A NUBU és a kortárs művészet

A Magyar Kultúra Napján visszatekintettünk a NUBU elmúlt években létrehozott kollekcióira, amelyekben a magyar kortárs művészet alapvető inspirációul szolgált a tervezők számára.

 

Építészet, festészet, szobrászat, kerámiaművészet – a NUBU kollekcióinak hosszú évek óta első számú inspirációs forrása a kortárs művészet.. A finom utalásoktól a markáns printekig, az elmúlt évek NUBU darabjai magukon hordozzák a kortárs művészet, építészet, ezen belül is elsősorban a konstruktivista és minimalista irányzatok, a monokrómia jegyeit. A Magyar Kultúra Napján visszatekintünk az elmúlt szezonok alkotásaira, és az azok mögött álló inspirációs forrásokra.

A NUBU 2013-14-es őszi-téli kollekciójának darabjaihoz felhasznált fő mintát a Magyar PLANT – Atelier Peter Kis által tervezett, újépítésű minimalista lakóház jelentette. A budapesti épület meghökkentő hídjai harmonikusan egybecsengenek a ruhák térbeli geometriájával. A tervezők rajonganak a kortárs építészetért, amely tökéletes inspirációul szolgált a NUBU-tól megszokott funkcionalista, mégis művészi darabok megtervezéséhez.

A márka 2014-es tavaszi kollekciójában új életre keltek a dunaújvárosi Szoborpark acélszobrai. A korrodálódott vasfelületek és a szobor-printek a márkától már megszokott vonalvezetésű darabokon jelentek meg. A tervezők Friedrich Ferenc és Várnai Gyula Duna-parti tájban elhelyezett, köztéri szobrait választották fő motívumként a printelt darabokon. A dunaújvárosi Szoborpark mint inspirációs forrás régóta foglalkoztatta a tervezőket, kevesen ismerik, pedig fantasztikus, igazi paradicsom a kortárs művészet kedvelői számára. A Dunaújvárosi Acélszobrász Alkotótelep keretében, a hatvanas évektől a kétezres évek elejéig létrehozott 58 műalkotást a hetvenes évektől fokozatosan kiépülő, gazdag növényzettel beépített Duna-parton helyezték el. A tavaszi kollekció darabjai a Szoborpark acélszobrai között tett sétákat idézték.

A 2015-ös nyári kollekciót Moizer Zsuzsa akvarelljei inspirálták. Halvány, megfolyt formák köszöntek vissza a textileken, színátmenetekkel. A művész munkái monokróm grafikákként jelentek meg a kollekció darabjain.

A 2015-ös őszi-téli kollekciót Molnár Vera négyzetes konstrukciói inspirálták. A festőnő műveit idézték az anyagok, a formák és a színek is. A meghatározó darabok térben kockásra szőtt, steppelt négyzethálós, illetve absztrakt expresszonista mintákkal printelt textilekből készültek, a grafikai rajzos hatást különböző rojt-felületekkel jelenítették meg a tervezők.

A 2016-os tavasz-nyári kollekcióban Az anyagok felületeit és roncsolt széleit Gorka Lívia amorf kerámiái inspirálták. A kollekcióhoz a Kezemura márkával együttműködésben Somoskői Gábor készített kerámia medálokat és brossokat.  

Kommentek