Íme a város, ahol a kútból is parfüm folyik!

Milyen íze van a kölsch-nek? Tényleg parfüm folyik az Illatos ház falikútjából? Ha szeretnéd felfedezni Németország különleges oldalát, semmiképp se hagyd ki Kölnt, amely egyesek szerint sokkal inkább mediterránosan bohém, mint tipikusan német. Hab a tortán, hogy a várost a Budapest Airportrtól közvetlen repülőjárattal eléred.


Neked is a kölni jut elsőre az eszedbe Kölnről? Nem jársz nagyon messze az igazságtól, hiszen valóban az innen származó Eau de Cologne-ból ered a kölnivíz kifejezés. Az itt született 4711 klasszikus márkát korábban nemcsak parfümként, hanem gyógyszerként is használták. A titokzatos szám egyébként egy házszámot takar a Glockengassén: az ún. Illatos házat, ahol 1709-ben Giovanni-Maria Farina olasz vegyész elkezdte készíteni a kölnivizet. Az épületet mindenképp érdemes útba ejteni, hiszen itt nemcsak a múzeumot és a falikútból folyó kölnit nézheted meg, hanem az óránként megszólaló harangjátékot is meghallgathatod. Persze nem érdemes kihagynod a monumentális Kölni Dómot sem,  ami 157 méteres magasságával a világ harmadik legmagasabb temploma. Akár a toronyba is felmehetsz, de készülj fel, hogy több mint 500 lépcsőt kell megmásznod – a lélegzetelállító kilátás viszont mindenért kárpótol majd. Sétálj át a Rajnán átívelő Hohenzollern-hídon is, amit a szerelmesek hídjaként is emlegetnek: a gyalogos- és kerékpárutat elválasztó kerítés tele van színes lakatokkal, amelyeket szerelmespárok raktak oda örök szerelmük jeléül.
 

Élvezetek a sörtől a csokin át a karneválig

Ha a lelkedet más módon is szeretnéd megmelengetni, próbáld ki a helyi sörkülönlegességet, a lager söröknél lágyabb, gyümölcsösebb kölsch-t, amit magas, kétdecis poharakban szolgálnak fel! Halmoznád az élvezeteket? Akkor folytasd a folyóra épült csokimúzeumban, vagy ülj be az Engelbät nevű palacsintázóba, és válassz a több mint 50-féle palacsinta közül! Inkább a sült krumpli a kedvenced? Akkor a Frittenwerk a te helyed, ahol a legkülönbözőbb feltétekkel dobhatod fel burgonyádat.


A legizgalmasabb élményeidet jó eséllyel a Zülpicher Straße és a Luxemburger Straße között szerezheted, itt találod ugyanis a legjobb partihelyeket: próbáld ki a kölniek módszerét, akik pubtól pubig járnak egész éjszaka! Ha február 8. és 13. közé időzíted az utazást, duplán jól jársz, mert ekkor rendezik meg a kölni karnevált, amikor több százezer ember bulizik fergeteges hangulatban a jelmezes felvonulókkal. A fesztivál keretében először óriási felhajtással megválasztják a karnevál három fő figuráját, a karnevál hercegét, szüzét (aki valójában egy női maskarába bújtatott férfi) és parasztját. A helyiek minden évben nagy hangsúlyt fektetnek a saját jelmezük elkészítésére, a legjellegzetesebb a kalóz-, bohóc- vagy cowboy-jelmez, de biztos, hogy szép számmal akadnak majd ennél sokkal izgalmasabb karakterek is.

Kommentek