Adj a történelemhez egy cseppnyi humort! – Történelmi ismeretterjesztő könyvek

A kötelező olvasmányokhoz és a kötelező megtanulandókhoz általában senkinek sincs kedve. Ez sajnos tény. A gyerekek esetében ez hatványozottan igaz. Már-már fordított arányossággal is kifejezhető lenne a hajlandóság és a kötelezettség viszonya. De mi történik akkor, ha kellő mennyiségű humort és egy cseppnyi lazaságot adunk a jól megszokott tananyaghoz? Abban biztosak vagyunk, hogy a hozzáállásban erőteljes változás indulhat meg.

Szerencsére ma már egyre több olyan ismeretterjesztő kötet jelenik meg, mely viccesen, érthetően, a gyerekekkel összekacsintva vezeti be őket a történelem rejtélyes világába. Ezeket válogattuk most össze.
 
Sarah Devos: Nahát, ezek az egyiptomiak!
A múlt színesebb, mint gondolnád! Új ismeretterjesztő sorozatunk első része rengeteg humorral és sok-sok rajzzal kalauzol el minket az ókori egyiptomiak izgalmas világába. Ha a célod a tananyag kiegészítése, elmélyítése, vagy épp a kíváncsi nagyóvodás tudásszomjának oltása - ez a könyv remek választás! Szeretnéd leírni a neved hieroglifákkal? Vagy papíruszt készítenél inkább? Tényleg a férfiak mosták a ruhákat az ókorban?! De vajon mért tettek időnként viaszkúpot a fejük búbjára? Mit rejthet a titkos ajtó egy piramisban? A híres Tutanhamon tényleg csak kilencéves volt, amikor trónra lépett?
Fedezd fel Kisagy professzorral és okos Nyuszival az egyiptomi istenek és a halandók különleges világát! De vigyázz, mert egy múmia bármikor felbukkanhat!
Korosztály: 6+
Megjelenés: 2021. február
2021-ben megjelenik: Nahát, ezek a lovagok!


Frank Schwieger: Zeusz és bandája 
Érdekel a mitológia, a görög istenek világa, de azt gondoltad, mindez uncsi, sőt, ciki is akár? Akkor bizony tévedtél! Frank Schwieger Zeusz és bandája című könyve felrázza a görög mítoszokat, és bemutatja az összes jó arcot az Olümposzon úgy, ahogy még sosem olvastál róluk. Ez a könyv tele van überkirály történetekkel a legmenőbb antik istenekről és hősökről.
Tudod-e, miért bújtatja anyja Akhilleuszt, a majdnem sebezhetetlen hőst lányruhába, vagy azt, hogyan vágja át Aphrodité a két riválisát a szépségkirálynő-választáson? Nem? És hallottad már, hogyan újított be ötven tehenet Hermész egy szál pelusban élete első napján? Akár igen, akár nem, ha szívesen villognál egyedülálló mitikus tudásoddal, ki ne add a kezedből ezt a könyvet! Istenkirály sztorik - kizárólag a legvagányabbaknak! Vigyázat, a könyv súlyos, nyolc napon túl gyógyuló nevetőizomgörcsöket okozhat!
Az antik görög mitológia legizgalmasabb mondái zsír új csomagolásban. Mítoszok első kézből - isteni sugallatra. Minden szavuk igaz!
Korosztály: 8+
A sorozatban már megjelent: Ceasar és bandája, Odin és bandája
2021-ben megjelenik: Merlin és bandája

Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból (illusztráció: Rátkai Kornél és Bertóthy Ágnes)
Honfoglalás, csata, királyi esküvő - vajon milyen szelfiket posztoltak volna ezekről az eseményekről Árpád-kori eleink, ha íj, bárd és lúdtoll helyett okostelefont tartanak a kezükben? Merthogy lelkesen posztoltak és kommenteltek volna, az tuti.
Árpád vezér, István király, Gizella királyné, Szent Margit vagy épp Gellért püspök ezeken a rendhagyó történelemórákon hús-vér emberként jelennek meg: örülnek, sírnak, és persze húzzák egymást.
És hogy mi történhetett valójában - mi az, amit a történészek biztosan tudnak -, a fejezetek végén található összefoglalókból derül ki.
Korosztály: 10+
A sorozatban már megjelent: 25 szelfi a török korból
2021-ben megjelenik: 25 szelfi a felvilágosodás korából

Kommentek