V4 Karnevál – Egész napos családi forgatag a Várkertnél

Február 11-én a Várkert Bazárban és előtt a V4 születési évfordulójának alkalmából zenei és családi programokkal, jellegzetes négy-nemzeti bemutatókkal, karneváli hagyományok megjelenítésével, esti fényfestéssel és tűzijátékkal várják az érdeklődőket.

Koncertek:
11:00: Kerekes Band
12:15: Kolompos
13:30: Balkan Fanatik
15:10: Caramel
17:00: Lajkó Félix és az Óperentzia
18:00: Fényfestés (amelyről bővebben itt írunkés tűzijáték (amelyről bővebben itt írunk)
 
Diósdi Történelmi Bajvívó Egyesület a középkor játékaival és azok kutatásával, bemutatásával foglalkozik, különösen az olyan, a tornaviadalokhoz hasonló játékokkal, mint a gyűrűdöfés, botvívás, amelyek a lovagi tornák kiegészítőiként a közemberek, városi polgárok szórakozását jelentették.
Tűzmadarak cirkuszcsoport: a világ számos országában léptek már fel összesen négy kontinensen. Repertoárjukban megtalálhatók varieté előadások, újcirkusz darabok, gyerek műsorok, utcai performanszok. A társulat célkitűzése a minőségi szórakoztatás, kreatív előadások létrehozása, amikben a cirkusz a tánccal, színházzal, vizuális- és más társművészetekkel alkot egyedi világot.
Hollóének Hungarica – Középkori dudazene a Földnek minden szegletéből!
Langaléta Garabonciások - sok éve járják már az országot-világot gólyalábaikon, s ejtik ámulatba a tisztelt „kurtalábú” publikumot. A szabad téri fesztiválok elmaradhatatlan színfoltja a gólyalábas alakoskodók játéka. A közönség közé vegyülnek, megviccelik a köszönséget: kicsiket és nagyokat a játékokba, tréfás vetélkedőkbe bevonva teremtenek feledhetetlen hangulatot.
Ort-Iki Báb- és Utcaszínház - Az utcai, vásári báb- illetve színjátszás hagyományait követik, témáikat többnyire a népi és középkori drámai örökségéből merítik.   Előadásaik bizonyítják, hogy akár a legkisebbek számára is érthetőek, követhetőek a több száz éve megfogalmazott szövegek, szófordulatok és morális tartalmak.
Bab Társulat - A babra jellemzően megpróbál égig érő ( ég ígérő) mosolyt csalogatni kicsik, nagyok szájának szegletébe. A szemnek látvány, a fülnek hallvány …
Pavane zászlóforgatók - A reneszánsz korszakhoz kapcsolódva történelmi alapokon nyugvó zászlóforgató csoport. Koreográfiái csoportosak, párosak és szólószámokból állnak.. A zászlóforgató csoport zenei kíséretét saját dobos együttesünk látja el.
Avar horda - Töröksípok, saxonfonok 4-5 dobos. A Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitó menetének tagjai több éve.
Kongó és barátai  - népzene a  dunántúltól székelyföldig Daniss András Kongó vezetésével
Szigony zenekar - gyimnesi, moldvai zene Kerényi Róbert Szigyony vezetésével
 
és pantomimesek, dobosok, zsonglőrök, mutatványosok, csepűrágók és utcazenészek... Karneváli forgatag minden mennyiségben.
 
10.00-17.30 Benti programok a Várkert Bazár előterében:
Pályi János - Vitéz László
Az Állami Bábszínház bábszínész képző stúdiójában végeztem bábszínészként 1983-ben Budapesten. Alapító tagja voltam a kecskeméti bábszínházi műhelynek (Ciróka Bábszínház) és a Maskarás Utcaszínháznak (gólyalábas csapat). Játszom, rendezek bábszínházakban és színházakban.
 
Játssza: Pályi János
Rendezte: Kovács Ildikó
Tervezte: Majoros Gyula
 
Szükségünk van olyan szerethető példaképekre, akik legalább képzeletünkben vagy akár a bábszínházban jól elagyabugyálják azt, aki rosszat tesz velünk s a világgal. S ez a valaki most itt van s nemes egyszerűséggel csak Vitéz Lászlónak hívják! A hagyományos vásári bábjátékban a pirossapkás, vidám fickó palacsintasütőjével tanítja móresre az ördögöket és magát a halált is. Sziporkázó, életvidám kesztyűs bábjáték ez, melyet a vásári mutatványok előznek meg. Ki Vitéz László, szó szerinti „jobb keze” történetünkben? Nem más, mint Pályi János, aki ebben az előadásban nyújtott alakításáért számos nemzetközi és hazai fesztiválon a legjobb bábjátékos díját nyerte el.
 
Ládafia Bábszínház
A nagy sikerű Ládafia Bábszínház "Együgyű Mihók, avagy a balgaság szerentséjének egészen igaz történetje" című kacagtató előadását láthatja a kedves közönség! Várunk mindenkit, legyen az óvódás, szülő vagy nyugdíjas korú, garantáltan jól fog szórakozni!
 
Kézművesek:
Napszekér kézműves műhely: Természetesen természetes anyagokból. Ez csak természetes egy olyan foglalkozáson, ahol a farsangi hagyományoké a szerep. Persze igény szerint arcfestés is lesz, de  Batman, Barbie, Pókember, Darth Vader, no meg a zombik és barátaik ezen a napon, ezen a helyen a „persona non grata” listán lesznek…
 
Viszont szerepet kap a maszk, az álarc készítése, melyeket felöltvevárjuk az esti télbúcsúztató menetbe a vendégeket!
 
A rendezvényhez kapcsolódó forgalomkorlátozásokról bővebben itt írunk.

Kommentek