A világ legdrágább étkei, avagy, amit legalább egyszer az életben ki kellene próbálni

Mi a közös az Almas kaviárban, a fehér szarvasgombában vagy a yubari dinnyében? Egyszerűen az, hogy áruk a csillagos eget veri. Lássuk csak a világ legdrágább ételeit.

Alba fehér Szarvasgomba – 23,4 millió forint
A piemonti Alba városa a szarvasgomba hazája. Amíg a fekete, kevésbé exkluzív szarvasgomba kilóját már 500 euróért is meg lehet kapni, addig a fehér változat ára, ennek akár a hat-, nyolcszorosa is lehet. Idén a hatalmas szárazság miatt a szarvasgomba ára az egekbe szökött, és egy jótékony célú árverésen egy 850 grammos fehér szarvasgomba 75 ezer euróért, azaz 23,4 millió forintért kelt el.
 
Densuke görögdinnye – 1,5 millió forint darabja
A japán Hokkaido szigetén termesztett ritka görögdinnye, mely egészen pontosan a fekete Densuke névre hallgat, szintén méregdrága, ára akár 6000 dollárra is rúghat, mely erősen függ a szezontól.
 
Almas kaviár – 6 millió forint
A kaviár mindig is a luxust jelképezte, ám a kaviárok között is létezik rangsor. Az Almas kaviárt ugyanis, -az almas gyémántot jelent oroszul – a drágakövekhez hasonlóan igencsak borsos áron kínálják. Kilójának ára konkrét számokban kifejezve 25.000 dollár is lehet, mely átszámítva több mint 6 millió forintot jelent. Az Almas kaviár ugyanis fehér színű, és így igencsak ritka, mivel a Kaszpi-tengerből halászott ősi, albínó tokhal ikrájából készül.
 

 
Kopi Luwak – 1000 dollár kilója
A világ legdrágább kávéjának kiló ára kb. kétszázötvenezer forintba kerül. Ennek a kávénak a különlegességét egy cibet macskaféle adja, melynek neve a közönséges pálmasodró, indonéz nyelven luwak. Ez az állat ugyanis kiválasztja a legérettebb kávészemeket, majd megeszi azokat. A kávészemek áthaladva az állat bélcsatornáján fermentálódnak, és különleges aromával lesznek teltek. Az állat ürülékéből kiválogatják a szemeket, megmossák, szárítják, majd pörkölik, mielőtt kávé formájában a csészébe kerülnének.
 
Yubari dinnye – kb 3 millió forint darabja
Elsőre egy egyszerű sárgadinnyének tűnik, azonban ez a japán luxus gyümölcs sokkal édesebb, puhább és ízre, zamatra sokkal különlegesebb. Tradicionálisan a Hokkaido szigeten üvegházban termesztik, majd kizárólag párosával, címkével ellátva adják el, kb. 23.000 dollárért.
 
Tricholoma matsutake gomba – 2000 euró
A pereszkefélék családjába tartozó gombát igencsak kedvelik az ázsiai országokban, köztük Japánban is. A fenyők gombapartnere, de rejtőzködő életmódja miatt igencsak ritka, így az ára ennek függvényében pedig rendkívül magas, mely akár elérheti a 2000 eurót is, így forintra átszámítva kilójáért kb. 600 ezret is elkérhetnek. Különleges zamata miatt, aki egyszer megkóstolja, sosem feledi.

Kommentek