Margarinkészítés – ahogyan még nem láttuk

Szeptember közepén indult útjára egy hathetes kampány három népszerű budapesti piacon â?? a Fehérvári útin, a Lehel térin, a Fény utcain -, amelynek keretében neves séfek készítenek minőségi növényi olajokból különleges és finom margarinokat.

 

A Flora Blend Bar névre keresztelt stand látogatói saját szemükkel győződhetnek meg arról, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás szempontjából bizonyítottan hasznos növényi olajokból milyen egyszerű gyártási eljárás segítségével készülnek a minőségi és ízletes Flora margarinok, a helyben készített különleges margarinokat pedig meg is kóstolhatják.

Szeptember 22-én Sass Dani, az Együtt egy Asztalnál videobloggere a margarinhasználattal kapcsolatos fortélyokat osztotta meg a vendégekkel, Pintér Árpád gasztrofotós pedig az ételfotózás profi fogásait mutatta be.

„A margarinok fontos szerepet tölthetnek be a táplálkozásban, alapanyagai a legújabb táplálkozási ajánlásokhoz illeszkednek, a gyártási folyamat pedig a lehető legegyszerűbb fizikai műveleteket jelenti, és lényegében a vajköpüléssel analóg tevékenység. A Flora Blend Barban látható keverési és hűtési folyamat ugyanazt az alapelvet követi, mint az üzembeli gyártás” – fogalmazott Dr. Somogyi László, élelmiszeripari mérnök, egyetemi docens. Hozzátette: „Az emberi szervezetnek a mindennapi táplálkozás során szüksége van zsírokra, ám az egészségünk szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy milyen zsiradékot fogyasztunk. A közelmúltban több, az emberek hosszú távú táplálkozási szokásait és egészségi állapotát nyomon követő, harvardi kutatók által elvégzett vizsgálat is arra a következtetésre jutott, hogy a szív- és érrendszer egészségének fenntartása érdekében érdemes a növényi olajokban megtalálható telítetlen zsírsavakat előnyben részesíteni az állati eredetűekkel szemben.”

„A margarinok fő összetevői a növényi olajok és zsírok, így nemcsak finomak, hanem tartalmazzák azokat a létfontosságú zsírsavakat is, amelyeket a szervezet nem képes magától előállítani” – emelte ki őri Ágnes, az Unilever táplálkozási szakértője. A Flora margarin készítéséhez felhasznált jó minőségű repce- és lenolaj természetes módon tartalmazza ezeket az omega-3 zsírsavakat, a napraforgóolaj pedig kimagasló E-vitamin és omega-6 zsírsav tartalma miatt hasznos alapanyaga a margaringyártásnak. Az értékes összetevők a gyártás folyamán is megmaradnak, hiszen a gyártás alapvetően az összetevők hűtés közbeni keverését jelenti. „A kenhető állagot a szobahőmérsékleten is szilárd pálmazsír hozzáadásával érjük el, nincs tehát szükség az olajok hidrogénezésére, keményítésére. Így az összes forgalomba hozott margarin transzzsírsav-tartalma alatta van az EMMI rendeletben meghatározott határértéknek (2 g transzzsírsav/100g zsírtartalom).” Hozzátette: „a margarin összetevőivel, a gyártási folyamattal kapcsolatban sok a félreértés, a Blend Bar egyik célja ezek eloszlatása”.

A Flora Blend Bar hat hétig látogatható:

- a Fehérvári úti piacon szeptember 16. és 24. között,

- a Fény utcai piacon szeptember 26. és október 8. között,

- a Lehel téri csarnokban október 10. és 22. között. 

Kommentek