SVÉT 9.0 – A vidéki éttermek Mádon sem okoztak csalódást!

Csodálatos őszi napsütésben, igazán varázslatos hangulatban zajlott a Stílusos Vidéki Éttermiség idei éves közönségtalálkozója. A nemrég egyesületté szerveződött SVÉT 16 tagétterme közül 14 vett részt a rendezvényen, amelynek az idén a Tokaji borvidék emblematikus települése, Mád adott otthont.

A gasztrorandevúra mintegy 1500 vendég érkezett, akiknek személyesen a séfek tálalták az ételeket.
A Magyar Turisztikai Ügynökség kiemelt támogatásával létrejött rendezvény négy mádi helyszínen zajlott, az ételek mellé a Mádi Kör borászai kínálták boraikat. Az esemény házigazdája a Gault Millau „Év Étterme”- díjjal kitüntetett Gusteau Kulináris Élményműhely volt.
 
Jótékonysági vacsora
Immár hagyomány a SVÉT-találkozók történetében, hogy a programot megelőző estén jótékonysági vacsorát szervez az egyesület. A menüsort Mádon is a Stílusos Vidéki Éttermiség séfjei prezentálták. A SVÉT tagjai nagyon fontosnak tartják az utánpótlás nevelését, ezért a vacsora bevételének kedvezményezettje az idén a hamarosan induló SVÉT Akadémia. A szakemberek többféle oktatási programon is dolgoznak, de abban mindannyian egyetértenek, hogy rendkívül fontos a tapasztalatszerzés, ezért az itt befolyt összeget szakácstanulók, vagy frissen végzett szakácsok vidéki gyakorlati ösztöndíjprogramjára fordítják majd.
 


 
Az idei SVÉT gasztrorandevú négy különálló helyszínen valósult meg, és mindegyik helyszínnek megvolt a maga sajátos atmoszférája. A Holdvölgy Pincészet kertjében babzsákfoteleken pihent az ízektől megfáradt vendégsereg, és a felfrissülést a NESPRESSO izgalmas kávéi, kávékoktéljai és a GUSTO Delicate finomságai is segítették. A Gusteau Kulináris Élményműhely árnyas teraszán jól esett kicsit üldögélni két fogás között, a Zsirai vendégház kertjében a szakácsok mellett Sándor Tamás sajtmester is kínálta portékáját, és igen jól csúsztak hozzá a Zsirai és a Demetervin borok, a Furmint Központban pedig az Árvay és a Lenkey Pincészet remek borait lehetett kóstolgatni a finom falatok mellé.
A Macsinka János vezette egri Macok előétellel, főétellel és desszerttel is készült, a többi étterem azonban „csak” két fogást tett az asztalra, így ha valaki szerette volna végigkóstolni a kínálatot, 29 fogással kellett megbirkóznia. Levesből és kacsából négyfélét, desszertből nyolcfélét, halból ötfélét kínáltak a szakácsok, de még a mangalica is legalább háromféle változatban fordult elő a kínálatban.
 


A randevún az alábbi éttermek vettek részt:
Baricska Csárda (Balatonfüred)
Chianti Étterem (Veszprém)
Viator Étterem és Borbár (Pannonhalma)
Anyukám mondta Étterem (Encs)
Mandula Étterem és Borbár (Villány)
Rosinante Étterem és Hotel (Szigetmonostor)
Nomád Hotel és Glamping (Noszvaj)
IKON Étterem (Debrecen)
Gusteau Kulináris Élményműhely (Mád)
Kistücsök Étterem (Balatonszemes)
Erhardt Étterem (Sopron)
Macok Bisztró és Borbár (Eger)
Jankovich Kúria (Rácalmás)
Walter Vendéglő (Perbál)
 


 
SVÉTAsztal
A munka folytatódik, mert a SVÉT Akadémia mellett egy másik komoly tervet is dédelget a stílusos csapat. Régi vágy, hogy a vidéki termelők is be tudjanak kapcsolódni a gasztronómia vérkeringésébe, és a vidéki alapanyagok eljussanak az éttermekbe és a lakossághoz is. Ennek érdekében SVÉTAsztal néven egy olyan országos online adatbázis létrehozását tervezik, amelynek árukészlete folyamatosan frissül, és elektronikusan nyomon követhető. Amint a friss áru bekerül a rendszerbe, azonnal meg is vásárolható, így a termelő és a vásárló egyaránt elégedett lehet. Az új online platform komoly szakmai összefogással valósul meg, és a vidéki termelők mellett - a SVÉT “előszobájaként” - az értékteremtő vidéki éttermek számára is bemutatkozási lehetőséget biztosít majd. Az előkészületek már folynak, amint a rendszer életbe lép, azonnal hírül adjuk.
Az idei SVÉT találkozó szervezését a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Nespresso, a Vis Vitalis, a Mádi Kör, a Holdvölgy Pincészet, a Zsirai Pincészet, a Gusteau Kulináris Élményműhely támogatta. Köszönjük!
 


 
Fotó: Csákvári Péter

Kommentek