100 év a Karinthyak történetében – A Juhász Anna Irodalmi Szalon szezonnyitó estje

Pontosan száz évvel ezelőtt, 1920. augusztusában kötött házasságot Karinthy Frigyes és Böhm Aranka. Ezzel a friggyel kezdődött annak a legendás családnak a története, amely életét irodalmi műveik által sok-sok generáció ismerheti.

A mai napig is élő, a szemünk előtt formálódó történet két alappillére volt Frici és Aranka, a további „oszlopok” Cini, Marci és a jelenünkben Vera, aki a család mai is élő és alkotó tagjaként viszi tovább az örökséget. Családról, tehetségről, teherről, irodalomról és az apák szeretetéről beszélgetett Juhász Anna és Barabás Richárd, Czeiner-Szűcs Anita, Bornai Tibor, Saly Noémi, valamint Karinthy Vera. 
 
A Juhász Anna Irodalmi Szalon méltó témával nyitotta meg rendezvénysorozatát a 2020-as őszi szezonra, hiszen a Karinthy-család öröksége a mai napig élő és feladatokat, megoldandó kérdéseket, generációkon átnyúló és az olvasóközönség számára is fontos kérdéseket vetett-vet fel.
 
A beszélgetésen részt vett Barabás Richárd, Újbuda alpolgármestere is, aki személyes élményeket osztott meg a Hadik Kávéházról és a Karinthy-családról a „kerületi lakos” szemszögéből, valamint több különleges idézettel is készült az estre.
 
Saly Noémi irodalomtörténész izgalmas sztoriként ismertette meg az est közönségével Lágymányos városrész megszületését. Mesélt a Karinthyak baráti köréről és mindennapjaiknak pezsgő, életteli hangulatáról, valamint a családi legendák legfontosabb kávéházainak történetéről. Hadik, Centrál, New York. Hol találkozott Harmos Ilona Fricivel? Hogyan hódította meg Böhm Aranka zseniális férjét? Hol alkotott legszívesebben Cini?  Bornai Tibortól pedig Karinthy Ferenc és a Centrál kapcsán meghallgathattuk egyik kedvenc anekdotáját Ciniről és Ottlik Gézáról, no, meg a csíkos frottír fürdőköpenyről! 
 
Az est fő szervező eleme, vissza-visszatérő témája volt Frici és Aranka viharos kapcsolata, amely kapcsán Juhász Anna, az est háziasszonya nemcsak visszaemlékezéseket hozott, hanem számos izgalmas kérdéssel is készült. 
 


A kérdésekre válaszolva Karinthy Verától megtudhattuk, hogy milyen érzés számára, hogy a dédszülei és nagyszülei házassága, sőt, teljes családi életük beszélgetések és irodalmi estek népszerű témája a mai napig. 
 
Czeiner-Szűcs Anita, az idén megjelent Na, pupák! című könyv szerzője a könyv keletkezésének körülményeiről és Karinthy Márton személyiségéről mesélt bővebben az est közönségének. 
 
Bornai Tibortól pedig megtudhattuk, hogy mit szólt „Marci”, amikor egy személyes beszélgetésük során felvetette előtte, hogy ő tulajdonképpen mindig is a Karinthy család tagjának érezte magát. Bornai Tibor a visszaemlékezések mellett két dalt is hozott az estre, amelyek Karinthy Verával duettben elegáns keretet adtak az estnek.
 
A Juhász Anna Irodalmi Szalon megható és vidám pillanatokban bővelkedő Karinthy 100 estje izgalmas bejelentések egész sorával zárult: a Karinthy család története, öröksége folytatódik! Karinthy Márton szobrát a közeljövőben adják át, természetesen a XI. kerületben. Karinthy Vera költeményei egy szép kötetben jelennek meg, várhatóan még ez év vége előtt. S egy mindenki számára lelkesítő információ: megkezdődtek a Karinthy-családról készülő dokumentumfilm munkálatai. Kíváncsiak várjuk mindhárom készülő munkát!
 
Fülöp Erika
 


Kommentek