Új türkizkék dísz a François koronáján – François President Blanc de Noir Brut 2014

A François márka életében mérföldkőhöz érkezett, végre új taggal bővül a nemes pezsgő család. A François a Törley-portfólió csúcsát jelenti, ezeket a tételeket a legrégebbi pezsgőkészítési módszerrel, tradicionális eljárással készítjük klasszikus fajtákból, kizárólag a saját etyeki és pázmándi ültetvényeinkről származó Chardonnay-ből és Pinot Noir-ból. François rozépezsgőinek is ez a Pinot Noir az alapja, mindkettő nagyon sikeres – mi is nagyon szeretjük őket –, ezért úgy gondoltunk, hogy megpróbálunk ebből a szőlőből fehér pezsgőt is készíteni.

Így született meg a François President Blanc de Noir, azaz feketéből fehéret. A szőlőfeldolgozás során a hosszabb héjon áztatás műveletét kihagyva készítettük el ezt a limitált fehér pezsgőt Pinot Noir szőlőből.
 
 „Kíváncsiak voltunk arra, hogyan érlelődik a Pinot nem rozéként, hanem fehér pezsgőként az évek során. Brut pezsgőt készítettünk egyetlen alapborból, amely 6 gramm dosage-t kapott. A három év érlelés sokat hozzátett az ízvilágához, és időben, tavasszal degorzsáltuk, hogy egy szépen megpihent tételt tudjunk most, szeptemberben bemutatni”. mondta el Koczuba Róbert pezsgőmester.
 
A Blanc de Noir készítése során többször is konzultáltunk Nicolas Jaegerrel a Champagne Alfred  Gratien pezsgőmesterével is, aki mögött négy generáció tapasztalat áll, így nem szégyen tanulni tőle.
 
A végeredmény egy elegáns, arany színű pezsgő lett. Élénk illat és íz, lendületes savtartalom, finom gyöngyözés és a fajtára jellemző gyümölcsös jegyek társulnak a több éves érlelésből származó érett, élesztős aromákkal. Egy harmonikus, sokrétű és hosszú pezsgő a fajta minden szépségével. 
Egyelőre egyedi tétel lesz, megközelítőleg 7500 palack készül belőle. 
Elsősorban a gasztronómiában és vinotékákban lesz elérhető, illetve a 27. Budapesti Borfesztiválon a François (47. számú) standján lehet megkóstolni.
100 % Pinot Noir. 100 % Fehér. 100 % Méthode Traditionnelle. 

Kommentek