Kiderült, ki lett a legjobb magyar street food-os

2018-ban először vesz részt hazánk a European Street Food Awardson. Magyarországot a világ egyik legrangosabb street food versenyének döntőjén, Berlinben 15 másik országgal szemben a hazai forduló nyertese fogja képviselni, aki nem más mint a CUPÁKOS lett.

Véget ért hazánk első street food versenye, melyre csaknem félszáz budapesti és vidéki vendéglátóegység jelentkezett, így a kiválasztás nemcsak a street food szerelmeseinek jelentett igazán nehéz feladatot, de a szakmai zsűrit is próbára tette. Végül a CUPÁKOS került ki az összetett első helyezettként, így ő gurulhat ki szeptember végén a berlini döntőre is. 
 
“Klasszikus magyar konyha legjobb fogásai manírok nélkül.” - írja magáról a CUPÁKOS. Nem gondolja ezt másképp a zsűri sem: Az oldalas az egyik legjobb a városban, na meg a kolbász is, de nekem a borsófőzelék is top kacsamellel. Az ízek és az alapanyagok nagyon rendben vannak, az adagok kimondottan kiadósak és abszolút jól hozza a magyaros, hentes vonalat.” - összegezte élményeit Papp Regina, a We Love Budapest főszerkesztője és zsűritag.
 
A European Street Food Awards magyar selejtezőjén tehát a CUPÁKOS nyerte el a három fős szakmai zsűri elismerését. A győztes nyereménye - a 250.000 forintos fődíjon és a szakmai elismerésen kívül - az is, hogy képviselje hazánkat az európai szuperdöntőn. 
 
Az augusztus végén meghirdetett hazai előválogatón hét kategóriában tíz díjat osztottak ki, így nemcsak a főnyeremény jogos tulajdonosát és egyben a hazánk legjobb street food-osát, de a legjobb vegán, édesség, húsimádó, hamburger/szendvics, magyaros, nemzetközi, pizza kínálatát, a legtöbb közönségszavazatot kapó egységét és a legszebb magyar food truckot is díjazták. 
   1. A legjobb hamburger/szendvics street food hely: Kandalló

  2. A legjobb húsimádó street food hely: Bp BARbq

  3. A legjobb nemzetközi street food hely: Tölcsibe

  4. A legjobb magyaros street food hely: Cupákos

  5. A legjobb vegán street food hely: Vegan Love

  6. A legjobb pizza street food hely: Manu+

  7. A legjobb édesség street food hely: N’iceroll

  8. Közönségdíj: Kürtős Legenda

  9. Beauty különdíj (a legszebb magyar food truck): Market BDPST

  10. Összetett I. hely: CUPÁKOS„Azért fontos ez a verseny, mivel ezáltal Budapest is felkerül a nemzetközi street food térképre, és így sikerülhet a magyar fővárost egyre több fejben elültetni, ha gasztronómiáról van szó. A zsűrizés során az ízélmény volt a legfontosabb kritérium, emellett pedig a vendéglátást és magát a márkát néztük meg közelebbről. Nekem külön szempont volt, hogy egy nemzetközi versenyen hogyan tudjuk megmutatni ezáltal Magyarországot.” – Regina gondolatai a versenyről.
 
„Örültem, hogy sokan neveztek, és hogy új szereplők is feltűntek a színen, méghozzá elég jók. A vidékiek között is volt számomra újdonság, és köztük is akadt olyan, aki miatt érdemes autóba ülni. Talán ez az egyik legfontosabb feladat ma a magyar gasztróban: a felzárkózás Budapesten kívül. Remélem, hogy ez a verseny is segít a piac tisztításában és a fogyasztók tájékoztatásában. Azt hiszem, a nyertesnek úgy kell kint helyt állnia, hogy nemzetközi színvonalon villant valamit a magyar gasztronómiából, méghozzá egyértelműen street food kategóriában. Szép kihívás, de egyáltalán nem lehetetlen.“ – összegezte Bánlaki Stella, a Forbes újságírója.
 
“Az szemmel látható, hogy a klasszikus ételek már jó színvonalúak, az újítások azonban még elmaradnak. Viszont bízom abban, hogy a kreativitás és technológia beszivárog a magyar piacra. A főbb kritériumom a jó alapanyag volt, valamint az, hogy olyan ételeket lássak a nemzetközi versenyen, amelyek ösztönzik az újító szellemet, az innovációt.” – árulta el Susánszky Ádám, a Zing Burger alapítója, a KARAVÁN társtulajdonosa.
 
A European Street Food Awards döntőjét 2018. szeptember 28-29-én rendezik meg Berlinben.

Kommentek