Életre szóló ajándék

Az internet világában régimódinak tűnhet a könyv, mint ajándék. Mégis a legkisebbek imádják lapozni, a nagyobbak pedig imádják hallgatni, ha pedig szülő is akad hozzá, aki leül együtt nézegetni, nagyarázni, mesélni, - igen a tizenkét évesnek is akár -, az életre szóló élmény, emlék. Olyan ajándék, ami nem törik össze, nem fakul meg, és egy életen át lehet rá támaszkodni, hasznát látni.

A jól megválasztott könyv ideális karácsonyi ajándék. Élményt ad annak, aki kapja, és annak is, aki adja. Sőt további közös együttléteket is generál. Lássuk csak, melyik korosztálynak mit ajánlunk.
 
Piciknek
 
A legkisebbek számára a legjobb választás a böngészők és a lapozók, melyek kemény lapokból állnak, amiket nehéz összetépni, vagy összegyűrni. Ezekben a kötetekben a lényeget az illusztrációk jelentik. Minél kisebb a csemete annál egyszerűbb és nagyobb képek szolgáltatják számára az örömet, olyan dolgokról, melyeket most ismernek meg. A sláger téma az állatok persze, de emellett a járművek, és a gyümölcsök, színek is nagy kedvencek. Amikor már túl vagyunk az egy éves szülinapon, jól jönnek a böngészők, melyeken a rajzok kidolgozása egészen részlet gazdag. Már a képeket, magukat is jól esik nézegetni, lehet róluk mesélni, velük kapcsolatban kérdéseket feltenni, tehát a világot megismerni, okosodni, mindezt együtt anyával vagy apával, ez a legklasszabb program. A mini böngészők egészen pici kis könyvek, melyek jól beleillenek a kicsik kezébe. A Scolar Kiadó idén négyet is kiadott egy dobozba csomagolva olyan érdekes témákban, mint az építkezés, a gazdaság, az állatok, és a mindennapok. Apropó állatok, pár hete jelent meg egy rendhagyó memória játék, melyben 25 állat képét kell összepárosítani az állathoz tartozó lábnyommal. Első körben persze az ismerkedésé a főszerep, amikor is megtudhatjuk, milyen a nyoma a koalának, vagy a vízilónak. A memória játék nagy kedvence az óvodás korosztálynak, ezt a játékot azonban a felnőttek is élvezik, hiszen ki tudja így fejből milyen is a nyoma a gyűrűsfarkú makinak…
 
Tipp: Susanne Gernhauser: Keress, találj, mesélj mini böngészők – Scolar Kiadó
 


Inca Starzinsky: Keresd a nyomát! –Párosító és memóriajáték állati lábnyomokkal – Scolar Kiadó
 


Kisiskolásoknak
 
A kisiskolás korosztálynak nagy szüksége van a napi mesére, talán még inkább, mint valaha. Igaz, már akár el is kezdhetnének olvasni könyveket, számtalan íródott az épp olvasni megtanuló kisgyermeknek, én most mégis azt mondom, ennek a korosztálynak még olvassunk. Akár csak esti meseként egy-egy rövidebb, egy estés mesét, de akár már a visszatérő, több napot is kitevő vastagabb kötetek is helyénvalóak. Szeretik hallgatni, és még őket is magával ragadja a történet sodra. Külön öröm, hogy a szülőhöz ilyenkor oda lehet bújni, sőt a könyvek története apropót ad további beszélgetésekhez is. Nem ritka az, sem, hogy egy-egy történet elmesélése okán olyan információkat is megtudhatunk szülőként a gyermekünkről, amely egyéb esetben ki sem derült volna. Például Kertész Edina könyve kapcsán el lehet beszélgetni arról, hogy mi az életünk célja, kinek milyen álmai vannak. Hiszen a Hugonnai Vilma életének, példás kitartásának röviden, és nagyon szerethetően emléket állító kötet nem csak érdekfeszítő, de egyszerre erőt és önbizalmat adó meséje ez, melyet a felnőtteknek is üdítő felolvasni. A bájos illusztrációk pedig még inkább letehetetlenné teszik ezt a mesekönyvet. A másik választás a csillagképeket megtanító mesekönyvre esett, amelynek már a borítóján is az áll, hogy Éjszakai kalandozások Felicityvel gyerekeknek és felnőtteknek. Ez nem egy tipikus mesekönyv, ám az örökmozgó, kíváncsi kisiskolás számára igazi kincs. A gazdagon illusztrált kötet segítségével megfejthetjük együtt a csillagképeket, és sok kérdésre is választ kaphatunk, ami a tejúttal, a galaxisokkal, vagy a csillagokkal kapcsolatos. Bónusz, hogy ez a kötet az alsós természetismeret órákhoz is nagy segítséget ad gyereknek, szülőknek egyaránt.
 
Tipp: Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni – Naphegy Kiadó
 


Stuart Atkinson: Az égbolt titkai - Scolar Kiadó
 


Nagyobbaknak
 
A tizenéves korosztálynak való felolvasás, - akik alapvetően már szeretnek elvonulni, és egyedül szórakoztatni magukat, - különleges élmény. Nekik már érdemes hosszabb köteteket, ifjúsági regényeket választani. A Levél a királynak, és a közelmúltban megjelent folytatása, A nagy vadon titkai című kötet, mely a Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg éppen ilyen. Magával ragadó, fordulatos, kalandos. Olyan, ami valahogy velünk marad egész napra, és már alig várjuk, mikor folytathatjuk. Olyan, akinek a főhőséért lehet izgulni. Olyan, ami igazi értéket képvisel, és igyekszik azt át is adni. Nem utolsó sorban pedig olyan, amit igen is jó együtt olvasni. Másik tippünk az első kötetes Maksai Kinga ifjúsági regénye, mely olyan, mintha csak az élet írta volna. Egy gimis lány és egy öreg hölgy barátságáról szól, és olyan témákat is érint, mint az internetes zaklatás, vagy a közösségi oldalakon való okos posztolás, barátság és persze a szerelem. Ez a regény nem csak érzelmes, de persze értelmes is, visszahozva, modern köntösbe öltöztetve Jane Austint. Egyszerűen letehetetlen.  
 
Tipp: Tonke Dragt: Levél a királynak és A nagy vadon titkai – Kolibri Kiadó
 


Maksai Kinga: Mia és Maja – Cerkabella Kiadó
 

 


Tiniknek és a szülőknek
 
A közös olvasásnak nincsenek korhatárhoz kötött szabályai. Talán csak akkor kényelmetlen a dolog, ha az egyik fél gyorsabban olvas, mint a másik. Ám még a tinédzserek esetében is lehet helye a mesélésnek, a felolvasásnak, mely különleges szórakozást jelent mindkét félnek. Egy biztos, a Scolar kiadó gondozásában megjelent vastag kötetet élmény együtt forgatni, a csodás fotók, és a rövid szövegek pedig rendkívül inspirálóak, közös olvasásra is kiválóan alkalmasak.  
 
Tipp: Kath Stathers: Bakancslista – 1000 kihagyhatatlan úti cél a nagyvilágból
 


 

Kommentek