A mi finom Tigrisünk…

…nem Bengáli! A nyüzsgő belváros csendes kis utcájának étterme, ahol találkát ad egymásnak a hagyománytisztelet és a kalandvágy. Libamájas különlegességeinek- mint ahogy a többi újragondolt magyar fogásnak az ízvilága is, hosszú lecsengésű. Ennél talán már csak az elmúlt években elnyert Michelin Guide ajánlások sora hosszabb.


Százéves tölgyfa bárpult, nagypolgári, letisztult enteriőr. A színek és formák családias, de kifinomult hangulatot árasztanak. Nekem az az érzésem támadt, hogy minden úgy van kialakítva, hogy a felszolgált ételekre és italokra tudjon mindenki fókuszálni.


A tulajdonos mesélt nekünk a kezdetekről, amikor a rendszerváltás után, még borkereskedésének üzemeltetése idején találkozott a minőségi, magyaros étterem iránti igénnyel. Mindenki külföldi mintára igyekezett valami újat, valami különlegeset felvonultatni és közben egy igazán jó magyar bort nem lehetett autentikus helyen elfogyasztani. A Tigris azok körében lett közkedvelt, akiknek fontos a minőség, a tradíció, s az étkezéseken túlmutató ízélményre vágynak. Az étteremnek helyet adó, Hild József tervezte épület 1840-től Tigris Szálló néven működött. A luxushotel akkoriban az egyik legelőkelőbbnek számított ­­- felújított étterme ma is Budapest fénykorát idézi.


  

A pillanat, amikor szárnyra kap a libamáj


A borkereskedés révén a borok adottak voltak (különös tekintettel Gere Attila és Szepsy István válogatott tételeire), mint ahogy a jól működő sommelier csapat is: már „csak” egy menüt kellett mellé megálmodni.


Bár a magyaros konyha több izgalmas fogása is hívogatóan hangzott, mi is a már említett válogatást kenegettük friss briósra, és merültünk közben elismerően az ízélménybe magunk is.


Izgalmas játék ez itt a tálon, és nem véletlen, hogy ennyien szeretik, s járnak vissza érte. Magam is szívesen feldobnám ezekkel újra bármelyik szürke hétköznapomat! Az összhatást már csak egy finom Tokajival lehet fokozni…Mint megtudtuk, ezt a fogást remélhetőleg soha nem kell majd levenni az étlapról, hiszen mindig más arcát mutatja. Nyáron üdébb, télen erőteljesebb, karakteresebb változatban mutatkozik.


A válogatás alatt itt négyféle libamájat kell érteni. Trió máshol is kapható, az öt már túl sok lenne a jóból, ezért a Tigrisben négyféle ízben érkezik. Részletezném is, mert nekem már olvasni is maga volt a gyönyör:


Natúr libamáj, kamillazselé, sárgabarack gyöngy


Füstölt tonhalas libamáj, lazac kaviár, shimeji gomba


Szarvasgombás libamáj, aszalt szilva, étcsokoládé


Libamáj brulée


  

A Tigris étterem villányi Gere Pincészet budapesti referencia étterme, tehát a borászat teljes kínálata, sőt, néhány ritkaságszámba menő tétel is szerepel a borlapon. És emellett természetesen az összes neves magyar borász borai is jelen vannak. Az étterem egyik fő célkitűzése, hogy a drágább, minőségi borok, válogatások is elérhető áron jussanak el a fogyasztóhoz.


Itt bátran kérhetsz segítséget a személyzettől, ha a vacsorádat egy remek vörösborral emelnéd az egekbe.


 
http://tigrisrestaurant.hu
 


Kommentek