A hétvégére ajánljuk (október 6. – október 8.)


World Press Photo Exhibition 2017: Budapest, HungaryKészen állsz a valóságra?
A világ legjelentősebb és legizgalmasabb sajtófotóiból rendez kiállítást minden évben a World Press Photo alapítvány. A szakmai zsűri által kiválasztott fotókból készült gyűjtemény 45 ország száz városába utazik el, hogy a képeken keresztül megmutassa az elmúlt év fontosabb eseményeit, hétköznapjait, olyan pillanatokat, ami által mi is közelebb kerülhetünk a körülöttünk zajló események megismeréséhez és megértéséhez.
Nyitva tartás:
kedd, szerda, csütörtök, vasárnap: 10.00 – 18.00 óráig;
péntek, szombat: 10.00 - 20.00 óráig.
Hétfő: ZÁRVA
Info:
http://www.worldpressphotohu.info
 


 
Vasárnapig tart az Állatszeretet Fesztivál az Állatkertben
Változatos programokkal és jelentős kedvezményekkel várják a nagyközönséget az Állatszeretet Fesztiválon, amely október 4-től 8-ig, azaz szerdától vasárnapig tart a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az ötnapos fesztivál ideje alatt a 14 éven aluli gyermekek díjmentesen látogathatják az Állatkertet. Hétvégén bonsai kiállítás, szombaton pedig pedagógus nyílt nap is lesz.
 
Október 4-től 8-ig, azaz szerdától vasárnapig tart az Állatszeretet Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az eseménysorozat apropója, hogy az állatbarátok világszerte október 4-én, az állatok védőszentjeként tisztelt Assisi Szent Ferenc napján tartják az állatok világnapját. A világnapról az Állatkert csaknem három évtizede rendre megemlékezik, de 2009 óta az eredetileg egynapos eseményt több napon át tartó programsorozattá bővítették ki, ez kapta az Állatszeretet Fesztivál nevet. A fesztivál egy másik hagyományt is felelevenít, ugyanis a két világháború közötti időszakban az Állatkertben minden évben megtartották az „állat- és növényszeretet napját”. Az elsőt 1922-ben rendezték meg, az utolsót pedig a második világháború előestéjén.
 
Az idei Állatszeretet Fesztivál hétköznapi programjait elsősorban az óvodás és iskolás tanulmányi csoportok, a hétvégieket pedig a családok igényeihez igazították. Az érdeklődők többek között bepillantást nyerhetnek az Állatkert által életre hívott Magyar Madármentők Alapítvány égisze alatt zajló mentő tevékenyégbe, amelynek célja, hogy Magyarországon őshonos, vadon élő, védett állatfajok olyan egyedeiről gondoskodjanak, amelyek valamilyen ok miatt emberi segítségre szorulnak. Az állatkerti munkatársak évente mintegy kétezer ilyen állatot mentenek, a törött szárnyú gólyáktól a mérgezett sasokig, áramütött madaraktól az elárvult sünökig és kismókusokig. Az állatbarátok tanácsokat kaphatnak házi kedvenceik otthoni tartásához, valamint távcsöves madármegfigyelés keretében a Nagy-tó madárvilágát, köztük az állandó lakókat és a szezonálisan itt tartózkodó madárvendégeket is megismerhetik.
 
A fesztiválon az Állatkert több szakmai partnere is részt vesz. A látogatók betekinthetnek például a FÖRI (Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága) természetvédelmi őrszolgálatának munkájába, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének sátránál pedig a növényvilág legfontosabb hazai bemutatóhelyei mutatkoznak be. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület állomásánál a Madárbarát kert programmal ismerkedhetnek az érdeklődők, de bemutatják a téli madárvédelem nemsokára időszerűvé váló teendőit is. Lesz Ökocsiga Játszóház és kiskertész tanoda is.
 
A programkínálat hétvégén további elemekkel bővül ki. A Magyar Természettudományi Múzeum és a Magyar Rovartani Társaság közös programján például az ízeltlábúak világát lehet tanulmányozni, de sok érdekességgel készül a MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézete is. A növényvilág barátait szombaton és vasárnap is bonsai kiállítás várja, vasárnap 11 és 15 órai kezdettel pedig segítő és terápiás kutyák bemutatóját láthatja a nagyközönség a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola jóvoltából.
 
Az Állatszeretet Fesztiválhoz kapcsolódó programként október 7-én szombaton tartja meg az Állatkert a pedagógusok számára szervezett nyílt napot, amelyen az intézményben igénybe vehető pedagógiai kínálatot mutatják be a tanároknak, tanítóknak és óvópedagógusoknak. Ezen a napon az érvényes pedagógus igazolvánnyal, vagy más, azzal egyenértékű igazolással rendelkező pedagógusok díjmentesen kereshetik fel az Állatkertet, és számos, kifejezetten pedagógusok számára szervezett programon vehetnek részt. A részletes programkínálat az Állatkert honlapján olvasható (www.zoobudapest.com), ugyanitt van lehetőség a regisztrációra is.
 


 
IV. PirosLábos fesztivál
Nyitott porták Szigetmonostoron
2017. október 7. szombat
 
Besokalltál a tömegrendezvényektől? Egy fesztiválban a nyugalmat, a családias hangulatot és a szívből jövő vendéglátást keresed?
A PirosLábos fesztivál immár negyedik éve az, aminek kitaláltuk. Egy családias rendezvény, ahol a vendég egy napra Szigetmonostor lakóinak, művészeinek, éttermeinek a vendége lehet.
Az egynapos kulturális és kulináris fesztivál célja, hogy örömünneppé emelkedjen a szigetmonostori élet. Szigetmonostor macskaköves Fő utcája ad otthont a rendezvénynek, ahol elfeledett recepteket keltünk életre, porták ősrégi kapuit tárjuk szélesre, hogy bemehessen rajta a kedves vendég és átélhesse, hogy milyen is lehetett egykor a ma már csak jobbára mesekönyvekből ismert illatos, fűszeres falusi élet.
 
EGY KICSIT RÉSZLETESEBBEN:
Negyedik alkalommal rendezzük meg összművészeti fesztiválunkat Szigetmonostor Fő utcáján 2017. október 7-én, szombaton, amikor az idelátogató kicsik és nagyok kóstolót kaphatnak a helyi konyha és művészet remekeiből.
A házigazdák szeretettel várnak mindenkit a Levendula udvarba, a Kertbarátok udvarába, a Helyi termék udvarba, a Régimódi udvarba, a Meseudvarba, a Nagyszülők udvarába, a Képes udvarba, de megnyílik a Nyitott kapuk udvara, a Könyvudvar, az Aranyanyu udvar, a Mesterségek udvara és a Z’Art udvar is! A régi tárgyakon keresztül feltárul a helyi katolikus és református egyházközségek történelme.
Vendégeink megtekinthetik a Monostori Művésztelep betonművészeti alkotásait, hallhatnak Gérecz Attila filmbe illően kalandos életéről, és az is kiderül, mi köze van Luther Mártonnak a kockásfülű nyúlhoz. A rendezvény látogatói kézműves finomságokat és helyi, hagyományos ízeket kóstolgathatnak, illetve meseszép portékák közül válogathatnak a vásári forgatagban.
Az idei év hangsúlyos témája a könyv. Lesz író-olvasó találkozó, megzenésített versek lemezbemutató koncertje, csodálhatunk régi kiadásokat, megtalálhatjuk a kedvünkre való irodalmat a könyvturkálóban, tanúi lehetünk a könyv csodálatos átalakulásának és kipróbálhatjuk a nyomtatást merített papírra.
A zenei paletta ugyancsak színesnek ígérkezik: lesz népzene régi stílusban és új köntösben, de klasszikus, country, jazz és rock éppúgy. A nagyszínpadon fellép a NeoFolk, a Petruska és a Gypo Circus.
 
Jó tudni:
A fesztiválra való belépés ingyenes, azonban az előzetesen regisztráló vendégeink között értékes nyereményeket sorsolunk ki.
Szigetmonostor egy bájos falu Budapesttől 25 km-re, a Szentendrei-szigeten. GPS koordinátákkal leírható, műholdképen fellelhető, de kézzelfoghatóan csakis a Dunát komppal átlépve, ide betoppanva válik személyessé és nagyon is szerethetővé a látogató számára.
 
www.piroslabosfesztival.hu
 


 
Indiai Vegán Gasztrofesztivál (10.08.)
Engedj meg magadnak egy napot, amikor pocakodat finomabbnál finomabb egészséges vegán ételek sorával kényezteted. Kóstold végig Te is a több tucat ínycsiklandozó ételt, melyekből jó néhányat a szemed láttára készítünk el! Gyere el a Lélek Palotája 6. vegán gasztronómiai fesztiváljára és találkozz a vega Class FM-es Garami Gáborral és Kőbán Rita olimpiai bajnokkal!
A gasztronómiai rendezvény alkalmával megismerkedhetsz India tradicionális konyhaművészetével, amely a világ egyik legváltozatosabb és legízletesebb főzési hagyománya. Az ájurvéda, India egészségmegőrzési tudománya kiterjedt ismeretet nyújt az egészséges táplálkozásról. Többek között azt javasolja, hogy egy étkezésen belül mind a hat alapíz – sós, keserű, csípős, savanyú, fanyar és édes – szerepeljen a tányérunkon. A színes ízvilágnak köszönhetően az indiai ételek rendkívül gazdagok, táplálóak és változatosak.
 
A rendezvényen vegetáriánus séfek bemutatásával közelről is megismerheted a indiai fűszerek különleges világát, felhasználásuk módját, párosításukat. A fűszerhasználat mellett alapvető keleti konyhatechnikai eljárásokat is elsajátíthatsz. Szakácsaink látványos főzőbemutatóval várják a kiváncsiskodókat, akikhez bátran fordulhatsz személyes kérdéseiddel is. Gyönyörködhetsz a hagyományos, szabadtéri, indiai agyagtűzhelyen való főzés látványában is, sőt meg is kóstolhatod az ott készült csemegéket.
 
A fesztivál ideje alatt több mint 40 különféle vegán ételkülönlegességet ízlelhetsz meg. Felsorakoznak majd a szabdzsik (zöldséges főételek), a különleges rizsételek, a közkedvelt csatnik (édes-csípős szószok), az egzotikus csemegék, lepénykenyerek, édességek, és aromás italok.
 
Mindezek mellett természetesen teret engedünk a vegán konyha egyéb variációinak is. Bemutatjuk például, hogyan készíthetjük el megszokott magyaros ételeinket vegán módon, hogyan alkossunk főzés nélküli nyers finomságokat, valamint megtanítunk pár gluténmentes sütési alternatívát, hiszen az indiai ételekben előszeretettel alkalmaznak a búza helyett magból, illetve hüvelyesekből nyert liszteket.
 
Gondoltad volna, hogy a főzés összekapcsolódik az önismerettel? Indiában az asztrológia és a spirituális életvezetés mestereit a család második és harmadik orvosának tekintik, ezért ehhez kapcsolódó érdekes előadásokat hallhatsz a nap folyamán. Az önismeretben a védikus asztrológiai és a numerológiai elemzés is segítségedre lesz, hogy jobban megismerd a lehetőségeidet.
 
Teaszalonunkban rátalálhatsz a testtípusodnak megfelelő gyógynövényes teára, melyet a helyszínen el is szürcsölhetsz.
 
Kérdezz – Felelek sátrunkban szakértőink készséggel válaszolnak minden felmerülő filozófiai vagy életvezetési kérdésedre.
 
SZÍNPADI PROGRAMOK:
10:00 Zenei bemutató tradicionális hangszerekkel
10:25 Kerekasztal beszélgetés Vadon Jani műsorvezetővel
11:00 Vegánság VS India - Kavita Chhabra, India magyarországi nagykövetének felesége előadásában
11:45 Kőbán Rita kétszeres olimpiai bajnok a vega életmódról
12:40 Zsonglőrbemutató – Agni Triom Circus
13:00 Pódiumbeszélgetés Garami Gábor műsorvezetővel
13:55 Harcművészeti bemutató - Paathshala Yoga and Aiki dojo - Bors Krisztián, Bors-Kovács Klarisz és Kürtösi Gábor
14:25 Fuldokló! Meghökkentő mese az ősi Indiából
14:30 Bharatanatyam - klasszikus indiai tánc előadás
14:50 Béka a kútban- Meghökkentő mese az ősi Indiából
14:55 Jóga bemutató - a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola jógamester szakos hallgatói előadásában
15:25 Megkötve a Túlpartra? - Meghökkentő mese az ősi Indiából
15:30 Indiai dallamok
 
ELŐADÁSOK:
10:30 Az étkezés kultúrája Indiában
Előadó: Kundaváli Nóra - vaisnava teológus, főzőtanfolyam oktató
11:30 Vegánság: párhuzam a karmatan és a betegségtan között
Előadó: Dr. Tamasi József - Belgyógyászat és társadalomorvostan
szakorvos, komplementer medicina szakértő
12:30 Ízek szerepe az egészségmegőrzésben
Előadó: Bánki Viktória - Ayurvédikus terapeuta, Természetes gyógymód tanácsadó, Reiki mester
13:30 Étkezés és az asztrológia kapcsolata
Előadó: Fodor Kata - vaisnava teológus, asztrológus
14:30 A béke a tányéron kezdődik, vegán életmód egy nem vegán társadalomban
Előadó: Stőhr Gréta - vegán séf, életmód tanácsadó
15:30 Vegetáriánizmus egy vaisnava orvos szemével
Előadó: Dr. Aranyos Edit (Rádha Priya Dévi Dászi) - háziorvos, belgyógyász, ayurvéda tanácsadó
 
FŐZŐTANODA - főzőbemutatók:
11:00 Sült szabdzsi töltött paratával
Házigazda: Némethné Emese (Manodhara Dévi Dászi) Manodhara konyhájának háziasszonya, vegán séf
12:00 Upma (sós, zöldséges főétel), Paradicsom és koriander csatni
Házigazda: Kavita Chhabra, India magyarországi nagykövet felesége
13:00 Konyhatechnikai eljárások, fűszerezés jelentősége és elkészítése
Házigazda: Kundávali Nóra - főzőtanfolyam oktató, vegán séf
14:00 Azta, nincs itthon semmi! - kreatív főzés otthon talált alapanyagokból
Házigazdák: Fábián Dóra (Dharmista Dévi Dászi) vegén séf és Vadon Jani műsorvezető
15:00 Gluténmentes és vegán finomságok a konyhakertből
Házigazda: Varga Szabolcs kistermelő, Gourmet & Delicious Manufaktúra
 
MOZIMŰSOR - Konferencia teremben:
10:30-11:00 Reggeli készítés Mayapurban – TV Paprika főzőműsora
A TV Paprika ezen rövidfilmje azon túl, hogy bemutatja egy bengáli bentlakásos iskolában készülő, védikus elveken alapuló tradicionális ételeket, a főzésen keresztül prezentálja a védikus hagyományok számtalan szeletét és azok élettani hatásait, valamint azok fontosságát az életünkre nézve.
11:15-11:45 India bölcsessége: az ayurveda
Bemutatja az ősi indiai gyógyászatot, elröpít minket egy Himaláyában lévő városba, Rishikeshbe, az ayurveda őshazájába, ahol a kamera előtt kerül bemutatásra, hogy hogyan lehet fillérekért megkapni számos halálos betegség ellenszerét.
12:00-12:20 Bengáli piac
Bepillantást nyerhetünk egy tradícionális indiai piac nyüzsgő forgatagába, ahol kedvünkre válogathatunk és vásárolhatunk alfától omegáig az indiai gasztronómia palettájából.
12:45-13:15 Ayurvédikus konyha
Ezen kisfilm során megismerkedhetünk azokkal a főzési technikákkal és praktikákkal, melyek megtanítanak minket arra, hogyan tudjuk az ayurvéda ősi egészségügyi elveit alkalmazni az ételeink elkészítése során.
13:30-14:00 Bengáli ünnepi lakoma
Ezen kisfilm keretében ellátogatunk Bengália szakrális központjába Mayapurba, ahol éppen egy több ezer fős fesztiválra történő főzésbe csöppenünk. A néző bepillantást nyerhet a nagyüzemi konyha rejtelmeibe, hogy hogyan lehet több száz literes mennyiséget is ínycsiklandozóan ízletesen elkészíteni.
14:15-14:45 India bölcsessége: az asztrológia
Ez a lebilincselő ismeretterjesztő film bemutatja nem csak az asztrológia ősi tudományát, hanem arról is lerántja a leplet, hogy hogyan számolták ki a múlt korokban számítógép és elektromos áram nélkül a csillagok állását. A film izgalmas és megdöbbentő tényeket tár a kedves néző elé.
15:00 -16:00 Joy of Devotion
Az ISKCON világméretű mozgalmát és tevékenységeit bemutató dokumentumfilm.
A vetítés a konferencia teremben lesz. Friss popcorn kapható!
 
Ezen felül:
• kirakodóvásárral,
• hennafestéssel, és
• gyerekfoglalkozással várunk minden kedves családos látogatót!
Időpont: 2017. október 8. vasárnap, 10:00-16:00
Helyszín: Lélek Palotája, Budapest 1039. Lehel utca 15-17.
Bejárat: I. kapu: 1039 Budapest, Lehel utca 15-17.,
II. kapu: 1039 Budapest, Attila utca 8.
Jegyárak:
Felnőtt: 1.200 Ft
Nyugdíjas, diák: 800 Ft
Korlátlan étel- és italfogyasztás esetén: 3.500 Ft
Családi és csoportos kedvezmények a korlátlan ételfogyasztásra + belépőre:
2 felnőtt + 1 gyermek esetén: 9.000 Ft
2 felnőtt + 2 gyermek esetén: 10.000 Ft
Csoportos kedvezmény (min. 20 fő estén): 3.000 Ft
8 éves kor alatt a belépés ingyenes!
 

Kommentek