Rendhagyó irodalomóra – Nyitás a fiatalok felé a New York Kávéházban

A New York Kávéház több kort, több rendszert, több sorsfordító történelmi változást élt át 1894 őszi megnyitása óta, mégis, szinte mindig újjászületett, élet pezsdült benne, birtokba vették a kényelemre, otthonosságra vágyó művészek, kiválóságok és közemberek egyaránt.

Mióta a kétezres évek elején egy hosszú szünet és felújítás után újra megnyitotta kapuit, hogy ismét a körúti művészeti élet vérkeringésébe bekapcsolódjon, lassan elindult az irodalmi élet is a falak között. Cél volt, hogy patinája a huszonegyedik században is ugyanazt jelentse, amit egykor a szépségre és a részletekre jobban odafigyelő korban jelentett: a világ legszebb kávéházát.
 
2012-ben indult útjára a Törzsasztal program, mely keretében Juhász Ferenc, Jókai Anna, Lator László, Ungvári Tamás, Csányi Vilmos vagy épp Janikovszky Éva kapott örök emléket a Kávéházban, tiszteletet kifejezve munkájuk iránt. 2013. tavaszán pedig megnyílt  Szabó Csaba, a Kávéház vezetője, Józsa Diana marketing vezető és Juhász Anna irodalmár szervezésében a New York Művész Páholy, mely sorozat estjein hat éve a magyar klasszikus és kortárs irodalom színe-java mutatkozik be. 2014-ben, a Kávéház 120 éves születésnapján Molnár Ferenc író, a New York korábbi törzsvendégének unokája, Sárközi Mátyás a legendához kapcsolódóan a Dunába dobta a kulcsokat, hogy az valóban mindig nyitva álljon az érdeklődők, egyben a kultúrára nyitott közönség előtt. 
 


A New Yorkhoz számtalan történet és lenegda kapcsolódik, a múlt századelőn itt alakult irodalmi és művészi asztaltársaságok, kávéházi szerkesztőségek révén vonult be a magyar kultúrhistóriába, idővel vezető irodalmi kávéház lett. Itt volt az írók és újságírók Otthon Köre, a Pesti Napló szerkesztősége Bródy Sándorral, és a karzaton foglaltak helyet a későbbi nyugatosok Osvát Ernő, Heltai Jenő, Herczeg Ferenc, Ignotus vezetésével. Molnár Ferenc, Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső és Karinthy Frigyes itt írták meg első műveiket. 
 


A számtalan történet, az irodalmi kötődés adta az ötletet, hogy a Kávéház nyisson a diákok, a középiskolások felé – a New York elindította Rendhagyó irodalomóra sorozatát, mely során a középiskolások tanáraik társaságában, Juhász Anna vezetésével járhatják körbe a legendás Kávéházat, a Mélyvíztől a karzatig vagy a Nyugat Bárig, majd megismerkedhetnek azokkal a szövegekkel, versekkel, amik itt íródtak. A New Yorkban dolgozni felelősség és feladat – a mai kornak is értenie kell az elődöket, és tudnunk kell, ismernünk kell a genius loci-t, a hely szellemét. Októberben már elindult a program, amire hatalmas érdeklődés közepette megérkeztek az első középiskolák, így indítva útjára a misszót, miszerint az irodalom 2019-ben is világnézet!
 
A programra az anna.irodalmiszalon@gmail.com címen tudnak jelentkezni! 
 

Kommentek