Egy koccintásnyi luxus

Szilveszter éjjelén, amikor eljön az újév, pezsgővel szokás koccintani. Lássuk csak, mit is kell tudni egy magára valamit is adó valódi champagne-ról, és melyek a világ legdrágább luxus pezsgői? Összeszedtük a tudnivalókat és a prémium italokat.

A pezsgő és a nők
Mindenki tudja, hogy a pezsgő szülőhazája Franciaország. XV. Lajos szeretője, Madame Pompadour szerint a pezsgő az egyetlen ital, melynek fogyasztása után a nő nem érzi magát csúnyának. Ám nem csak a király legkedvesebb kurtizánja rajongott a buborékos italért. Úgy tartja a mondás, hogy a pezsgős poharat Marie Antoinette kebleiről formázták, és bár ennek az információnak a hitelességét többen is cáfolják, azt mindenki elismeri, hogy XVI. Lajos felesége igencsak szerette a champagne-t és reggelire mindig ivott is belőle egy pohárral, csak úgy, mint a XX. század nagy szex szimbóluma, Marilyn Monroe, aki tovább ápolta ezt a nem mindennapi tradíciót. Mellesleg ő volt az is, aki nem átallott 350 liter pezsgőt tölteni a kádjába, majd abban fürdött meg. Egy szó, mint száz ez a különleges, buborékos, csodás színű nedű mindig is a különlegességet, az ünnepet jelentette.
 
Minden champagne pezsgő, de nem minden pezsgő champagne
A legjobb pezsgők a franciaországi Champagne borvidékről származnak. Kizárólag az itt termett szőlőből, „méthode champenoise”, azaz champagne-i módszerrel készült szénsavas borokat illethetjük a champagne névvel. A champagne-ok három szőlőfajtából, pinot noir-ból, pinot meunier-ből, és chardonnay-ból készülnek. Champagne-ból alapvetően három fő típust különböztetünk meg: a több évjárat keverékéből származó nem évjáratos champagne-t (ezért nincsen a pezsgők nagy részén évjárat feltüntetve), az évjáratos champagne-t, és a kiemelkedő „prestige cuvée”-t, mely egy adott évjáratból származik, és érlelése hosszabb ideig, akár 6-8 évig is eltart. Azt pedig, hogy champagne-ról vagy pezsgőről van-e szó, az áron kívül a buborékok milyenségéről lehet megállapítani. Bill Lembeck kutatásai szerint egy palack pezsgőben kb. 48 millió buborék található. A champagne buborékai pedig apróbbak és tartósabbak, mint egy „mezei” pezsgőé.
 
Méregdrága luxus
Régebben csak a királyi családok élvezhették a champagne-t, mára már azonban szinte bárki számára elérhető ez az ital. Igaz ugyan, hogy ma sem olcsó, mármint a jobbik fajtája. No és aztán ott vannak azok a méregdrága luxus pezsgők, melyek ára a csillagos egek legtetejét veri. A világ legdrágább pezsgője a „gyémántok íze” nevű champagne. A Goût de diamants piaci ára egészen pontosan 1,838 millió euró. Ennél az italnál már nem csak az ízre figyeltek, hanem a kinézetre is. A pezsgő üvegét ugyanis Alexander Amosu luxusdizájner tervezte. 18 karátos fehérarany címkével és 19 karátos valódi gyémánttal látta el, így a tökéletes luxust képviseli. A dobogó második fokán a Moët & Chandon Dom Pérignon Charles et Diana 1961 Magnum áll, mely 5500 euróba kerül. Ez a ’61-es Dom Pérignon pezsgő Diana és Károly herceg 1981-es esküvőjének itala volt. A magnum itt két palacknyi italt jelent. A bronzérmes pedig nem más, mint az 1996-os Krug Clos d’Ambonnay, mely 2200 euróba kerül.

Kommentek