20 éves a Maffiózók, az HBO ikonikus sorozata

1999. január 10-én egy maffiózó besétált egy pszichiáter rendelőjébe...

Az elmúlt negyed évszázad amerikai popkultúrájának legnagyszerűbb alkotása!” – így jellemzi a New York Times az HBO saját gyártású sorozatát, amely alapjaiban változtatta meg a szappanoperákról alkotott képet. A Maffiózók rendhagyó családregény, amelyben ugyanúgy felbukkan az emberi gyarlóság minden válfaja, mint a divatos szériákban, azzal a különbséggel, hogy ezek zsarolással, droggal, gyilkossággal vannak összefüggésben. A New Jersey-i maffiacsaládról szóló történet a fanyar humorával, az erőszak durva ábrázolásával és a szabadszájúságával kimagaslik a tévésorozatok mezőnyéből. 
 
A sorozat az évek során rengeteg díjat bezsebelt, többek között 21 Emmy díjat és 5 Golden Globe-ot, emellett a Rolling Stone magazin „minden idők 100 legfontosabb sorozata” listáján az első helyen áll az HBO korszakalkotó sorozata. 
A 6 évad 86 epizódja mind elérhető az HBO GO-n.
 


 
A Maffiózók (The Sopranos) amerikai tv-sorozat, amelynek David Chase a kitalálója és producere. A sorozatot eredetileg az Egyesült Államokban, az HBO csatornán vetítették 1999. január 10-étől 2007. június 10-éig. A 6 szezon 86 részt foglal magába. Az HBO-premier óta sok más csatornán és több tucat országban került vetítésre. Magyarországon az RTL Klub és a Cool TV tűzte műsorára. A sorozat New Jerseyben játszódik, és ott is készült. A cselekmény egy maffiózó, Tony Soprano (James Gandolfini) körül zajlik, és a nehézségeiről szól, amelyekkel szembe kell néznie, miközben megpróbálja megtalálni az egyensúlyt a gyakran konfliktusokkal teli családi élete és az általa irányított alvilági szervezet között.
 
A sorozat hatalmas üzleti és kritikai sikert aratott, így a Maffiózók a televíziózás történetének anyagilag legsikeresebb és a kritikusok által gyakran minden idők egyik legjobbjának tartott tv-sorozata lett. A sorozat híres volt az elsőrendű minőségéről a produkció minden részletében, és különösen az írói munkát valamint a főszereplők játékát szokták méltatni. Többek között azzal szerzett elismerést magának, hogy magasabb szintű művészetet vitt a televíziózásba, és ezzel kikövezte az utat sok, ezt követő sikeres sorozat számára. Számtalan elismerést gyűjtött be, többek közt 21 Emmy- és 5 Golden Globe-díjat nyert.
 


2013-ban a Maffiózók című szériát választotta minden idők legjobban megírt sorozatának az amerikai forgatókönyvírók céhe (WGA), melynek tagjai az elmúlt hét évtized terméséből - klasszikus sorozatokból, miniszériákból és más alkotásokból - válogatva állították össze a rangsort. Az írók szakszervezetének 101-es listájának az élén végzett itt, és a legjobb tízben olyan sorozatokat előzött meg mint pl. a Cheers vagy a Drót.
 
A 21. század amerikai popkultúrájának részeként a Maffiózók sok paródiának, vitának és elemzésnek vált tárgyává, valamint készültek róla könyvek, egy videojáték, elismert filmzenei albumok, és hatalmas mennyiségű kapcsolódó termék.
 

Kommentek