10 tény, amit mindenkinek tudnia kell a Tom és Jerryről

Milyen jókat szórakoztunk rajta gyerekként... A mi gyerekünknek is ismernie kell!

1. Tom és Jerry neve eredetileg Jasper és Jinx lett volna. A legelső, Elbocsátás című részben még hallani, ahogy Tom gazdája Jaspernek szólítja őt. A végleges nevek John Carr animátor fejéből pattantak ki, aki 50 dollárt kapott az ötletéért.
 
2. Bár az emberektől kezdve a kutyákon át a többi macskáig és egérig szinte minden mellékszereplő beszél, Tom és Jerry nagyon ritkán tesz így. Az 1992-es mozifilmben azonban be nem áll a szájuk.
 
3. A Tom és Jerry: Blue Cat Blues / Búbánatos szerelem c. epizódot betiltották, mert ebben az epizódban Tom és Jerry alkoholisták és depressziósok. A rész végén egy öngyilkossági kísérletre is sor kerül egy szerelmi csalódás miatt.
 
4. A sorozat ötlete a világ ikonius rajzfilm alkotópárosa, Hanna-Barbera fejéből pattant ki. Bár a macskát kergető egér ötlete eredetinek tűnt, sok kritikát kapott sablonossága miatt.
 
5. A zene kiemelkedően fontos szerepet tölt be az eredeti Tom és Jerry-sorozatban. Kihangsúlyozza az akciójeleneteket és kifejezi a szereplők gondolatait, így sokszor beszédre sincs szükség. Néhány epizód konkrét zeneszámra épül. Ilyen az Egyszer fent, aztán lent című rész, amelyben Tom a Figarót próbálja előadni, miközben Jerry aludni próbál.
 
6. A macska–egér-páros tizennégy filmmel és számos sorozattal örvendeztette meg a rajongóit. A 2014 óta futó Tom és Jerry-show a hetedik sorozat.
 
7. A Tom és Jerryt tizenhárom alkalommal jelölték Oscar-díjra, ebből hetet be is zsebelt. A díjnyertes epizódok az 1943-as Jerry, a jó hazafi; az 1944-es Egerész-ötperc; az 1945-ös Csendet kérünk!; az 1946-os Zongorakoncert; az 1948-as A kis árva; az 1951-es A két muskétás; valamint az 1952-es A bécsi egér.
 
8. A Simpson családban Bart és Lisa gyakran nézik a Frinci és Franci (Itchy & Scratchy) című rajzfilmet, amely a Tom és Jerry paródiája, ám a klasszikussal ellentétben a Frinci és Franciban gyakran folyik vér, és a szereplők szó szerint mindent bevetnek, hogy elintézzék egymást.
 
9. Tom és Jerry viszonya nem merül ki az ellenségeskedésben. Az 1975-ös Tom és Jerry új kalandjai című sorozatban barátok lettek, együtt utazták körbe a világot. Az 1992-es mozifilmben is félretették az ellentéteiket, hogy egy kislánynak segítsenek.
 
10. A Tom és Jerry különböző sorozatai tizenegy magyar tévécsatornán voltak láthatók. A sorozatot elsőként az egykori TV-1 mutatta be 1988 és 1989 között, ám számos klasszikus epizód a mai napig nem rendelkezik magyar szinkronnal. Manapság a Boomerangon csíphetők el a klasszikus részek (február 26-ától hétköznap 11:30-kor).
 

A Boomerang EMEA-ról
A Boomerang 24 órás digitális, kábelen és műholdon elérhető gyermekcsatorna, amely a legjobb klasszikus és modern gyereksorozatokat sugározza. A Boomerang első számú célcsoportja 4-7 éves gyerekek, valamint családok, olyan közkedvelt sorozatokkal kínálatában, mint a Scooby-Doo, a Tom és Jerry, a Garfield, a Gógyi felügyelő és a Bolondos dallamok. A Boomerang elérhető Európa-, Afrika–szerte, a Közel-Keleten, több mint 100 ország 25 nyelvén, 126 millió háztartásban. A csatornát a különböző földrészek és országok helyi igényeihez igazodva, rugalmas programkínálat jellemzi. A Boomerang a Time Warner tulajdonában lévő Turner Broadcasting System, Inc. (TBS) leányvállalata, a Turner Broadcasting System International, Inc. csatornája.

Kommentek