Lukács Gabi – a Gombold újra! divateseményről, életről, művészetről és megszállottságról

Tehetség, szerénység, szakmai elhivatottság, profizmus, fegyelmezettség. Ezekkel a szavakkal tudom illetni Lukács Gabit, a Gombold újra! Közép-Európa öltözék - és kiegészítő tervezői pályázat rendezőjét. Kifinomult, inspiráló, 21. századi nő, aki nem ijed meg a kihívásoktól!

2011-ben indult a Gombold újra! Divat a magyar című rendezvény, amely a magyar divattervezésben és az iparágban rejlő lehetőségekre kívánta felhívni a figyelmet. Két év sem kellett hozzá, hogy a rendezvény kinője kereteit, 2013-ban már Central European Fashion Days névre hallgatott, idén pedig minden tekintetben nemzetközivé vált. Az immár több naposra növekedett rendezvényről Lukács Gabit, a show rendezőjét kérdeztem.

- 2014-re közép-európaivá lett a Gombold újra!, milyennek látod a magyar mezőnyt a többi közép-európai ország képviselőihez képest?

- Nyugodtan kijelenthetem, hogy egy nagyon kiegyenlített, erős mezőny mutatkozott be idén. A magyar csapat résztvevői minden szempontból kreatív, izgalmas anyagokkal léptek fel. De természetesen minden országnak megvan a sajátos hangulata, a rá jellemző elemek, amelyek tekintetében szintén magabiztosak és innovatívak voltak indulóink, büszkék lehetünk rájuk, kiválóan szerepeltek.

- Magad is modell voltál, így kívül-belül ismered a szakmát. Véleményed szerint bekerülhet a rendezvény pár éven belül a hivatalos fashion weeks programjába, mint a rendezvény kelet-európai állomása?

- Igen, ez a rendezvény határozott célja. Egy olyan, minden elemében világszínvonalú programsorozat létrehozása, amely méltó tagja lehet a rendezvénynek, és amelynek természetesen Budapest lenne a székhelye, de hozzá kell tennem, hogy már idén is maximális elégedettséggel, nyugat-európai színvonalon zajlottak az események.

- Hogyan képzeljük el a backstage munkáját?

- Kiváló szakemberek, sminkesek, fodrászok, tervezők, a szakma legjobbjai dolgoztak a háttérben. A backstage apró részletekig professzionálisan megszervezett munkatér volt. A modellek saját standerrel, öltözővel rendelkeztek, minden szettjük előre befotózva, amit természetesen alapos smink, frizura és ruhapróba előzött meg. Olyan volt az egész helyszín, mint egy nyüzsgő méhkas, mindenki pontosan és profin végezte a dolgát.

De nem csak a munkához, a fellépések közötti pihenéshez is szervezett teret biztosítottunk a modelleknek. Igényes catering, friss gyümölcsökkel, ásványvízzel, nyugat-európai színvonalon működő ellátással szolgálta a kényelmüket. Mert bár külső szemlélő szemével könnyű munkának tűnhet a modellkedés, koránt sem az. A visszajelzések egytől egyig pozitívak voltak, nyugodt környezetben, fegyelmezetten zajlott a munka.

- Hány fővel, és hogyan működik egy ilyen rendezvény?

- A társammal Lakatos Márkkal, előre leegyeztetett munkamegosztás és koreográfia szerint irányítottuk és szerveztük a rendezvény minden pillanatát. Tökéletes összhangban zajlott minden a színfalak és a technikusi pult mögött. Ez másképp nem is működhetett volna, hiszen több mint háromszáz embert kellett koordinálni, ami rendkívül feszített munkatempót jelentett mindenkinek.

Sztranyánszki Zsuzsa, a jobb kezem, aki húsz éve mellettem van, minden munkám és az egész életem meghatározó embere, szintén aktívan, a projekt minden részletében részt vett, tapasztalatával és professzionális hozzáállásával támogatta a munkát.

De természetesen ez mindenki számára szerelem is egyben. Megszállottan, legjobb tudásunkat és a mögöttünk álló húsz év tapasztalatát bevetve dolgoztunk, hogy olyan rendezvényt hozzunk létre, amilyet megálmodtuk.

- Ilyen nagyszabású, sikeres nemzetközi projektek vezetőjeként, maradtak még álmaid, amelyek megvalósításra várnak?

- Természetesen! Szeretnék show-t rendezni Galliano-nak vagy Gaultier-nek, csapatommal a Wonderland show company-val olyan különleges műsort megalkotni és bemutatni, mint Las Vegasban a Cirque du Soleil produkciója, vagy egyszer show-t rendezni Madonnának és színházi rendezés is szerepel az álmaim között.

- Honnét az elszántság, az elhivatottság, az erő mindezekhez?

- A célok nem korfüggőek. Hiszem, hogy soha nem szabad feladni az álmainkat. Tenni, dolgozni kell értük, lépésről lépésre haladni a megvalósításuk felé. Számomra például nagyon inspiráló, hogy rengeteg fiatallal dolgozom együtt, akikben ott az erő, a lendület. A munkám többi része is újdonsággal van tele, mindig új emberekkel, új modellekkel dolgozom.

- A divat világa mellett milyen más területeken próbáltad ki magad?

- Nem csak divatbemutatókat rendezek. A tavaszi fesztivál aktív rendezője vagyok, koncerteket, karácsonyi partikat rendezek, a filmes világban is dolgoztam, reklámfilm szereplőjeként, műsorvezetőként és rendezőként egyaránt.

- Melyek a munkával kapcsolatos legfontosabb irányelveid?

- Madonna a példaképem. Ahogy ő is, én is magam mellé állítom és nem elnyomom a tehetséges embereket. Ha nagyszerű, kreatív, tehetséges emberekkel dolgozom, a munkából is a maximumot tudom kihozni, csak így lehet kiemelkedő eredményeket elérni. Emellett az önmagammal és a munkatársaimmal szembeni elvárások is folyamatosan emelkednek. Egyre nagyobbak a projektek, ami egyre több felelősséget jelent, hiszen egyre több emberért felelsz, de muszáj a munka minden részletében képben lenni, hogy a feladatok átláthatóak és pontosan megszervezhetőek legyenek.

Rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem az elmúlt húsz évben, az elkövetett hibáimból is sokat tanultam, amit a munkám során nagyszerűen tudok hasznosítani. Persze a világ közben folyamatosan változik, muszáj figyelemmel kísérni a szakmában zajló innovációs folyamatokat, hogy a csapatommal a legjobb lehessek. Figyelni a nemzetközi szakmát, tanulni tőlük, lépést tartani velük, és folyamatosan fejlődni. Rengeteget járok koncertre, színházi előadásra, cirkuszba, világsztárok show-ira, keresem, kutatom a tehetségeket.

Aztán persze nagy újító is vagyok. Szeretek visszanyúlni, ahogy a divat is gyakorta megteszi, klasszikusokhoz, a világ legnagyobbjaihoz. Felhasználni, újraértelmezni, a magam képére formálni, a modern korba helyezni a koncepciójukat. Az egyik legszebb emlékem, mikor Gene Kelly egyik filmes szerepének részletét adaptáltuk: Jerry a rajzfilm figura táncolt egy élő táncossal, a közönség állva tapsolt…

- Hogyan fér össze a karrier és a gyereknevelés?

- Összefér. Nem szabad elengedni a karriert! Egy nőnek is szüksége van arra, hogy sikerei legyenek, hogy olyan teljesítmények álljanak mögötte, amelyekből táplálkozhat az önbizalma és amelyektől növekszik az önbecsülése.

A gyerekek hozzászoknak ahhoz, hogy az anyukájuk aktív, hogy izgalmas feladatok vannak az életében és azt hiszem, ez követendő példa lehet. Gyakran vittem magammal a gyerekeimet, és vontam be őket a munkába, amit nagyon élveztek. Sok mindenre meg lehet őket tanítani, és fontosak is a művészeti impulzusok, amelyeket ebben a korban kapnak, mert az egész életükre kihat. Bármibe is kezdenek a későbbiekben a látásmódjuk kifinomultabb, összetettebb lesz tőle, ami gazdagabb, szélesebb látókörű életszemlélethez vezet, olyanhoz, amelyben a kihívásokra kreatívan, szenvedélyesen, vagy akár megszállottan lehet válaszolni!

Illés Gabriella

Kommentek