XIII. Budapesti Mangalica Fesztivál

mangalicatenyésztők és termékkészítők – mangalica termékek – helyben készült friss tepertő – mangalicazsírban pattogatott kukorica – ingyenes főzőverseny – helyben készült mangalica ételek & streetfood – borok pálinkák – kistermelők piactere – kézművesek – vásári forgatag – koncertek

XIII. Budapesti Mangalica Fesztivál


2020. február 7-9.Budapest, V., Szabadság tér


INGYENES BELÉPÉS


 
40. fesztivál - változatlan alapkoncepció
 
A továbbra is ingyenesen látogatható rendezvény értéke egyfajta fair trade mozgalom beindítása. A kilátogató érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztőkkel és őstermelőkkel, sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő. A vásárló garantáltan mangalicából készült termékekhez jut, mivel csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült áru lehet jelen a rendezvényen: a szakmai felügyeletet az egyesület garantálja.
 
A kiállító mangalicatenyésztők és termékforgalmazók egységes megjelenéssel, azonos méretű faházakban árusítanak, a néhány kocás családi gazdaságtól a legnagyobb húsipari vállalkozásokig. Ezzel is segítve a családi gazdaságok esélyegyenlőségét.
 
A fesztivál szervezői felvállalták a hazai kistermelők (sajt-, házi lekvár-szörp-, méz-, olaj- és fűszerkészítők) támogatását, így szokássá vált minden rendezvényen, hogy kiemelt helyen, a termelői piactéren kínálhatják termékeiket, óriási sikert aratva a vásárlók, és az ekképpen lehetőséghez jutó hazai kisgazdálkodók, családi vállalkozások között egyaránt.
 


2020-ban 13. alkalommal lesz Budapesten Mangalica Fesztivál, a belváros szívében az V. kerületi Szabadság téren, ez egyben országosan a 40. Mangalica Fesztivál.


 (Budapest mellett Debrecenben, Székesfehérváron és Szegeden is rendeznek fesztivált)


 
A mangalica felhasználhatóságának sokszínűségét a helyben sült egész malac, a klasszikus disznótoros ételek mellett a legmodernebb technológiával rendelkező food truck-okban készülő mangalica street food, azaz könnyen, gyorsan, akár kézből is fogyasztható menükben is megtapasztalhatják a vendégek.
 
A helyben készült ételeket a legkiválóbb magyar pálinkák kíséretében is megkóstolhatják a vendégek a fesztivál pálinka udvarában. A rendezvény egyik legnépszerűbb pontja általában az élőállat kiállítás, ahol ideiglenesen felépített karámokba költözik az immáron mind a 4 fajtából néhány példány és egy anyakoca malacokkal. Itt is hírül adjuk: az elmúlt 25 év legnagyobb genetikai sikerét hozta, hogy a magyar állam 2019 tavaszán elismerte a 4. mangalicafajtának a fekete mangalicát.
 


A tenyésztők, kistermelők mellett minden alkalommal lehetőséget kapnak magyar kézműves termékek készítői, iparművészei is a bemutatkozásra. Szombaton hagyományosan bográcsban készült ételek főzőversenyét tartják, amire nevezési díj nélkül, ingyenesen lehet jelentkezni a fesztivál honlapján a főzni szerető baráti társaságoknak, cégeknek, bárkinek. 
 
A főzőversenyt február 9-én (szombat) 10-15 óra között lesz, és ünnepélyes díjkiosztóval zárul.
 
A kilátogató vendégek számára a legnagyobb vonzerő természetesen a kiváló minőségű, megbízható termékek sora, de mindeközben remek szórakozási lehetőségekkel is várja őket a fesztivál: egész napos színpadi műsor, vásári komédia, gasztrobemutatók, tepertősütés és koncertek gazdagítják a programot.
 


www.mangalicafesztival.hu https://www.facebook.com/mangalicafestival


 

Kommentek