Vodkával kevert csokis túró és paprikakrém -Te bevállalnád?

Néhány év kihagyás után ismét hazánkba látogattak a finn vodkamesterek. A két lappföldi nagyágyú, Markku Raittinen és Pekka Pellinen egy interaktív előadás keretében avatták be Budapest legelismertebb bárjainak mixereit a finn vodka titkaiba és a legújabb koktéltrendekbe. 

Világszerte sok irigye akad Markku Raittinennek és Pekka Pellinennek, akik a finn vodka nagyköveteiként utaznak országról országra. Az állomások között idén újra útba ejtették Magyarországot is, hogy a hazai mixerek se maradjanak le a legújabb irányzatokról.  
 
Markku Raittinen, a márka Master Tastere mindent tud a finn vodkáról. A két lábon járó „vodkapedia” komplex szakmai program keretében avatta be a hazai bártendereket a világszerte népszerű párlat történetébe. 
 
 „Ha egy szóban kellene jellemeznem, hogy miben különbözik a finn vodka az összes többitől, akkor azt mondanám, hogy az a tisztaság. Ez a leglágyabb és a legtisztább párlat a piacon, így nem meglepő, hogy mára világszerte több, mint 25 millió liter Finlandiát adunk el évente. Ez feltehetően ennek az előbb említett lágy és tiszta ízének köszönhető, ami - amellett, hogy fogyasztani is igen kellemes - rendkívül jó alapját képezi a különböző koktéloknak és ízesített italoknak, így érdemes kísérletezni vele” – kezdte Markku. 
 Pekka Raittinen, a koktélok nagymestere. A Finlandia Brand Mixologist-jának missziója, hogy a világ minden tájáról felfedezze a legújabb koktélötleteket és áramlatokat. 
 
 „A tűz mindenhol rabul ejti az embereket. Akárhova megyek, imádják. Nagyon mutatós, a füstös íz pedig megbolondítja a koktélokat. Látványossá teszi a tálalást is, a gomolygó füst mindenkit lenyűgöz. Meglepő módon az ecet is nagy népszerűségnek örvend szerte a világon. Ez azonban egy nagyon huncut összetevő, amíg 1-2 csepp kiemeli az ízeket, addig, ha túl sokat használunk belőle, könnyedén tönkre is tehetjük az italunkat” – folytatta Pekka, akitől azt is megtudtuk, hogy a sós, fűszeres koktélok is nagyon kedveltek manapság. Akármerre utazik a világban, ez az ízvilág gyakran visszaköszön.
 
Ám a különleges program ezzel még nem ért véget, Pekkát mi is kihívás elé állítottuk. Kiderítettük, hogyan inspirálják őt a tipikus magyar ízek, és mit kezd például egy-egy olyan hozzávalóval, mint a hamisítatlan csípős paprikakrém vagy épp az egyik legnépszerűbb túrós édességünk.
 
 „A paprikakrém különösen nagy kihívást jelentett számomra, mert nem vagyok nagy rajongója a csípősnek. De aztán arra gondoltam, a paradicsomot szeretem, a smoothie-kat is kedvelem, szülessen hát egy csípős-vodkás gazpacho koktél! A túrós desszerttel valamivel könnyebb dolgom volt. Kimondottan élvezem az édes-sós kombinációkat, így sós popcornnal bolondítottam meg, és egy szem málnát is használtam. Ez a mennyiség ugyan ízt nem ad neki, de gyönyörű rózsaszín színt annál inkább, és imádom a színeket” – osztotta meg mosolyogva a Pekka. 
 
A Mixologist elárulta nekünk néhány különleges koktéljának receptjét is, köztük a magyaros kombinációkkal, így, ha kedvet kaptunk egy nyáresti koktélozáshoz, az alábbiakat követve kipróbálhatjuk a kreációkat. 
 


 
Smoked Spicy Paprika Gazpacho 
3 rész Finlandia Vodka
1 rész Finlandia Lime Vodka
Néhány csepp citromlé
Néhány csepp Worcestershire szósz
½ mokkáskanál csípős paprikakrém 
Só, bors
Dijon mustár és torma
Paradicsomlé
Keverjük össze és hagyjuk kicsit állni az alapanyagokat, majd konyhai füstölőpisztollyal füstöljük meg koktélunkat. 
Díszítéshez: Lime, uborka, zellerszár
 
Helsinki Mule
1 rész Finlandia Lime Vodka
3 rész gyömbérsör
½ rész limelé
Öntsük össze a hozzávalókat, keverjük meg és már készen is vagyunk. Szervírozzuk magasfalú pohárban.
Díszítéshez: Uborka, lime, gyömbér
 

  


Csokis-túrós Popcorn Sour 
1 rész Finlandia Mango Vodka
1 csokis túrórúd
¾ frissen facsart citromlé
½ rész cukorszirup
Popcorn
1 szem málna
Tojásfehérje (kihagyható)
Rázzuk össze az alapanyagokat és öntsük egy jéggel teli pohárba, halmozzunk egy papírdobozba popcornt és tegyük bele a poharunkat.  
Díszítéshez: Popcorn
 


 
FINLANDIA Vegan Sour
1 rész Finlandia Grapefruit Vodka
¾ rész friss citromlé
½ rész cukorszirup
½ rész Aquafaba (csicseriborsó leve)
Kapor
Köménymag (egész)
Só, bors
Rázzuk össze az összes alapanyagot és szűrjük dobozba. A szervírozáshoz használjunk junk food tésztás dobozt.
Díszítéshez: Ehető zöldek
A Finlandia a mértékletes alkoholfogyasztás híve, fogyassza Ön is felelősséggel.
 

Kommentek