Gesztusfestészet és csíkritmus – NUBU 2016 ősz-tél

A NUBU 2016-os őszi-téli kollekcióját Nádler István kortárs magyar képzőművész munkássága inspirálta. Nádler a neoavantgárd mozgalom elindítója és képviselője. Metaforikus kifejezőereje és motívumai segítették abban, hogy strukturális geometrikus absztrakcióiba egyedi módon beleépítse a gesztusfestészetet.

 

A 2000-es évek elején-közepén keletkezett festmények színre-szín technikája inspirálta a tervezőket a mintájában, szövésében és struktúrájában csíkos anyagok kiválasztásához.

 

 

A ruhákon mind mintázatban, mind bevasalásokban, hajtásokban megjelenő csíkritmust a 2000-es évek elején-közepén keletkezett festmények színre-szín technikája, a látható, térbeli mintát alkotó ecsetvonások ihlették.

A színvilágban is visszaköszönnek a művész alkotásai: fekete, kék, púder, törtfehér a meghatározó árnyalatok, emellett egy jellegzetes, padlizsán-kék fújt mintás anyag is megjelenik a kollekcióban.

Anyagok tekintetében is a csíkok dominálnak: domborkötött, csíkos hatású áttetsző damillal, organza csíkos anyagokat használtak a tervezők. A gesztusfestészet átirata a foltokban véletlen-szerűen roncsolt, illetve flitteres textilek is. Utóbbi a 80-as évek hangulatát csempészi a kollekcióba, ezt a designerek sportos fazonokkal ellensúlyozták. A NUBUra jellemző letisztult sziluettek nőies, A vonalvezetésű darabokon jelennek meg.

A kiegészítők a NUBU kollekcióiban rendre a ruhákra reflektálnak, és nincs ez most sem másként: a csíkritmust ezeknél a bőr kidomborításával érték el a tervezők. A roncsolt anyagokhoz egy alumínium fóliával merevített anyagból készítettek táskákat, amely gyűrhető, és megtartja a tetszőlegesen beállított formát.

Fotó / Photo: Máté Balázs @ Flashback -www.balazsmate.com Modellek / Models: Nagy Andy / Visage Smink / Makeup: Vozák Tímea Haj / Hair: Svégel Gergő Tárgyfotók / Object photos: Barbay Csaba @ Flashback

Az egész kollekció itt lapozható át:

https://www.facebook.com/NUBUbp

Kommentek