Petőfi Irodalmi Múzeum, Magyar Művészeti Akadémia, az Esterházy Alapítvány, az OTP Simple, az Új Nemzedék Központ, a Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete, valamint az Örkény Színház, a Vígszínház, a Katona József Színház és a Radnóti Színház.”


Kommentek