Világörökségi útlevéllel a Fertő-tó körül

A Fertő-táj ékkövei projekt a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsának vezetésével, a Magyar Turisztikai Ügynökség és az érintett hat önkormányzat együttműködésében valósult meg.

A GINOP-7.1.6-16-2017-00003 projekt keretében összesen 406 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból gazdagodott Fertőboz, Hidegség, Fertőhomok, Hegykő, Fertőszéplak és Sarród egy-egy nevezetessége, emellett új szolgáltatásokkal, programcsomagokkal, vezetett túrákkal és információs anyagokkal is várják a kikapcsolódni vágyókat.
 
„A Fertő-tó, a környező táj és települések nem csak hihetetlen természeti értékeikkel, de gazdag kulturális kincseikkel és épített örökségükkel is páratlan utazási élményeket nyújtanak az ide látogatóknak. A környék látnivalóinak felfedezéséhez a Fertő-táj ékkövei projekt jóvoltából most számtalan segítséget kaphatnak az utazók. Legyen szó kicsikről, nagyokról, természetkedvelőkről vagy a hagyományok nyomában járó utazókról, a Fertő-táj mindenki számára tartogat meglepetéseket, mindenkit szeretettel várunk.” – kezdte az ismertetést Ivanics Ferenc, a Világörökség Egyesület elnöke.
 
A hat ékkő felfedezésében nyújt segítséget többek között a legkisebbeknek készült „Színezd ki a Fertő-tájat” kifestőkönyv, a pedagógusoknak és a szervezett kirándulások kedvelőinek készült „Fertő-táj útikalauz”, egy könnyedén zsebre tehető leporelló a legfontosabb érdekességekkel, emellett minden utazó számára elérhető az összesen tízezer példányban elkészült „Világörökség útlevél” is, amely hatnyelvű idegenvezető alkalmazással kiegészülve kalauzolja végig az utazókat a környéken.
 


Világörökség útlevél – zsebünkben a Fertő-táj 
 
Két nyelvi verzióban, magyar-német, és angol-román-olasz-szlovák nyelven készült el a „Világörökség útlevél”, amely több szempontból is hasznos kiegészítője a Fertő-táji barangolásoknak. Az útlevél végigkalauzolja az utazókat a környék látnivalóin, köztük az együttműködésben résztvevő és projekt keretében megálmodott vagy felújított világörökségi helyszíneken. Az egyes megállóknál pecséteket gyűjthetnek útlevelükbe a túrázók. Bár az élmények önmagukban is garantálják a tartalmas kikapcsolódást, az összegyűjtött pecsétekért cserbe ajándékkal gazdagodhatnak mindazok, akik az útlevélben szereplő tíz látnivalóból legalább hatot felkerestek. Az útlevéllel a benne szereplő turisztikai látnivalók kedvezménnyel látogathatóak.
 
Megszerzéséhez nem kell mást tenni, mint meglátogatni az egyik nevezetességet, és átvenni egyet az összesen tízezer példányban készült útlevélből.  A vendégek a különböző helyszínek felkeresésekor az ott dolgozó munkatáraktól kapják meg a pecsétet, a hidegségi Papkertben és a fertőbozi Gloriette-kilátónál viszont az útlevéltulajdonosok saját maguk pecsételhetnek útlevelükbe az ott elhelyezett kültéri pecsétpontokon. 
 
HOL LEHET HOZZÁJUTNI A VILÁGÖRÖKSÉG ÚTLEVÉLHEZ?
 
Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház | Mithras-Szentély - Fertőrákos| Gloriette-kilátó - Fertőboz| Papkert - Hidegség | Fertőhomoki Tájház | Mariska Néni Háza – Turisztikai Információs Pont - Hegykő| Peisonia Látogatóközpont - Fertőszéplak| Tájház - Fertőszéplak | Sarródi Tájház | Lászlómajor Bemutatómajorság és Látogatóközpont – Sarród
 
A Fertő-táj ékkövei
 
„Évente mintegy százezer látogató érkezik térségünkbe, de szeretnénk, ha még többen ismernék meg a vidék rejtett szépségeit is. Minden településen, minden dűlőn találunk kiemelkedő kulturális vagy természeti értéket, de a Fertő-táj igazi különlegessége ezek összességében, a sokszínűségben rejlik.”– mondta Taschner Tamás, a konzorciumvezető Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsának ügyvezetője, aki hozzátette: „Nem véletlenül kapta projektünk a Fertő-táj ékkövei nevet. A vidék annak mutatja meg magát teljes egészében, aki rászánja idejét a legendák megismerésére, a kastélyok, falusi kistemplomok, főúri családok és paraszti hajlékok történeteinek meghallgatására, a parkok, a tó környékének bejárására, a védett növény- és állatvilág felfedezésére. Érdemes a látnivalókat sorra venni, és mint az ékköveket a nyakláncra, úgy felfűzni az élményeket a túrák során. Mindegy, hogy valaki az aktív kikapcsolódást vagy éppen a spirituális elmélyülést kedveli, a Fertő-táj felejthetetlen emlékeket kínál az ide látogatóknak.”

Kommentek