A kerekesszékes Holdbogár történetével tanítja elfogadásra a legkisebbeket a legújabb Bogyó és Babóca-mozifilm

A fogyatékossággal élők mindennapjait mutatja be a legkisebbeknek a Bogyó és Babóca 4. – Tündérkártyák mozifilm egyik epizódja. Az alkotás hiánypótló témát dolgoz fel, pedig a gyermekek szociális érzékenyítését már egészen korán fontos elkezdeni, véli Koltai Krisztina óvónő, akinek óvodásai izgatottan készülnek arra, hogy megismerkedjenek a kerekesszékes Holdbogárral.

Nagy álma vált valóra az Erzsébetvárosi Magonc Óvoda két csoportjának: elnyerték a KEDD Animációs Stúdió országos rajzpalyázatát, így részt vehetnek a Bogyó és Babóca 4. – Tündérkártyák mozifilm július 9-i premiervetítésén a fővárosi Sugár Moziban.
 
Az óvoda több mint 1000 szavazattal nyerte meg a rajzverseny közönségszavazását, amelynek óriási tétje volt számukra: mivel a gyermekek ősszel iskolába mennek, így ez lesz az utolsó nagy, közös kalandjuk, és egyben az együtt töltött négy év megkoronázása. “A pályázathoz mindenki hozzátette a legtöbbet, amit a maga részéről tudott. Volt, aki a rajzolásban, más pedig a történetek felidézésében, a jellegzetes momentumok kiemelésében segített. A győzelem mögött elképesztő szülői összefogás áll: az anyukák, sőt, még az apukák is a szavazás nagymestereivé váltak és nap mint nap izgatottan figyelték a voksok alakulását” – meséli Koltai Krisztina óvónő.
 


Bogyó és Babóca történetei rendkívül közel állnak a gyerekek szívéhez, az események egy része velük, az ő mindennapjainkban is megtörténnek, emiatt könnyedén azonosulnak a szereplőkkel. “Az epizódok nemcsak nekünk, pedagógusoknak segítenek egy-egy problémahelyzet kapcsán, hanem, a könnyű azonosulás miatt a gyerekeknek is megoldást nyújtanak az esetleges szorongások feloldásában vagy konfliktushelyzetek kezelésében” – teszi hozzá Koltai Krisztina.
 
Az óvodások izgatottan készülnek a vetítésre, ami a hosszú bezártság után még nagyobb jelentőséggel bír számukra. Leginkább az új karakterekre illetve Bogyó és Babóca barátságának további alakulására kíváncsiak. A rajzfilm új szereplője, a kerekesszékes Holdbogár megjelenésével az animációs film forgatókönyvét is jegyző Bartos Erika a fogyatékossággal élők mindennapjait szeretné megmutatni a legkisebbeknek. „A Holdbogár gyenge lábai ellenére semmiképp sem kiszolgáltatott szereplő, sokkal inkább az önállóságot testesíti meg” – mesélte az új karakterről egy interjúban az írónő.
 


Koltai Krisztina úgy véli, a gyermekek szociális érzékenyítését már egészen korán fontos elkezdeni. “Holdbogár karaktere és története hiánypótló a gyermekirodalomban, ritkán vállalkozik arra bárki, hogy ezt a témát a gyerekek elé vigye mese formájában. Pedig igenis nagy szükség van rá, és hatalmas segítség, hogy éppen a meséken, történeteken keresztül találkozhatnak ezzel a gyerekek, mert a legközvetlenebb kapcsolatot biztosítják az érzelmeik, gondolataik, és a való világ történései, helyzetei között. Bartos Erika már többször megmutatta, hogyan lehet egy-egy, a kicsik számára talán nehezebben értelmezhető, befogadható témát mesével, verssel közelebb hozni hozzájuk, ennek nagyszerű példája most Holdbogár szívhez szóló története” – hangsúlyozza az óvónő.
 
Az utóbbi évek legsikeresebb gyermeksorozatának legújabb részét ezúttal is az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza és Antonin Krizsanics alkotópárosa rendezte. „A negyedik Bogyó és Babóca sorozat és mozifilm azzal a felelősség-érzéssel és alapossággal készült, amellyel csakis a legkisebbek számára készít ajándékot az ember” – emelte ki M. Tóth Géza. A mesélő és a szereplők hangját ismét Pogány Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész kölcsönözte, a produkció zenéjét és hangzásvilágát pedig a Kifli Zenekar szerezte.
 
A Sugár Moziban tartott premiervetítés során a gyermekek nemcsak kedvenc szereplőikkel és rég nem látott pajtásaikkal találkozhatnak, hanem egy hatalmas meglepetés is fogja várni őket.
 


KEDD Stúdió

Kommentek