Vegán vacsora a Great Bistroban


A vegán és minden mentes Great Bistro fine dining vacsorával támad. Megkóstoltuk, és erősen ajánljuk nektek is!

Emlékszem, amikor először jártam a Great Bistroban, fel nem tudtam fogni, hogy lehet egy étterem teljesen vegán és minden mentes. A reggeli "szalonnás-sajtos omlett"-től az olyan ebédfogásokig, mint a túrógombóc vagy a gulyásleves, minden totál állatkamentes, és nem csak hogy élvezhetőek még így is, de kifejezetten finomak.
Stőhr Gréta a tulajdonos és főállású tündér, olyan ételeket kreált, ami minden érzékeny számára elérhető, és még gasztronómiailag is kőkeményen odacsapott. A legendás túrógombóca sok húsevő szerint is jobb, mint az igazi.
Ottjártamkor arról beszélgettünk, hogy a marhajó vegán reggelik és ebédek után, milyen klassz lenne, ha a veganizmus a fine dining felé is nyitna ebben a fene nagy gasztroforradalomban. Nos, Grétáék nem szórakoztak sokat, pár hónap elteltével máris nyitnak a fine dining felé.
 



Az első vacsorán megkóstoltuk az első menüjüket, és őszintén szólva azt vártam, hogy jó lesz, de azért a fine dinigtól elmarad majd, mert hát ugye évtizedes vendéglátós tapasztalattal is nehéz ebbe belevágni, nemhogy egy pici és új étteremmel. Kellemeset kellett csalódnom azonban, már az első fogás brutálisra sikeredett.
Az entrée egy marinált karotta "lazac" remoulade mártással volt, ami a marinált lazac ízvilágát hivatott utánozni. Mivel fura a kapcsolatom a lazaccal (szeretem az izét, de valahogy... na értitek!) ez a verzió még jobban be is jött, mint az igazi.
 


Ezután gyönyörűen illeszkedett a menübe egy citrusos-joghurtos zellerkrémleves, ami éppen csak annyi rafkós csavart rejtett magában, amennyi még hagyta érvényesülni a zeller világbajnok ízet a levesben.
A főétel Gréta aktuális kedvence, az aszalt paradicsomos, édesburgonyás gnocchi parmezánropogóssal. Abban szerintem egyet érthetünk, hogy a gnocchi baromi jó dolog, de rohadt macerás elkészíteni, és ezért a legtöbb helyen a fagyasztott verzióba fut az ember. Na most a macerát szorozzuk meg 100-al, és képzeljük el a gluténmentes, tojásmentes verziót. Gréta gnocchija betalált -még így is-, a parmezánropogóst nem is értem, hogy működik, és a ragu is fantasztikusan egyben volt.
 


A desszertnél nem tudták eldönteni melyik kedvencüket rakják fel a menüre, így felrakták mindet. Egy tányéron érkezett a pisztáciába, kókuszpehelybe, aszalt áfonyába forgatott álomgombóc válogatás, narancsvirágvizes joghurtöntettel, a céklás-csokis brownie és a Mangós Tiramisu. Itt a menüsor végén már kialakul egy stratégiád tele hassal arra, hogy milyen sorrendben pusztítod a desszertet, ne adj' Isten ha nem férne a vége be.
A gombócok a fentebb említett túró, vagyis kölesgombócok mini variánsai, Gréta védjegye. A céklás brownie egy kalandosabb kreálmány, a mangós tiramisu pedig az, ami kilő az űrbe. Frenetikus, még úgy is benned van a „kérekmég", hogy már rommá etted magad.
 


A Great bisztrot igazából a vegánoknak nem kell bemutatni, ez a vacsorasorozat azonban nekik is új lehet, hiszen az országban eddig még csak egy-két próbálkozás volt hasonlóra, az is egy zsír új mosógép áráért. A húsevőknek azonban még talán kétszer annyira ajánlanám ezt a vacsorát, egy totálisan új élményben lehet részük. Finomakat ehetnek ismerős ízekkel -legtöbbször fel sem tűnik egyes dolgok hiánya- anélkül, hogy a vacsi után órákig egy kifejlett rozmár energiaháztartásával kelljen léteznünk. Legközelebb szombaton, egy utó-nőnapi vacsorán kóstolhatjátok meg ezeket, a többi dátumról pedig a Great Bistro oldalain szerezhettek tudomást.
A helyetekben már foglalnám is azt az asztalt, mert hatalmas a rajongótábor arrafelé!
 


 
Facebook event:
https://www.facebook.com
Facebook oldal:
https://www.facebook.com
 
Csákvári Péter

Kommentek