A művészet teremtő ereje – „The Joy to Help” A FREYWILLE jótékonysági kezdeményezése az Igazgyöngy Alapítvány gyermekeiért

A Prima Primissima díjas L. Ritók Nóra képzőművész,az Igazgyöngy Alapítvány vezetője gyakorlott pedagógusként, 20 évvel ezelőtt célként tűzte ki, hogy Berettyóújfalu térségében valós megoldást keressen a nehéz sorsú gyerekek és fiatalok számára életminőségük és esélyeik javításának érdekében.

A mai napig művészeti képzésekkel, alkotó műhelyekkel és gyakorlati segítséggel működő alapítvány több síkon támogatja a gyerekek és családjuk jelenét és jövőjét. Az Igazgyöngy Alapítvány keretein belül indított gyermekközpontú módszertan eszközével a kicsik fejleszthetik önkifejezésüket, az alkotások nyújtotta sikerek növelik önbizalmukat, a közös munkák pedig a szociális érzékenységük erősödéséhez járulnak hozzá. 
 
L. Ritók Nóra a következőképpen fogalmazza meg módszere sikerének kulcsát: „És  most nem az a lényeg, hogy évente 500 díj… nemzetközi sikerek sora… díjak a világ minden részéről… sokkal fontosabb, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek is örömmel alkotnak velünk. Fontosabb, hogy javul a feladattudatuk, fejlődik a kézmozgásuk, megtanulnak  tervezni és kivitelezni, hogy tanulnak a rajz segítségével. Mert lerajzolni csak azt lehet, amit ismerünk. Napról napra érezzük, hogy kitartóbbak lesznek, fejlődik a figyelemkoncentrációjuk. Megtapasztaljuk, hogy az a csoda, ami a kezük alól kikerül, gyógyító írt jelent mindazért, amit eddig sorsuk miatt elszenvedtek az élettől. (…)Tud valamit a művészet. Azt, amit más nem. Emberré tud tenni. Mert a szép, a jó, az alkotásban feloldott probléma, az abban megélt öröm sokkal erősebben hat, fejleszt bármi másnál.”
 


L. Ritók Nóra a 2018-as Prima Primissima díjátadón


 
Az Igazgyöngy Alapítvány törekvéseit támogatja most a FREYWILLE, a világszerte ismert bécsi ékszermanufaktúra. Dr. Friedrich Wille, a cég tulajdonosa beleszeretett az alapítvány művészeti képzésein született alkotásokba és elhatározta, hogy egy jótékonysági kezdeményezéssel támogatja és elismerését  fejezi ki a munkájukat elhivatottan végző pedagógusok és a lelkesen alkotó gyerekek iránt. A FREYWILLE az Igazgyöngy Alapítvány gyerekrajzai alapján háromféle Gavroche selyemkendőt tervezett limitált darabszámban. A kendők mintái közül egyet egy 11 éves kislány készített, míg a másik kettő hasonló korú gyerekek közös munkájának eredménye. Az életvidám hangulatot árasztó, érzelmekkel átszőtt, színpompás selyemkendők novembertől már megvásárolhatók a FREYWILLE budapesti üzletében az Andrássy út 43. szám alatt. Az eladásból befolyt teljes összeget a cég az alapítvány javára ajánlja fel, ezzel is támogatva a szervezet művészeti tevékenységét és a gyerekek alkotókedvét.
 


A bécsi ékszermanufaktúra életében kiemelkedően fontos a művészet szerepe; számos ékszerüket a legismertebb festőművészek inspirálták. Többször kapcsolódtak már támogatóként  is jótékonysági együttműködésekhez,  azonban most ez egy rendkívüli alkalom, hogy maga a FREYWILLE indított el egy ilyen jellegű kezdeményezést,  ami már most sok követőre és segítő szándékú emberre talált. A gyerekek Chagall és Hundertwasser műveire emlékeztető, aprólékosan kidolgozott, mesés rajzai a selyemkendőkön olyan „termékekként” indulnak most útjukra a világban, amelyek értéket és érzelmeket képviselnek és egyben annak is bizonyítékai, hogy létezik valódi és kézzelfogható segítség - ahogyan a népmesékben, úgy olykor a valóságban is megtörténhet, hogy a sok-sok jótett és a szívvel-lélekkel végzett, kitartó munka végül elnyeri méltó jutalmát. 
 


IGAZGYÖNGY Alapítvány
E-mail cím: info@igazgyongyalapitvany.hu
Telefonszám: +36 30 179-4276
Honlap: https://igazgyongyalapitvany.hu/
 
FREYWILLE Budapest
E-mail cím: budapest@freywille.com
Telefonszám: 06 1 413 0174
1062 Budapest, Andrássy út 43.
 
Szöveg: Fülöp Erika

Kommentek