A hétvégére ajánljuk (február 24. – február 26.)

Úgy tűnik, hogy ezen a hétvégén is sokat fogunk eszegetni, de azért egy Oscar és egy koncert is beleférhet.

Farsangi Fánkfesztivál
Kőrösy József u., Budapest, 1117
2017. február 24-26 között találkozzunk az I. Budai Farsangi Fánkfesztiválon, ahol több, mint ötvenféle hagyományos és új vonalas fánk, street food, hagyományos farsangi étek és még megannyi finomság kerül terítékre. A finom ételeket természetesen különleges borok, pálinkák, sörök és farsangi koktélok fűszerezik.
A rendezvényre élő fánk készítéssel, ingyenes családi programokkal és farsangi mulatsággal készülünk.
Egy kis történelem:
Vízkereszttől, azaz január hatodikától hamvazószerdáig, vagyis a húsvét előtti negyvenedik napig tartó időszak a bálozás, mulatozás, evés-ivás ideje. A farsang a római kor szaturnáliáira nyúlik vissza (az ókori Rómában Szaturnusz isten tiszteletére hétnapos örömünnepet tartottak). Nálunk a XIV. századból maradtak fenn az első, farsangi szokásokról beszámoló feljegyzések.
A januári-februári vigadozások elnevezése a bajor-osztrák Fasching szóból ered, amely eredetileg a böjt napját megelőző húshagyókeddi éjszakát jelölte (a szó irodalmi formája Fastnacht – fasten = böjtölni, Nacht = éjszaka). Az olasz eredetű karnevál szó ugyancsak a böjttel függött össze (carne-vale = hús, isten veled!). A legtöbb mulatság a böjt kezdetét megelőző néhány napra esik, amelyet farsangfarkának is neveznek. A gazdagon terített asztalokról a különféle húsokból készített leveseken és sülteken kívül nem hiányozhat a sokféle édesség. És nem múlhat el úgy a farsang, hogy legalább egyszer ne készítsünk farsangi fánkot.
Bizony gonddal, sőt üggyel-bajjal jár a jó fánk elkészítése, s aki ettől visszariad, ne is fogjon hozzá, mert úgy járhat, hogy olyan lesz a fánkja, mint a talkedli. Szívesen koncedálom, hogy a fánkot legjobb volna csak úgy puszta kézzel tépni széjjel, és úgy rakni a szájunkba. De mivel már nagy idő telt el Mátyás király óta, aki az utolsó híresség volt az ujjukkal evő emberek között, maradjunk mégiscsak az evőeszközök mellett. A kis villával igen jól fel lehet darabolni a fánkot, ha pedig valakinek ez nem sikerülne, az használja a kését is, a fokával, mivelhogy itt szakításra van szükség, nem vágásra.
A farsangi fánknak egyébként a története is vidám, karneváli emlékeket idéz. Ez az egyszerű paraszti fánk, a Beignot, a párizsi mézeskalácsosok kedvelt készítménye, egy párizsi bálon különösen nagy sikert aratott. Felfigyelt rá az álruhában táncoló Marie Antoinette, megízlelte, azután megvette a mézeskalácsos egész kosarát. Elmondatta magának a receptjét is, megtanította rá a cukrászát – és e „fejedelmi” falatból a francia királyi udvar ünnepi fogása lett.
Egy másik forrás szerint a fánk története Bécsben kezdődött, és a véletlennek köszönhetően született meg az első fánk. Amikor egy Krapfen nevű pék meghalt, a felesége vette át a finom kenyeréről híres pékség vezetését. Egy napon a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók egyre türelmetlenebbek lettek, és addig zúgolódtak, míg a pékné kijött a sodrából, és egy darab, keze ügyében lévő kenyértésztát valakinek a fejéhez akart vágni. Ám elvétette a célt, és a tészta a kályhán lévő, forró zsírral teli lábasba pottyant, majd pár perc alatt aranybarnára sült.
 

Töltött Hold Gasztrovíkend 2017



Február - és a farsang - utolsó hétvégéjén ismét várunk mindenkit egy fantasztikus hangulatú Gasztrovíkendre. Idén is az ország minden részéről érkeznek jobbnál jobb éttermek, termelők, és persze a Piac állandó bérlői is meglepetésekkel készülnek. Jó hír, hogy lesz fűtés is, kísérőprogramok, zene, hangulat pénteken és szombaton este tíz óráig, vasárnap késő délutánig - a belépés pedig ezúttal is ingyenes!
Megjelenik a balatonfüredi-veszprémi Chianti/Baricska, a békési Kira, a kecskeméti Spaletta, a hosszúhetényi Almalomb, az Első Mádi Borház, a pannonhalmi Viator, a balatonfüredi Sparhelt, keszthelyi Paletta, a miskolci Végállomás, a bázakerettyei Bonne Chance, a debreceni IKON, a budai hegyvidékről érkező Kis Bíró, és a pestiesen olasz DIGÓ.
Vendégtermelők is érkeznek, jön a Chilion (csilipaprikák), Süss-Édes Élet (bonbonok, csokoládék), Kárász Rita (szörp), Batha-Porta (őrségi magolaj), Stelázsi (sajtok, szalámik), Vitéz Kürtös (kürtös kalács), a Magos Varázs, a Betti Delikátesze, és a Vespresso utcai kocsijánál remek olasz kávék lesznek.
A bemutatkozás, vagyis a főzés és árusítás egy-egy közösségi standon történik, miközben a Piac állandó üzletei és vendéglátóhelyei is nyitva tartanak. A Séf utcája, a MoszkvaTér, a Buja Disznók, a Lakatos Műhely, a Steamboo, a KOBE Sausages, a Kandalló Market, a Fritu, a Sparhelt és a többiek megszokott választékuk mellett meglepetésfogásokkal is készülnek, a vendégkonyhák és termelők pedig téli ízeket hoznak piaci stílusban.
Új nyitásokra is számíthatnak a vendégek: a Michelin-csillagot szerzett, s a lyoni Bocuse d’Or világbajnokságon negyedik helyezett Széll Tamás és csapata Stand25 néven nyit bisztrót a Piac földszintjén, a magyar konyhára építkezve. Ugyancsak a lenti részen nyit a Haxen Market, akiket a Király utcából régóta ismerhet a közönség, s a piacon csülök többféle verzióban és kaisersmarni is lesz náluk. A Panificio il Basilico leköltözött az emeletről, a fantasztikus pékáruk mellett szendvicsek és sok egyéb finomság is lesz február végétől.
 

Rapülők - Áj láv jú koncert



Ember nem volt a Földön, de Magyarországon biztosan, aki a 90-es években ne a Rapülők slágereiket dúdolta volna reggeltől estig. Félmillió eladott lemez, megannyi őrületes koncert és szakmai elismerés után Geszti Péter (MC Gesztenye) , Berkes Gábor (T-Boy) és Szentmihályi Gábor (Michel de Lux) mégis úgy döntött: a csúcson hagyják abba. Így lett a játéknak szánt, őrületes sikerű bandából az évtized ikonikus popegyüttese, amely egy nagyszabású show erejéig ismét összeáll! 2017. február 25-én „Áj láv jú” című koncertjükkel töltik meg a Papp László Budapest Sportarénát, hogy megidézzék a kilencvenes évek felhőtlen jókedvét, és megkérdezzék: Mi kéne, ha volna? Miután egy Piti vument a Túr dö flancról elvisznek a Party zónába, majd a szemébe mondják, hogy te vagy itt a Némber one, a lány már tudja, hogy a következő kérés annyi lesz csak: Ringasd el magad! MC Gesztenye Szívzuhogás közben halkan a füledbe súgja majd, hogy Áj láv jú, de amikor egy Átmeneti csók után Lapátra tesz, tudod, hogy a háttérben hiába Zúg a Volga, Lesz még rosszabb, ezért befizetsz egy Holiday-re, mert hiába a Helyi terminátor, a jelszó továbbra is az, hogy Nem adom fel!
 

Drukkolj velünk a Mindenkinek! – And the OSCAR Goes to



A Budapest Secret Cinema és a Filmtekercs.hu negyedik alkalommal szervezi meg közösen az Oscar-díjátadó bulit. A tavalyi évhez hasonlóan idén is az Anker't biztosítja nekünk a helyet, lesz filmvetítés, zene és játék, de a legjobb, hogy ismételten együtt szurkolhatunk egy magyar jelöltnek: Deák Kristóf Mindenki - Sing című filmje a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó szobor várományosa!
Program:
19:30 Kapunyitás
20:00 Oscar-jelölt film vetítése
22:00 Oscar-kvíz by QuizNight
23:00 Kerekasztalbeszélgetés: esélylatolgatás a Filmtekercs.hu és aFunzine #seeyouthere szakembereivel
24:00 A Drazsé filmzenével és szalonzenével szórakoztat minket (viaDrazsé az Anker'tben -"And the OSCAR goes to ")
01:00 Vörösszőnyeges bevonulás
02:30 Oscar Gála

Kommentek