Elvis a magyarokért, a magyarok Elvisért

60 évvel ezelőtt a forradalomban megtépázott Magyarország megsegítésére megmozdult egész Amerika egy mindössze 21 éves fiatalember felhívása nyomán. Ezt a fiatalembert Elvis Presley-nek hívták.

 

Elvis kétségkívül a XX. század egyik legjelentősebb előadója, ellenállhatatlan hangú énekese, stílusteremtő ikonja volt. Művészi nagysága megkérdőjelezhetetlen, de vajon ez önmagában elég lett volna-e a védjegyének számító “Király” elnevezés elnyeréséhez? Aligha, hiszen a rajongók szeretete és kíváncsisága soha nem ér véget a dalok hallgatásánál és a lemezborítók böngészésénél. Még ennél is jobban érdekli őket, hogy a bálványuk milyen ember.

Azonban Elvis emberként is, emberségből is kitűnően vizsgázott, ami nagy mértékben közrejátszott abban, hogy világszerte Királyként emlegessük.  

A “Király” egyszerű, jóravaló, déli fiú volt, és az is maradt halála napjáig. Az egyszerű ételeket szerette a legjobban, szót értett az egyszerű emberekkel, s amikor tehette, segített a rászorulókon. Adakozó kedvességéről és jószívűségéről számos anekdota keringett. Sokszor olvashattunk a bulvársajtóban jópofa sztorikat bőkezű Cadillac-osztogatásáról, vagy vadidegenek kórházi számlájának kifizetéséről. Arról viszont, hogy nagylelkűen támogatott különböző segélyszervezeteket, kórházakat, alapítványokat, már jóval kevesebbet cikkeztek. Nem véletlenül. Elvis soha nem verte nagydobra, amikor néhány tízezer dollárt ajándékozott egy-egy kiválasztott egyesületnek, támogatásra érdemes csoportnak, pedig az adományozottak listája zavarbaejtően hosszú. Mintegy nyolcvan különböző intézmény, egyesület és alapítvány számíthatott Elvis nagylelkűségére évről évre.  

Mi, magyarok is hálával tartozunk neki, hiszen népszerűségét felhasználva 1956 decemberében az Ed Sullivan Show-ban adakozásra szólította fel az amerikaiakat. Felhívásának hatására 60 millió svájci frank értékű segélycsomag érkezett hazánkba 1957-ben, hogy enyhítse a forradalom okozta sebeket. E tettéért Elvis Presley-t 2011-ben Budapest díszpolgárává avatták.  

Elvis hazai rajongóit tömörítő Magyar Elvis Klub (www.elvisklub.hu) minden évben színvonalas rendezvénnyel emlékezik a Királyra januári születésnapja alkalmából. Az idei rendezvénnyel ezúttal nemcsak Elvis születésnapját ünneplik, hanem e rendkívüli segélynyújtásra emlékezve szeretnék ráirányítani a figyelmet arra a Klub által kitűzött célra, hogy szobor emlékeztessen Elvis nagyságára a róla elnevezett parkban, a Margit híd budai hídfőjénél.  

Idén egy nappal születésnapja előtt, január 7-én gyűlnek össze az Elvis-rajongók a budapesti New Orleans Clubban. Természetesen ezen az estén is a zene kapja majd a főszerepet. Elsősorban Elvis korai, ‘50-es évekbeli sikerei, legfőképpen pedig az a gospel-dal, mellyel az egész magyar segélyakciót elindította az 1956-os tévéshow-ban: a Peace in the Valley (Béke a völgyben).  

Ez alkalommal három remek zenekar, a Prison Band, a Flying Times, Andorai Péter & The Graceband, valamint egy dögös hangú énekesnő, Nitus, illetve a házigazda John Laslo Farkas szórakoztatja az Elvis-rajongó, rock & roll-szerető közönséget.  

A jegyeket ajánlott elővételben megvenni, mert az elmúlt évek tapasztalatai szerint a rendezvény garantáltan teltházas lesz, ami önmagában elég bizonyíték arra, hogy még mindig mekkora hatással van ránk Elvis.

 

Kommentek