Winnersport x ABODI

A Winnersport x ABODI kollekció sikerrel debütált itthon a Mercedes Benz Fashion Week Central Europe-on. Most kicsit közelebbről is megismerkedhettek a sportos, fiatalos, bohókás darabokkal.

 

A WINNER márka már 1990 óta létezik, amit a nagy hagyományokra visszatekintő, hazai gyártású, megváltozott munkaképességű munkavállalók bevonásával készülő termékeket előállító KÉZMű Közhasznú Nonprofit Kft. alapított. A márka eddig kizárólag a kézzel varrott sport- és nosztalgialabdák gyártására, a sodrott technológiával előállított kapu- és labdatartó hálók készítésére és a professzionális FIFA, FIBA és IHF licenc-szel rendelkező labdák forgalmazására specializálódott. A WINNER megújításának köszönhetően a paletta további hazai gyártású termékekkel bővül; a kollekció 2016 októberében a Mercedes Benz Fashion Week Central Europe keretén belül WINNERSPORT ABODI néven debütál, mivel a WINNERSPORT márka teljes megújításának art directora a neves divatház, az ABODI vezető tervezője, Abodi Dóra.

 

 

 

Interjú Abodi Dórával, az ABODI és a WINNERSPORT art directorával és tervezőjével

Mi az együttműködés története a WINNER márka kapcsán?

A Kézművel régebb óta megrendelői viszonyban állunk, hiszen kiváló minőségben gyártott számunkra ruhákat. Régóta elkezdődött egy beszélgetés a WINNER márkában rejlő lehetőségekről, amely beszélgetés végül konkrét együttműködéssé formálódott. Nagyon sok munkánk van a jelenlegi projektben, és nagyon szeretném, hogy sikerrel mutatkozzon be.

Mi inspirálta a kollekciót?

A hagyományos munkaruhák letisztult funcionalitása és puritán tökéletessége, a 90-es évek sportruházata és napjaink meghatározó trendje, miszerint a sportruházat átalalkul és átlényegül hétköznapi, akár elegáns viseletté.

Melyek a kollekció fő jellemzői?

A gyűjtemény nagy része unisex, jól kombinálható, pragmatikus és időtálló darabokból áll. Bár minden eleme egyértelműen designer és különleges, mégis gyakorlatilag helytől, életkortól, nemtől és testalkattól függetlenül könnyen viselhetőek, a WINNERSPORT pont a minőségi sportos kulcsdarabokra fókuszál. A kiegészítő vonal is látványos, de egyben rendkívül funkcionális, három típusú hátizsákot, egy edző vagy hétvégi táskát, háromféle női kistáskát és egy pakolós fűzött táskát terveztem, illetve hozzáillő péztárcákat és kulcstartókat.

Izgalmas része a kollekciónak a labdakollekció, ezek kézzel varrott hagyományos fotball, rugby és egyéb típusú labdák, nagyon örültem, hogy erre a régi labdavarró hagyományra és mesterségre felhívhatjuk a figyelmet és megismerhettem ezt a nagyon szép de nehéz szakmát.

Milyen anyagokat és technikák kerültek felhasználásra?

Olyan darabokat terveztünk, amelyek nem mennek ki a divatból. Az anyagok is ezt az időtlenséget és tartósságot hordozzák: jó minőségű orkán anyagok, flanelek, bőr és mosható jerseyk és inganyagok kerültek felhasználásra, de dolgoztunk egy újdonságnak számító teflonos neoprennel, illetve steppeltünk, pliszíroztunk, hímeztünk, szitáztunk.

Melyek a kedvenc darabok a kollekcióból?

Minden darabban hiszek, mert hosszú és alapos előkészület és tervezés előzte meg a munkát, láttam milyen magas minőségben, gondossággal és szeretettel készülnek, az utolsó gombig minden kelléket és anyagot személyesen választottam, minden szabásmintát és designt hosszasan tökéletesítettünk.

Kinek szól a kollekció?

Azt gondolom, hogy jó minőségű, szép, időtálló, tartós és minőségi, a hétköznapokba jól beilleszthető darabokra mindenkinek szüksége van, így nem szeretném a WINNERSPORT darabokat kifejezetten kollekióként és szezonális darabokként értelmezni, vagy célközönségét korlátozni. Egy jó bomberre vagy parka kabátra, egy klassz hátizsákra mindenkinek szüksége van és ha szép és tartós, bármeddig lehet viselni, nem fog kimenni a divatból. Persze pár kísérletibb darab is belefért a gyűjteménybe, mint például a dekonstruált oversize pufikabát, a terepmintás maszkos hoodie, illetve nagy kedvencek a „Cheetah képregényes” pólók és pulcsik, amiket én rajzoltam és szezonról szezonra folytatódik majd a gepárdok története.

Hogyan jelenik meg a társadalmi felelősségvállalás és etikus divat a kollekcióban?

A projekt egyik fontos alappillére, hogy a hozzájáruljunk a megváltozott munkaképességű emberek társadalmi megítélésének javításához. Még mindig azt látom, hogy a társadalom és a munkaadók nagy része nem tud mit kezdeni a fogyatékkal élő emberekkel, holott nagy részük igenis szeretne és tud dolgozni, és megfelelő támogatással gyönyörű dolgokat tudnak létrehozni, amit személyesen is tapasztaltam a közös munka során. Nagyon büszke vagyok, hogy a projektben ennyien részt vettek és ilyen magas színvonalú munkát végeztek. A másik fontos szempont a slow fashion és hazai gyártású darabok népszerűsítése.

Melyek a távlati tervek a WINNERSPORT-tal?

Szeretnénk lépésről lépésre felépíteni a WINNERSPORT ruházati vonalat itthon és külföldön, célunk minél több partnert találni, webshopot elindítani. Fontos célunk a megváltozott munkaképességű munkavállalók folyamatos bevonása, fejlesztése, a társadalmi elfogadottság és támogatás növelése. 

Honlapunk novembertől indul: www.wnnrsprt.com

Instagram és Facebook oldalunk október 16-án indul:

https://www.facebook.com/winnersportofficial/

@winnersprt_official

Kommentek