Áldokumentumfilmet forgatott a Kolorádó Fesztivál

2018-ra a Budapest határában harmadszorra sátrat verő fesztivál, a Kolorádó szervezői szerettek volna egy olyan művészeti produktumot készíteni, ami meghatározza a négynapos esemény alapértékeit.


FESTIVAL FREAKS címmel végül egy olyan videót forgattak az elmúlt évek legizgalmasabb hazai rendezőjével, Horváth Viktorral, ami szándékaik szerint lehámozza az első két év bennfentességének érzését, így az eredeti közönségen túl azokhoz is szól, akik ugyan hasonló értékekben hisznek, de eddig nem látogattak ki a főváros legerdeibb fesztiváljára. ​Kolorádó fő értékeire hívja fel a figyelmet a maga fekete humorával: felszabadulás, önfeledtség, előítéletmentes kapcsolódás egymáshoz, odafigyelés a környezetünkre, illetve a térerőmentes elérhetetlenség.

 

Horváth Viktor koncepciója:


A cél az volt, hogy ne direkt módon kommunikáljuk a fesztivál pozitív adottságait, hanem valami új, kreatív és szórakoztató módon, szem előtt tartva azt is, hogy a film önmagában is elég érdekes legyen ahhoz, hogy a Kolorádótól függetlenül is megállja a helyét.


A szuperhősökről szóló filmek már jó ideje instant siker recepteknek számítanak, függetlenül attól hogy a Christopher Nolan-féle, sötét, drámai vagy egy gazdag látványvilágú, szirupos, hollywoodi köntösbe vannak bújtatva. A mi esetünkben a "fesztivál freak" jelenséget értelmeznénk újra úgy, hogy a film nem a fesztiválokat halomra zabáló, karszalagjaikat évekig büszkén viselő arcokról, hanem fura szuperképességekkel bíró, helyüket nem találó fiatal mutánsokról szól.


Ezek a teljesen hétköznapinak tűnő lányok és fiúk, egymástól függetlenül, magányosan tengetik mindennapjaikat egy szürke nagyvárosban. A velük készült (ál)interjúk során világossá válik, hogy nemhogy nem örülnek a szuperképességeiknek, hanem azok egyenesen megkeserítik az életüket. Emellett főleg olyan élethelyzetekben látjuk őket, ahol kiderül, nem tudják pontosan hogy hasznosíthatnák ezeket a fura képességeiket a nagyvárosi forgatagban.


 

A film egy kissé borongós hangvételű mockumentary, négy, fura szuperképességekkel megáldott fiatalról. Bár a hangvétel elsőre komolykodónak tűnik, de az interjúk stílusa és a mutánsok szorongásokkal teli hétköznapjait bemutató jelenetek mindezt idézőjelbe helyezik.”Fesztivál freakek:


 

Mágneslány (Trash Magnet):


Szuperképesség a hétköznapokban: bármi, amit eldobnak a trehány emberek, az vagy a kezében, vagy az arcán, vagy a dekoltázsában köt ki.


Kolorádóban: a fesztiválozók környezettudatosak, így elő sem fordulhat, hogy a fejére hulljon valami.


 

Mobilsugár-szenzitív srác (Sensisteve):


Szuperképesség a hétköznapokban: hiperézékenység a mobilok által kibocsátott sugárzásra, és ha ezek nagy mennyiségben érik, akkor rohamot kap. Egy bunkerben kell élnie, miközben nagyon vágyna mások társaságára és a kedvenc zenekarainak koncertjére (és hát a koncerteken is mindenki mobilozik).


Kolorádóban: végre élvezheti az emberek társaságát és sugárzásmentes koncerteket.


Osztódásra képes srác (George Cloney):


Szuperképesség a hétköznapokban: képes egyszerre több különböző helyen lenni. Ezt a főnöke ki is használja, a munkahelyén állandó multitaskingra van kényszerítve.


Kolorádóban: Több, egymástól távol eső fasza koncerten is egyszerre tud ott lenni, ami azért jó, mert Kolorádóban rengeteg jó program zajlik párhuzamosan.


Ellenségkép-lány (NME):


Szuperképesség a hétköznapokban: akaratlanul átváltozik az éppen közvetlen közelében tartózkodó emberek ellenségképévé. Ezért folyamatosan kellemetlen helyzetekben találja magát, sokszor látjuk menekülni különböző társaságok elől.


Kolorádóban: végre nem változik át semmivé, mivel senki nem gyűlöl senkit.A Kolorádó Fesztiválról


A 2016 nyarán útjára indított Kolorádó fesztivál azzal a céllal jött létre, hogy egészen új színt jelenítsen meg a nyári fesztiválok palettáján. Igazodva a nemzetközi trendekhez nem egy újabb tömegrendezvényt hoztunk létre, hanem egy olyan butikfesztivált, ahol a hangsúly nem a mennyiségen, hanem a minőségen van.


A Budapest határán, erdő és város találkozásánál, a Sztrilich Pál Cserkészparkban, egészen különleges, sőt, térerőmentes helyzínen rendezett Kolorádó gyorsan az újdonságokra nyitott budapesti fiatalok kötelező programja lett, ahova idén már 15 ezer fesztiválvendéget várunk. Látogatóink több mint 80 százaléka Budapestről látogat ki a Kolorádóra. Hiába fiatal még a rendezvény, máris komoly nemzetközi sikert is tudhat magának: 2018 áprilisában a rendkívül befolyásos brit Guardian Európa 10 legígéretesebb fesztiválja közé válogatta. Ilyen kitüntetést a Sziget óta nem kapott magyar fesztivál, és az ennek köszönhetően Budapestre irányuló figyelem máris látszik a külföldi érdeklődők számán.


Az első két rendezvény hagyományait folytatva a Kolorádó 2018 júniusában is sokkal több lesz, mint egyszerű zenei fesztivál. Fontos szerep jut egyéb művészeti ágaknak a képzőművészetektől a színházig, és idén feltett célunk erősíteni az életmód-jellegű programokat is, a gasztronómiától a sportig.


Kétségtelen azonban, hogy a főszerep a zenéé. Már 2017-ben is sikerült több, nemzetközi szinten is elismert elődadót elhívnunk a norvég lemezlovas Todd Terjétől a brit Beak-együttesig, az idei program azonban egy hatalmas lépés előre. Több olyan fellépőt is sikerült elcsábítani Magyarországra, akikért évek óta rajong a nemzetközi közönség és a kritikusok. Ilyen lesz az R&B úttörő Kelela, a hedonista zajongó Wavves, a műfajokon túli rapper Chino Amobi vagy éppen Ghána nemzeti sztárja, Ebo Taylor és a legjobb spanyol női rockegyüttes, a Hinds. A hagyományoknak megfelelően pedig tucatnyi, bármelyik európai csúcsklubban sztárfellépőnek számító DJ is ott lesz az idei Kolorádón.


Kommentek