A Fabergé ház híres tojásai

Az elsőt III. Sándor cár készítette hitvesének, Marija Fjodorovna-nak, eljegyzésük huszadik évfordulójára, mely ugyanakkor egy különleges húsvéti ajándék is. Lássuk csak, mit is lehet tudni a leghíresebb tojásokról, drágakövekkel kirakott luxus ékszerdobozokról, a Fabergé tojásokról.

Az első tömör aranyból készült
 
A francia hugenotta családból származó Peter-Karl Fabergé aranyműves-ékszerész 1885-ben készítette el az első Fabergé tojást, egy káprázatosan szép kis ékszerdobozt, mely a cár kérésére kettényitható, és egy különleges meglepetést rejt magában, nevezetesen egy apró kis arany tyúkot rubint szemekkel, amelynek a belsejében a cári korona gyémántokkal díszített miniatűr mása és egy arany medál rejlett, illetve egy rubint függő. Ez utóbbi meglepetések sajnos mára már eltűntek. A tojás tömör aranyból készült, melyet egy leheletvékony fehér zománcréteg fed, utalva tojás mivoltára. A cárnét elbűvölte az ajándék, így aztán minden évben rendelt egy újabb tojást Fabergétől. Akad olyan forrás, mely szerint a legnagyobb ortodox ünnepre készült ez az első tojás, és vannak, akik szerint a cár azért rendelte meg az első tojást, mert tudta, hogy hitvese gyerekkorában mindig is egy hasonló ékszerdobozkáról álmodozott, hiszen nagynénjének, a dán Maria Wilhelmina-nak a birtokában volt egy XVIII. századi díszített tojás.
 


 
Fabergé a maximalista profi
 
Így vagy úgy, de a tradíció fennmaradt, és több mint ötven Fabergé tojás készült a cári család számára, melyek ma már műkincseknek számítanak és dollár illetve euró milliókat érnek. Fabergé nem csak a cári családnak dolgozott, megrendelői között tudhatta Marlborough hercegnőt, a svéd, a norvég királyi családot és a Rothschild bankárdinasztiát is. III. Sándor cár halálával nem szakadt meg a tojások története, ugyanis a nagy cár fia, II.Miklós folytatta a hagyományt, és 1916-ig rendelt az ékszerésztől. Fabergé aprólékos és tökéletes munkát végzett, tojásai egytől egyig remekművek. Egyre bonyolultabbakká, és kidolgozottabbakká váltak a tojások, és a felhasznált alapanyagokban sem volt megkötve Fabergé keze. Egyetlen óhaja volt csupán a cárnak, miszerint a tojások rejtsenek magukban egy meglepetést. Arany, ezüst, zafír, rubint, gyémánt, csak a képzelet szabott határt. Fabergé tojásai aranyból és vagy ezüstből készültek, zománc és drágakő berakásokkal. A tojások belsejében pedig olyan apró titkokat találhattak a megrendelők, mint például az aranyból készült koronázási hintó, melynek kerekei forognak, ajtói nyithatóak, fellépője is lehajtható, sőt az egész hintó rugózik is. Az egyik leghíresebb tojás pedig a két átlátszó kristálykőből készült, háromezer gyémánttal díszített Téli Tojás, melynek belsejében vékony platinaszálakból font, több mint 1300 gyémánttal kirakott kosárka rejlik, amelyet természetes kvarc és aranykristályokból készült alpesi kökörcsinnel díszítettek. Végül, de nem utolsó sorban olyan tojások is léteznek, melyek belsejében működő mechanikai szerkezet bújik meg. A rózsaszínű zománccal és aranyozással díszített tojásban gyémántokkal kirakott apró kakas ült, amely minden órában előbújt, fejével bólogatott, és csőrét tátotta, szárnyait lengette. A legenda szerint volt olyan tojás, melyen a mester több mint egy évig dolgozott. Amikor pedig egy egy alkotás nem olyanra sikerült, ahogy megálmodta, állítólag kalapáccsal verte szét azokat.
 
Elveszett, majd megkerült
 
Az idők folyamán több tojás is elveszett, ám volt olyan is, amit újra megtaláltak, például 2014-ben egy korábban a bolhapiacon vásárolt tojást, melyet végül nem vitt el az akkori tulajdonos beolvasztani, inkább a konyhapolcon tárolt. Mikor rájött mekkora kincs birtokában van, lerogyott a földre. A tojás értéke több mint 24 millió euró volt, melyet végül egy londoni gyűjtő fizetett ki a műkincsért.

Kommentek