Így ünneplik a Dior divatház 70. születésnapját Párizsban

Idén ünnepli az haute couture egyik koronázatlan királya, a Dior divatház a hetvenedik születésnapját. Ezen neves alkalomból több lenyűgöző kiállítást és érdekes programot is szerveznek Franciaországszerte, többek között az egyik legígéretesebbet a párizsi Galeries Lafayette üzletházban, ahol bemutatják az „I feel Blue” című kiállítást, tisztelegve Christian Dior és a divatház hetven éve előtt.

70 éve történt
1947 volt az a mágikus esztendő, amikor is a Dior divatház bemutatta első haute couture kollekcióját a „New Look”-ot. Az anekdota szerint ugyanis Carmel Snow, a Harper's Bazaar divatmagazin főszerkesztőnője használta a „New Look” kifejezést, amikor először meglátta az új kollekciót. Szó szerint ezt mondta: „Dear Christian, your dresses have such a new look!” (Kedves Christian, a ruháid annyira újszerűek”) Darázsderekú, testhezálló ruhái, libbenő szoknyái, melyekhez akár 20 méter drága kelmét is felhasznált, nem hagyták hidegen sem a hölgyeket, sem az urakat. Még ugyanebben az évben megszületett az első Christian Dior parfüm is, a Miss Dior, melynek sikere azóta is töretlen. Hiszen ki tudna ellenállni, a jázmin, a rózsa, az írisz, és a bergamott harmónikus illatának, mely fő illatjegyek meghatározzák ezt az emblematikus parfümöt. Megjelenésekor befújták vele a Montaigne sugárúton épült kis palota – mely a divatház főhadiszállásaként szolgál – minden egyes szegletét a női vásárlók nagy örömére.
 


A Dior év
A 2017-es év a Dior éve, hiszen a nagy múltú divatház fennállásának a hetvenedik évfordulóját ünnepli. Több kiállítással és programmal is készülnek, például Párizsban a Musée Des Arts Decoratifs „Dior, Couturier du reve” (Dior az álomszabó) címmel rendezett kiállítását csodálhatjuk meg, melynek keretei között több mint 300 ruhaköltemény mutatkozik be a kezdetektől napjainkig. Ez a kiállítás 2018. január 7éig látogatható. Granville-ben, a ház, ahol Christian Dior született, ma a Dior Múzeumnak ad otthon, ahol szintén rá emlékeznek, és szeptember 24-éig egy rendhagyó kiállítást tárnak a nagyközönség elé a géniusz fiatalkoráról.
 
Kedvenc színem a kék
A Galeries Lafayette exkluzív üzletház csillagokkal ékesített üvegekkel, méregdrága eddig még nem láthatott ruhakölteményekkel, és egy mini kiállítással - melyet idén szeptember 20-tól október 10-éig tekintheti meg a nagyérdemű – is tiszteleg Christian Dior és a Dior divatház előtt. A bemutatott kollekció minden egyes darabja megidézi a babonás Christian Dior-t, aki rajongott a csillagokért, az asztrológiáért, a kártyajóslásért, a csillagos égért és a mélykék árnyalatokért. Így hát nem is csoda, hogy a kiállítás címe az „I feel blue”, melynek keretein belül egy tucat sötétkék álomszép ruhadarabot tekinthetnek meg az érdeklődők. Christian Dior kedvenc színe ugyanis a sötétkék volt, így a ruháit is ennek megfelelően nevezte el Éjszakának, Szép csillagnak, vagy Észak csillagának éppen. A csillagokat azonban nem csak a ruhákra hímezve tekinthetjük meg, hanem a kiállított táskák, ékszerek, sálak, sőt még a gyertyák díszei is egyben. A látogatók az ez alkalomra készített 11 különleges vitrinben kiállított ruhakölteményeket tekinthetik meg. A kiállított darabok között találhatjuk a legelső kollekció, a New Look egyik sötétkék gyapjúszövet kabátját, és az 1957-ből való selyemruhát is. Ha mindez még nem lenne elég, akkor bizonyos exkluzív darabokat, napszemüveget, borjúbőrből készített Lady Dior táskát, hímzett, gyöngyökkel díszített tüll csizmát, karórát, és gyertyákat is vásárolhatunk kizárólag a Galeries Lafayette üzletházban a kiállítás ideje alatt.

Kommentek