Újabb sikert aratott Tokaj egyetlen világfajtája, a sárgamuskotály

Aranyérmet kapott és a világverseny második legjobb muskotály borának választották a mádi HOLDVÖLGY borászat Exaltation nevű, 2014-es évjáratú, dűlőválogatott édes tokaji sárgamuskotályát a Muscats du Monde 2018 nemzetközi borversenyen.

A HOLDVÖLGY az egyetlen magyar borászat, amely már negyedik alkalommal nyert aranyérmet és Top 10 minősítést a Muscats du Monde-on, a világ legrangosabb muskotály versenyén. A Muscats du Monde-on díjnyertes HOLDVÖLGY borok mindegyike a történelmileg első osztályú minősítésű, mádi Nyulászó-dűlőből származó, késői szüretelésű édes tokaji sárgamuskotály volt. 
 
A Franciaországban idén 18. alkalommal megrendezett Muscats du Monde világverseny  55 fős nemzetközi zsűrije 23 ország 212 száraz, édes, gyöngyöző, illetve fehér, rozé és vörös muskotály borából választotta ki a legjobbakat, amelyeket összesen 24 arany- és 46 ezüstéremmel díjazott. Az idei mezőny egyetlen magyar díjazott borászata a HOLDVÖLGY volt, amelynek Exaltation 2014 borát a Top 10 ranglista második helyén emelte ki a zsűri. 
 
A világ második legjobb muskotályának választott Exaltation egy nehéz évjárat ajándéka: mivel 2014-ben a szüret előtti két hétben több mint 100 mm csapadék hullott Mádon, így sokszoros energiabefektetésre és kimagasló szakmai hozzáértésre volt szükség ahhoz, hogy sikerüljön a HOLDVÖLGY szigorú minőségi követelményeinek megfelelő szőlőtermést szüretelni.
A végeredmény azonban magáért beszél: az Exaltation 2014-et a korábbi évjáratoknál már megszokott, szinte mértani pontosságú sav-alkohol-cukor arány, egyensúly és komplexitás jellemzi.
A hat hónapos hordós érlelést követően 28 hónapig érleltük palackban ezt a borunkat, amelynek érlelési potenciálja – kimagasló egyensúlyának köszönhetően – több évtizedre tehető, így joggal tarthat számot a tokaji édes borok rajongói mellett a borgyűjtők figyelmére is.
 

Ez a bor kereskedelmi forgalomban már nem volt elérhető, de most korlátozott mennyiségben újra kapható a webshopban!
 

További információ a HOLDVÖLGY-ről:
A HOLDVÖLGY Tokaj-hegyalján, Mád legkiválóbb területein, 7 különböző dűlő 22 parcelláján gazdálkodik, környezettudatos szőlőművelést folytatva, az ökológiai termelés elemeit integrálva. A sokszínű birtokösszetétel az egyes dűlőkön belül is egyedi karakterű borok alkotására ad lehetőséget. 
Látogasson el a HOLDVÖLGY weboldalára vagy Facebook oldalára, ha tájékozódni szeretne a borválasztékról, a borászatról, vagy az egyedülálló, csaknem két kilométer hosszú, történelmi pincerendszerről, amely 2016-ban és 2017-ben elnyerte a Vince Awards „Legjobb pincelátogatás” díját.  
 
1 A HOLDVÖLGY aranyérmes és Top10 minősítésű borai a Muscats du Monde muskotály-világversenyen: 
Intuition No.2 2008 (Nyulászó) – Muscats du Monde 2010 
Exaltation 2012 (Nyulászó) – Muscats du Monde 2015
Exaltation 2015 (Nyulászó) – Muscats du Monde 2017
Exaltation 2014 (Nyulászó) – Muscats du Monde 2018
 
Fotó: LaszloBalkanyi photography
Gastro Turismo

Kommentek