Tibet kincsei kiállítás

A tibeti buddhizmus szellemi és kulturális örökségének válogatott alkotásai. 2016. november 15. - december 8., Gyémánt Öt Buddhista Központ

 

A buddhista tanítások több, mint ezer évvel ezelőtt érkeztek Indiából és honosodtak meg Tibetben. Az azóta eltelt időben a tibeti buddhizmus különböző hagyományaiban a buddhista gyakorlat gazdag formakincset hozott létre. Az összetett szimbólumrendszer és a szigorú szabályokat követő, impozáns alkotások Buddha időtlen bölcsességét közvetítik. A Tibet-Európa Alapítvány által szervezett kiállítás ezt, az évszázadokon és kontinenseken átívelő tárgyi gazdagságot hivatott bemutatni, a budapesti Gyémánt Út Buddhista Központ falai között.

 

A tibeti buddhizmus a 20. század második felében hiteles átadással rendelkező tanítók közvetítésével a nyugati kultúrába is megérkezett. A szakrális tárgyak, ahogy Tibetben, így itt, Európában sem elsősorban a múzeumok polcait gazdagítják, hanem a mindennapi élet használati tárgyaivá váltak, amelyeket most bárki megtekinthet. A mesterek által, gondos precizitással készített szobrok némelyike a több száz éves hagyományoknak megfelelően mantratekercsekkel, féldrágakövekkel, arany-ezüst darabokkal, szárított virágokkal és ereklyékkel vannak megtöltve. Ezen alkotások nem csak esztétikai értékkel bírnak, de meditációs eszközök is, amelyek segítik a gyakorlót a tudat természetének felismerésében. A különböző buddha formák a tudat kvalitásait fejezik ki, mint a félelemnélküliség, aktív együttérzés és a spontán öröm. A kiállított szobrok és tibeti tekercsképek (thangkák) mindig a jelen pillanatban gyökerező lehetőségre mutatnak rá, amellyel mi is élhetünk itt és most.

November 16-án és december 3-án a kiállított darabok iránt mélyebben érdeklődők egy különleges, tárlatvezetéssel egybekötött előadást hallgathatnak meg „A buddhista szobrok és szimbólumok jelentése” címmel, Horváth Anna előadásában.

 

A tárlatvezetések során a résztvevők megismerkedhetnek többek között a Sákjamuni Buddha – a történelmi Buddha – életével, a tibeti buddhizmus fontos alakjaival, Marpával, Milarépával és Gampopával, megtudhatják, kinek a mantrája a sokak által ismert OM MANI PEME HUNG, valamint hogy mi a bódhiszattvafogadalom.

     

Időtartam: 2016. november 15. - december 8.

Megnyitó: November 15., 17:30

„A buddhista szobrok és szimbólumok jelentése” előadás: November 16 és december 3, 18:00

Helyszín: Gyémánt Út Buddhista Központ, 1074, Budapest, Rózsák tere 4-5.

 

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 18:00 és 21:00 óra között, hétvégén 11:00 és 19:00 óra között.

Magyar nyelvű tárlatvezetés minden hétköznap 18:00 órától, hétvégén 15:00 órától is.

Angol nyelvű tárlatvezetés csütörtökönként 18:00 órától.

 

Csoportos látogatás és idegen nyelvű tárlatvezetés előre egyeztetett időpontban.

A kiállításon és a tárlatvezetésen való részvétel ingyenes!

 

További információ: http://www.buddhizmusma.hu, http://tibetkincsei.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/GyemantUtBuddhistaKozosseg/

 

Kommentek