Gyógyító tánc? Tudatos buli? Ideje másképp tekinteni a szórakozásra!

Az ECSTATIC DANCE egy “conscious dance”, azaz “tudatos buli”, ami vezetett, meditatív ráhangolódással, profi Dj-vel és mellé élőzenés kísérettel (percussion, különféle egzotikus hangszerek) csábít eksztatikus táncos utazásra különféle érzésekbe, hangulatokba és tudatállapotokba a hangokon és mozgáson keresztül. Tulajdonképpen a meditatív, gyógyító tánc és az önfeledt szórakozás találkozása egy fergeteges, drog- és alkoholmentes buliban, ahol mezítláb táncolunk, miközben a legváltozatosabb meditatív, törzsi, ethnic, global, elektronikus, hipnotikus, eksztatikus, sodró, lüktető, vérpezsdítő örömzenék szólnak.


Kialakulása


Az ECSTATIC DANCE története Hawaii-on kezdődött, azon belül Big Island-en, egy Kalani Honua nevű elvonulási központban, ahol egy Max Fathom nevű fickó úgy döntött, hogy összekombinálja Gabrielle Roth 5 Ritmus módszerét a Nyugati part fesztiváljainak (pl. Burning Man) életérzésével, a gyógyító, meditatív táncot a Dj és party szcénával. Nem sokkal később, a központban szerzett élményeken felbuzdulva, két lelkes akro jóga oktató, Donna Carroll és Tyler Blank elhatározták, hogy továbbviszik a rendezvényt a "Mainland"-re, San Francisco Bay Area-ba, ahonnan tovább terjedt előbb az Egyesült Államokban, majd szerte a világon. Jelenleg 60-nál is több városban tartanak rendszeres ED bulikat (pl. San Francisco, LA, New York, Chicago, Amszterdam, Berlin, Párizs, Tel Aviv, Ubud, Toronto).


5 Ritmus


Az 5Ritmus® gyakorlat amerikai eredetű, modern és ősi törzsi táncokat ötvöz meditációs és önkifejező technikákkal, hogy egy semmi mással nem összehasonlítható hatást érjen el. A módszer nevét adó öt ritmus vezérfonalat ad az egyéni és csoportos improvizációkhoz, melyek segítenek személyiségünk és kapcsolataink felfedezésében a testmozgásunkon keresztül.


Benefits


Az ECSTATIC DANCE-en megtapasztalhatod, hogy bulizni másképp is lehet. Sőt, így érdemes igazán! Tudatunk tompítása és szétesés helyett örömtelin és lazán, mégis összeszedetten. Ez az a buli, amelyre régóta vártál, ha nem akarsz zülleni és másnapos lenni, mégis szívesen kimozdulnál, vagy ha szívesen kipróbálnád, milyen érzés a szokásostól eltérő módon szórakozni. Az ECSTATIC DANCE-en könnyed bulizás közben felszabadítjuk életerőnket, szabadon megéljük érzéseinket, oldjuk a merev szabályrendszerek, elvárások és ítélkezés okozta korlátozó gátlásainkat és elakadásainkat, a testet és mozgást blokkoló feszültségeinket. Visszanyerjük önfeledt, spontán, szabad mozgásunkat, természetes kreatív potenciálunkat, életörömünket és egészséges elevenségünket. Teret adunk belső gyermeki énünknek, újra megéljük játékosságunkat, kíváncsiságunkat, ártatlan vadságunkat. Az ED van, akinek könnyed szórakozás, van, akinek spirituális gyakorlat. Megint másnak terápia, esetleg testedzés.


PARTY – ahol végre kulturált környezetben és társaságban bulizhatsz. TESTMOZGÁS – a tánc több kalóriát éget el és jobban átmozgatja a testet, mint a futás és az úszás. MEDITATÍV – a zene, a mozgás, a tánc kiragad bennünket a hétköznapok sodrásából és egy emelkedettebb, ünnepibb állapotba kerülünk, nagyobb összeszedettséget tapasztalunk meg. ÖNISMERET – közvetlenül, verbalizáció nélkül kerülhetünk kapcsolatba érzéseinkkel és személyiségünk mélyebb aspektusaival. EGYÜTTLÉT – közelebb kerülünk önmagunkhoz és egymáshoz, megélhetjük az összekapcsolódottság érzését. TERÁPIÁS HATÁS – a tánc a legősibb gyógyító művészetek közé tartozik, segít új módon észlelni, elfogadni, megélni önmagunkat


Kinek szól?


Manapság sokan és sokféle módon járunk önfejlesztő vagy spirituális utakon: jógázunk, meditálunk, előadásokat hallgatunk, könyveket olvasunk, elvonulásokra megyünk, önismereti és terápiás csoportokba járunk, mozgásműhelyeken veszünk részt, mantrákat énekelünk, hangfürdőkön töltődünk, kimegyünk az erdőbe kapcsolódni a természettel. Ha már egy ideje gyakoroljuk ezeket a tevékenységeket, azt vehetjük észre, hogy lassan megváltozik az életmódunk és érdeklődésünk is. Nem elégítenek ki többé a sekélyes dolgok, tevékenységek és emberek, tartalmasabb időtöltésre vágyunk. Egészségesebben élünk és étkezünk. És megeshet, hogy keveset vagy egyáltalán nem járunk bulizni, mert azt fejben az éjszakázással, túlzott alkoholfogyasztással, másnapossággal és a felszínes szórakozással kötjük össze. Talán nyáron meglátogatunk egy-két fesztivált, de évközben úgysincs hová menni...

De miért ne lehetne ez másképp? Az Ecstatic Dance Temple Budapest egy városi oázis, ahol


- Szabadon az lehetsz, aki vagy, szerepjátszás és ítélkezés nélkül


- Mezítláb táncolhatsz, miközben barátságos és szívélyes emberekkel találkozol


- Fiatalok és örökifjak, kalandorok, városi nomádok, posztmodern hippik, spirituális gyakorlók, jógik és jóginik, szellemi felfedezők együtt bolondoznak


- Újra felfedezheted spontán, szabad mozgásodat, játékosságodat, természetes kíváncsiságodat, kreatív potenciálodat, egészséges vitalitásodat és életörömödet


- Zenei skatulyák helyett izgalmas, eklektikus zenei kalandozásra indulhatsz Az ED-n van néhány alapelv:
  1. Drog- és alkoholmentes buli – A feloldódáshoz, ellazuláshoz, vagy akár transzállapot eléréséhez nem szükséges semmilyen – legális vagy illegális – intoxikáns szer, elég, ha JELEN vagy.
  2. Táncolj úgy, ahogy jólesiktánctudás nem szükséges. Szabadtáncolunk, lehetőleg mezítláb, hogy érezzük a padlót, a teret, és hogy mozgásunk természetes és szabad legyen. Tedd félre begyakorolt mozdulataidat, légy kész az ismeretlenre. Itt és most bármilyen mozgás megfelel. Célunk a spontán, kreatív, intuitív, önfeledt mozgás megtapasztalása: csak hagyd, hogy az intellektus helyett a lélek irányítsa mozgásodat.
  3. Személyes tér tisztelete – táncolj egyedül vagy kapcsolódj másokhoz, ahogy jólesik, de közben mindig légy tekintettel a másik félre. Ha egyedül folytatnád, csak köszönd meg a táncot vagy az invitálást a szíved előtt összetett kézzel: Namasté!
  4. Nem beszélünk a tánctéren – A beszéd ugyanis bekapcsolja a kognitív funkciókat, ezáltal kibillent az átélésből, tehát megzavarhatja azokat, akik táncolni szeretnének. Ezért a tánctéren szavak nélkül kommunikálunk, kizárólag mozdulatokkal és a tekintetünkkel. Ne aggódj, a tánctéren kívül van elég hely beszélgetni is!
Időpont: 2017. szeptember 2. szombat 19:00-23:00


A program az Évadnyitó Élménynap keretében ingyenes!

Kommentek