Csipke, kristály és tollak minden mennyiségben – avagy a 2018-as tavaszi-nyári trend a párizsi Haute-Couture szerint

Idén január 22 és 25 között rendezték meg Párizsban a divat hetét, amikor is a kifutón a legnagyobbak vonultatták fel pompásabbnál pompásabb, fényűzően elegáns, vagy éppen kendőzetlenül áttetsző kreációikat.

Szürreális környezetben
Maria Grazia Chiuri, a művészi igazgató, tudta hogyan bűvölje el a közönséget, melynek soraiban olyan meghívott vendégek ültek, mint Naomi Campbell, Willow Smith vagy Winnie Harlow. Idén az olasz stylist hölgyet – az első nő, aki a nagy múltú házat vezetheti – Leonor Fini szürrealista festő világa ihlette meg. A sakktáblává változtatott pódium felett például a nagyérdemű egy Dali szemet vehetett észre.
 
Letűnt korok megidézése
Dior, Chanel, Jean Paul Gaultier, Elie Saab és Valentino, ők mind képviseltették magukat a divat hetén Párizsban, ahol bemutatták a legújabb, elbűvölő 2018-as tavaszi-nyári kollekcióikat. A varázslatos ruhadarabok olyan letűnt korokat idéztek meg, mint az ókori Hellász, ha Georges Hobeika-ra tekintünk, Versailles kertjeit, ha a Chanel modelleket figyeljük, az 1920-as éveket, ha Elie Saab-jön, vagy a szürrealizmust, ami Christian Dior-t illeti.
 
Christian Dior Collection Spring Summer 2018 Paris Couture fashion Week
 
Izgalmasabb sejteni, mint tudni
Ha egyetlen egy szóval kellene jellemezni az idei ruhadarabok legjeit, akkor az a mindent felülmúló képzelet lenne az. Idén ugyanis nagy hangsúlyt kaptak az áttetsző kelmék, melyek sejtetni engedik csak a valóságot, így igazán izgalmas, és vonzó a végeredmény. Nőiesség, kecsesség és báj, mindez az idei trend.
 
Színpárbaj
Ami pedig a színeket illeti, az ellentétek vetélkedőjét láthattunk a kifutón. Gorges Hobeika és Elie Saab ruhái pasztell tónusokban pompáztak, míg a Jean Paul Gaultier, az olasz Valentino ház, vagy a Pierpaolo Piccioli modellek ruhái csillogó, vibráló káprázatban tündököltek. Az idei divat pedig nem más, mint a hímzett, tollal, csipkével, kristályokkal díszített ruhaköltemények, ha csak egy szempillantást vetünk a Chanel, a Dior vagy a a Giambattista Valli ház kreációira. Nagy sikert arattak a tollakkal, tüllel ékesített, kollekciók, melyek ezáltal még inkább a légiességet, a könnyedséget juttatják eszünkbe.
 
Képzelet és valóság között lebegve
A manökenek nyakláncok, gyűrűk helyett tetovált ékszereket viseltek, a nyakuk körül például olyan feliratokat, mint „A szerelem szabadsága”, vagy az „Ellentmondás”, illetve olyan szürreális idézeteket olvashattunk rajtuk, mint André Breton-tól: „A képzelet az, ami valósággá kezd válni”. Mindezen üzenetek csak alátámasztották, sőt teljesebbé tették az organzával, tollakkal ékesített kreációkat, melyek fényét és pompáját kiemelték a hipnotikusnak tűnő arany, vagy éppen fekete tüll maszkok.
 Kommentek