Zalai ízek zalai termékekkel

A séf, aki helyi gazdák terméseit használja és megpróbál autentikus zalai ízeket elérni és étlapra tenni. A két évvel ezelőtt nyílt Zala Springs Bistro egy golf pálya étterme, Zalacsányban. Sztana Ferenc nemrég csatlakozott a csapathoz és remek ötletekkel teszi igazán zalaivá a bisztrót. Az őszi szezonban például az ország egyik legjobb halüzeméből szállítják majd a keszthelyi tokhalat. Minden szezonban több és több olyan fogást tervez a konyhafőnök, mely e tájegységről származik, ehhez azonban több helyi termelőt kell megtalálnia. 

„Nagy segítség lenne számunkra, ha a helyi termelők megkeresnének, bejönnének hozzánk és megmutatnák a termékeiket. Az igazi zalai ízeket úgy lehet a legjobban elérni, ha olyan zöldségeket, gyümölcsöket – alapanyagokat használunk, melyek zala megye dombos tájáról származnak. Nyitottak vagyunk és minden zalai gazdának örülünk.” – mondja Sztana Ferenc. 
 
A zalai konyha híres és különleges, mivel sajátos ízvilágot alakítottak ki az itt lakók. A harmincas évek közepéig fejletlen terület volt, így otthon termelték meg az élelmiszerek legnagyobb részét. Az elzártság és önfenntartás miatt a zalai konyha a helyben megtermelt alapanyagokra építkezett. Kialakult a sajátos zalai ízvilág, amit a háború utáni társadalmi átrendeződések és a klasszikus paraszti életforma megszűnése sem tudott teljesen eltörölni. Sztana Ferenc, a Zala Springs Bistro séfje is így mutatja be a zalai konyhát és természetesen helyi alapanyagokkal dolgozik. 
 


„Pályafutásom során mindig azok a fogások voltak a legkedveltebbek, melyek házi termékekből készültek. Most, hogy itt dolgozok Zala megyében, nem tehetem meg, hogy nem használom ki a táj adottságait. A zalai konyha leggyakrabban használt alapanyagai a kerékrépa, burgonya, kukorica és erdeigomba. A savanyított kerékrépa talán itt Zalában a legkedveltebb. Jelenleg burgonyát, sajtot, erdeigombát, szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, illetve sonkát kapunk helyi termelőktől. Amire jelenleg büszke vagyok, hogy a keszthelyi tokhalat egy helyi halgazdaságtól fogjuk kapni, amely partnere több kiemelkedő balatoni étteremnek és szállított a Bocuse d’Or-ra is”
 
Az őszi étlap már készen van, a Zala Springs Bistro séfje olyan ételeket állított össze, melyekre az ország minden részéről kíváncsiak lesznek. „Ahogy készülünk a hidegre és sokkal jobban kívánjuk a teltebb ételeket, így mi is áttérünk a gazdagabb fogásokra. Az őszi étlapra felkerült például egy igazi zalai leves, a Zalai Kerékrépaleves foghagymás tejföllel. Mint említettem a kerékrépa igazi zalai alapanyag és szerencsére ezt a zöldséget is helyi termelőtől kapjuk majd. Ajánlom még, hogy ősszel kóstolják meg a „Korosajtos” bélszín steaket. A házi sajt, Korosa András idei legjobb sajtja olyan ízt ad a húsnak, amilyet még nem érezhetett máshol.” 
 
Egy Balatoni túra esetén kihagyhatatlan Sztana Ferenc letisztult zalai bisztrókonyhája. A Zala Springs Bistro Zalacsányban található, csupán 15 percre Hévíztől. Itt nem csak az ízeket fogja csodálni, de a kilátást is, hisz egy 160 hektáros golfpálya veszi majd körül.
 

Kommentek