Koktél fine dining: Magyarországon először dolgozik szorosan együtt bartender, chef és cukrász

Anger Borbála újraírja azt, amit eddig Budapesten koktélozásnak hívtak.

A sztori igazi Hollywood, a díszlet a budapesti körpanoráma, a főszereplő Anger Borbála bartender, aki bepakolt bőröndökkel és menő állásajánlattal a zsebében indult volna Londonba. A 21 éves szakembert az utolsó esték egyikén keresték meg, hogy valósítsa meg a város legjobb koktélbárját a világ legjobb hoteljének tetőteraszán. A bőrdzsekis mixerlány ennek a kihívásnak nem tudott ellenállni és itthon maradt. Forgószélként érkezett, felépített egy nyolcfős csapatot, 150 tételes italkészletet, hogy felrázza és újraírja azt, amit Budapesten eddig koktélozásnak hívtak.  A felkérés az Onyx, Gerbeaud és Émile márkák mögött álló Gerbeaud Gasztronómiától érkezett, akik pár hónappal ezelőtt vették át az irányítást a Hercegprímás utca 5-ben, hogy koktélban is megvalósítsák mindazt, amit az ételek és desszertek terén már elértek.
 
 
A koktélok mellett a koncepció is rendhagyó: a városban elsőként alkot szoros együttműködésben a chef, Kövér Gergely, a pastry chef, Szabó Zsuzsa és a bartender, Anger Borbála. Az eredmény igazi fine dining találkozás: a koktélokhoz készült ételek és desszertek mind azért készülnek, hogy érzéki gasztró-kalandot nyújtsanak a lazulni vágyóknak. „A chef és a pastry chef teljesen máshogy kóstol mint mi, nagyon sokat tanulunk egymástól.” – mondja Anger Borbála.
 
 
Amit nem fogsz máshol megkóstolni, azt mi itt beletesszük a poharadba” – teszi hozzá a szakember, aki úgy irányítja mixer bandáját, hogy ne legyen kérdés: elrugaszkodnak a megszokottól. A koktélozás fine diningján, ami a pohárba kerül az karakteres, bátor és emlékezetes: Anger Borbála szeret azzal játszani, hogy egy ital egyszerre keserű, savanyú, édes és sós; az utóbbi érdekes édeskés ízt nyit meg a koktélokban. A lényeg, hogy az italnak gömbölyűnek kell lennie, nem lóghat ki belőle egyik íz sem. „A szirupok 99,9%-át itt készítjük a konyhán. Ez amiatt fontos, mert az ízek teljesen egyediek lesznek és semmi mű nem lesz bennük.”
Az első koktél-menüben a klasszikusokhoz nyúltak vissza: 100 évvel ezelőtti receptúrákat vettek elő és gondoltak újra. Olyan ízeket szeretnének megmutatni, melyeket nagy élmény lesz felfedezni, hiszen magától nem jut eszébe a vendégeknek megkóstolni. Ilyen például a Sí Señor koktél, amely egy mezcal-alapú ital jalapeñoval és egy csipetnyi zellersóval bővítve. Anger Borbála szereti, ha a bartenderek minden idegszálukkal arra az italra figyelnek, amelyet éppen a vendégnek készítenek. Fontos, hogy a csapat minden tagja magáénak érzi a menüt, hiszen mindenkinek van két kreációja rajta. Ha egy vendég egyedi igénnyel jön hozzájuk, akkor személyre szabott italt kap, de annak is örülnek, ha a például Pina Colada-t kér, mert ez esetben elkészítik élete legjobb Pina Coladaját.
 
http://www.highnoteskybar.hu
 
 
Bővebben az Aria Hotel Budapestről
Az Aria Hotel Budapest a New York-i Library Hotel Collection tagja. A szállodacsoport hét hotelje közül, ez a második, a díjnyertes Aria Hotel Prága után, amely Európában épült. A TripAdvisor 2017-es Travelers’ Choice for Hotels Awards-ján a Világ Legjobbjának választott luxus boutique hotel egy építészeti kuriózum, melynek négy szárnyában különböző zenei irányzatokra reflektáló szobákat és lakosztályokat találunk. Az Aria Hotel Budapest ikonikus zeneszerzőket és zenei legendákat ünnepel, az opera, a klasszikus zene, a jazz és a kortárs zene műfajaiból válogatva. A külföldi legendák - mint Maria Callas, Frank Sinatra, Mozart és Jimi Hendrix - mellett olyan magyar művészeket is megidéz mint Liszt Ferenc, Bartók Béla vagy Kodály Zoltán. A Budapest történelmi belvárosában elhelyezkedő szálloda nem messze a Lánchídtól,  a Bazilika közvetlen szomszédságában található; egyetlen egész évben nyitva tartó tetőterasza, a High Note SkyBar  páratlan kilátást nyújt a városra. A szállodában megtalálható a Harmony Spa, mely nyitva áll a nagyközönség számára is; a zenei könyvtárral is rendelkező Teatro Aria, valamint a Music Garden udvar ami nem csak kulináris, de kulturális élményeket is nyújt a szálloda zenei igazgatójának jóvoltából. A szálloda 2015-ben megkapta Európa Legjobb Wellness Spa-ja díjat a londoni  World Boutique Hotel Awards-on és Európa 10 legjobb Városi Hoteljének egyike a Travel & Leisure 2016-os listáján.  A ReviewPro 2,7 millió vendégértékelést elemző Top Luxus Hotel és Márka Riportja alapján, az Aria Hotel 2016-ban a világ hatodik legjobb luxusszállodája.
 

Kommentek