Megnyílt Az Inkák Aranya kiállítás

Megnyitotta kapuit Az Inkák Aranya kiállítás, amely egy távoli, letűnt civilizáció több ezer éves történetét mutatja be. A tárlat anyagának jelentős része a világhírű perui Aranymúzeumból érkezett, de megtekinthetőek a hazai gyűjteményekből származó eredeti kerámiák és textilek is. A produkció egyik különlegessége a virtuális valóság részlege, Közép-Európa egyik legnagyobb virtuális játékközpontját telepíti ki a Play VR, amellyel a gyerekek játszhatnak és „bejárhatóvá” válik a például a Machu Picchu is.

Az inkák misztikus birodalma egykoron Közép-Amerikától Dél-Amerika déli részéig nyúlt, több ezer kilométeren keresztül alattvalók millió lesték az uralkodó parancsait. Az inkák világa magába foglalta az Andok vonulatait, a végtelen partszakaszokat, a csontszáraz sivatagokat és egészen az Amazonasig terjedt. Bár sem a kereket, sem az írásbeliséget nem ismerték a mai formájában, az inkák egy jól működő államgépezetet hoztak létre, kultúrájuk évszázadokon át virágzott a spanyolok érkezéséig. 
 


E letűnt civilizáció tagjai a Naptól származtatták magukat, amelyet az arany szimbolizált, és a végzetüket is a nemesfém csillogása okozta. A hódító európaiakat valósággal megbabonázta a rengeteg aranytárgy látványa és a mesés El Dorado keresése közben pusztulást hoztak a büszke és erős civilizációra. A csillogó vagyon átokká vált az inkák számára. 
 
A kiállítás összértéke meghaladja a 3 milliárd forintot, számos aranytárgy egymagában is több mint 100 millió forint ér. A tárlat nemcsak az inka civilizációt, hanem annak elődjeit is bemutatja, így egyes leletek életkora meghaladja a 2600 évet. Az aranykincsek nagy részét sírokban találták, halotti maszkok, ékszerek, kegytárgyak, kések őrzik az inka művészek tudásának örökségét. 
 


A perui leleteket kiegészítik a magyar gyűjteményekben megbúvó textil és kerámia emlékek. Néhány darab egy magyar gyűjtő spanyolországi kollekciójából került elő, amelyeket ő maga hozott el Budapestre autóval a Europcar segítségével.
 
A megnyitón tiszteletét tette többek között Árpa Attila, Juhász Árpád, Görgényi Fruzsina, Köllő Babett, Győrfi Pál, Kustánczi Lia, Horváth Cintia, Miskovits Marci, a házigazda szerepét pedig Kulcsár Edina és Azurák Csaba látták el. 
 


Az Inkák Aranya kiállítást ugyanaz a JVS Group Magyarország szervezi, amely korábban a Titanic, a BODY és A világ múmiái nagyszabású produkciókat is elhozta a fővárosba.
 
„Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy egy újabb látványos és exkluzív kiállítást mutathatunk be. Az inka birodalom a világ egyik legrejtélyesebb kultúrája, amely minden külső hatástól mentesen fejlődött évezredeken át. Hiszünk benne, hogy aki betér a kiállításra, feltöltődve és új tudással gyarapodva távozik. A jövőben is azon leszünk, hogy újabb és újabb kulturális szuperprodukciókat mutassunk be a magyar közönségnek” - mondta el Oláh Zsuzsanna, a JVS Group Magyarország Kft. marketing és kommunikációs igazgatója.
 


Helyszín:
Komplex Event
Király u. 26
 
Nyitva tartás:
Kiállítás: Minden nap 09:00-20:00
Jegypénztár: Minden nap 08:30-18.30

 
Jegyár:
Felnőtt: 3800 Ft
További jegyárak és információk: https://www.azinkakaranya.hu
 


Kommentek